Поділитись:

З дверима і перегородками: чи відповідають нормам туалети в луцьких школах (відео)

Неділя, 16 вересня 2018, 10:00

Облаштування шкільних вбиралень у Луцьку передбачено, проте здійснюватися воно буде поступово, оскільки в міському бюджеті не вистачає коштів.

Про це йшлося в прямому ефірі ток-шоу "Протилежний погляд Live".

Зі слів депутатки Луцької міської ради Майї Шостак, сьогодні у всіх школах, де здійснюється ремонт санвузлів, їх облаштовують відповідно до нових санітарних норм – з дверима і перегородками. Проте ремонти виконують поступово, оскільки сьогодні зробити один санвузол коштує приблизно 170 тисяч грн.

Нагадаємо: на Волині у 95 школах станом на вересень 2018 року не обладнано внутрішніх туалетів.

Як розповіла депутатка Луцькради Анна Мовяк, раніше діяла державна програма, відповідно до якої мали облаштовувати шкільні туалети у приміщеннях. Багато рад цим скористалися, однак переобладнати всі туалети не змогли. Навіть в Луцьку є туалети з ремонтом, а є без ремонту, в неналежному стані.

"В школі робиться 1-2 санвузли, тобто сказати, що якась школа обділена, не можна, робиться частинками", – додала вона.

Сьогодні загального плану по облаштуванню шкільних вбиралень немає – управління освіти вирішує, коли і в які навчальні заклади виділити кошти на ремонт. Або це відбувається за запитами директорів.

Зі слів Анни Мовяк, попередній Луцький міський голова Микола Романюк мав на меті переобладнати туалети в школах, і поступово це виконувалося.

"Зараз пріоритети змінилися. Частково реформа освіти внесла свої корективи, тому що гроші спрямувалися на забезпечення матеріально-технічної бази", – зауважила вона.

Так, пояснила депутатка, у 2015-2016 роках Луцьку повністю профінансували освітню субвенцію на оплату праці педагогічних працівників, натомість цьогоріч ще на початку недофінансованість становила 70 млн, а додалося ще 50 млн. Окрім того, Верховна Рада переклала фінансування пільгових перевезень на місцевий бюджет.

"Верховна Рада передає повноваження, не підкріплюючи їх фінансово. Частина коштів, які можна було б спрямувати безпосередньо на заклади освіти, йдуть на виконання тих повноважень, які прийняла Верховна Рада, взялася їх забезпечити, але переклала на місцеві бюджети... Нам додають повноважень, але не додають коштів", – зауважила Анна Мовяк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів