Поділитись:

У Луцьку не вистачає медичних сестер, – начальник управління охорони здоров'я Микола Якимчук

Понеділок, 24 вересня 2018, 20:00

Нині медична галузь переживає важливі зміни: гроші "ходять за пацієнтом", лікарні трансформуються у неприбуткові комунальні підприємства, а пацієнти тепер можуть обрати свого лікаря, де забажають. Зараз пацієнти підписують угоди із сімейними лікарями. Як вплинуть декларації на зарплати лікарів та що вже змінилось, а що ще чекає на пацієнтів, ІА "Конкурент" розпитало у начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради Миколи Якимчука.

– Як у Луцьку проходить підписна кампанія та скільки декларацій вже підписано?

– У нас ця кампанія проходить успішно. Нині в Луцьку понад 114 тисяч мешканців уклали декларації із сімейними лікарями з 214 тисяч населення, а це вже понад 50 %. У весняну пору були такі дні, що в день укладали до 1000 декларацій. Дещо в літні місяці темп зменшився, бо були відпустки. Нині щоденно до 300 - 400 людей підписують декларації.

Із тих 114 тисяч людей це майже 83 тисячі дорослі і понад 31 тисяча це діти, а ще майже 6 тисяч мешканці інших районів і міст. Хоча я дещо розраховував, що ця цифра буде більшою. В лідерах за підписанням Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги № 2, де вже майже 40 тисяч декларацій укладено, і там найбільше лікарів, які мають рекомендований рівень підписаних декларацій це дві тисячі пацієнтів.

– Як вплинуть ці декларації на майбутні зарплати лікарів?

– На даний момент зарплати нараховуються відповідно до чинного законодавства. Ми проходимо зараз дуже важливий етап. Так, у квітні на сесії міської ради було прийнято рішення про реорганізацію бюджетних закладів, які фінансувалися по медичній субвенції, в комунальні неприбуткові підприємства. На липневій сесії затверджено передавальні акти, і наші заклади на початку серпня пройшли відповідну реєстрацію, зареєстрували затверджені сесією Луцькради статути, виготовили відповідні реквізити, печатки, бланки, була реєстрація в установах банків. Все це робилося для того, щоб потім, коли буде оголошена наступна хвиля, вони уклали договори між лікарнями та національною службою здоров'я щодо фінансування первинної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯЮТЬ ЛУЦЬКІ МЕДИКИ

Тобто зараз договорів з національною службою здоров'я ще ніхто не укладав?

– Потрібно пройти відповідні етапи. Договори укладатимуть, коли буде оголошена друга хвиля (думаю, це буде в жовтні-листопаді). Адже спочатку декларувалося, що їх можна буде укласти до першого жовтня. Пізніше, в квітні, вийшла постанова Кабміну і звузили терміни до третього серпня. Тому після постанови це вже будемо робити. Втім, наші міські заклади готові до цього і всі стали неприбутковими комунальними підприємствами, була закуплена відповідна комп'ютерна техніка для того, щоб проводити реєстрацію пацієнтів в медичній інформаційній системі.

Коли пацієнт підписує декларацію, вводяться в базу паспортні дані, а тоді на телефон пацієнта приходить відповідний код. Тоді цей код лікар вносить і роздруковує декларацію. Один примірник лишає собі, інший віддає пацієнту.

– То як зміниться зарплата лікарів після підписання цих декларацій?

– Будемо бачити. Є інформація, що в сімейних лікарів, які укладали угоди на першому етапі, по різних регіонах є біля 10 тисяч гривень, а є й 16 тисяч. Очікуємо, що і в наших лікарів буде така зарплата. Головне, щоб вони виконували вимоги та порядок надання первинної медичної допомоги, що затверджено наказом МОЗ № 504.

Потрібно на державному та місцевому рівні робити якісь стимули для лікарів

– Тим не менш останнім часом все частіше піднімається питання, що в лікарнях бракує лікарів.

– Де не вистачає лікарів? Яких саме?

– Я й питаю, яких саме лікарів не вистачає і в якій лікарні міста найбільша проблема браку кадрів?

– Нині в нас майже всі посади сімейних лікарів укомплектовані. Дещо гірша ситуація з лікарями-педіатрами, але я так думаю, що все буде нормально. Проблема наростає щодо медичних сестер. Однак ця проблема є не лише в нас, а й в Україні в цілому.

– Чому?

– Тому що виїжджають, шукають більш оплачувану роботу. Я нещодавно був з візитом в колег у Польщі, це Бартошицьке староство (Варминсько-Мазурське воєводство), де є дві українські школи і багато громадян Польщі – це українці, яких під час "Вісли" (Операція "Вісла" депортація українців з їхніх етнічних територій – Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини – на території у західній та північній частині польської держави, К.). Там теж є проблема з лікарями, медсестрами. Їхні лікарі виїздять за кордон в Швецію, Німеччину. Польський колега розповів, що анестезіолог з їхньої лікарні знайшов роботу в ОАЕ і літаком з Варшави літає раз на тиждень туди, де за одну зміну отримує, як за місяць роботи в лікарні Польщі.

В нас були проблеми на початку навчального року, коли у відділені, яке обслуговує медичні пункти шкіл, звільнилися п'ять медсестер. Однак аби терміново вирішити ситуацію, одразу ж розробили графік чергувань, дали надбавки до зарплат. Щодо лікарів, особливо тих, хто знає мову, то вони теж шукають де кращі умови. Нам потрібно на державному та регіональному рівні робити якісь стимули, щоб затримати наших лікарів. В Польщі так громади і роблять.

– Що ж треба зробити, аби наблизити нашу медицину до стандартів європейської?

– Нині ми провели перереєстрацію наших лікарень в неприбуткові КП, придбали комп'ютерне оснащення. За рахунок коштів Світового банку отримали електрокардіографи, медичне обладнання на первинний рівень, різні аналізатори, ряд приладів, ваги. Також внесок зробила міська рада за рахунок того, що проводяться капремонти закладів первинної медичної допомоги. В цьому році розпочала роботу амбулаторія на вулиці Гордіюк, на ремонт якої з бюджету міста виділили понад 3,5 мільйона гривень. Ще капітально відремонтували амбулаторію в мікрорайоні Вересневе, на що було спрямовано 15 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК РОЗВИВАЄТЬСЯ МЕДИЦИНА НА ВОЛИНІ ЗА ГРОШІ СВІТОВОГО БАНКУ

Щоб бути на сучасному рівні, нам треба, щоб були висококваліфіковані кадри в наших закладах. В нас міська медицина на дуже хорошому рівні, а наші лікарі відвідують різні міжнародні конференції за кордоном. Міська лікарня, пологовий будинок беруть участь в усіх семінарах, курсах, навчаннях, які проходять в Україні, і ми маємо високий відсоток лікарів з першою і вищою категорією це понад 50 % . Невпинним є й навчання і середніх медичних працівників, оскільки в проведенні курсу лікування сестринська допомога має важливе значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКІЙ МІСЬКІЙ КЛІНІЧНІЙ ЛІКАРНІ ОБСТЕЖУВАТИМУТЬ ПАЦІЄНТІВ НА НОВОМУ ВЕЛОЕРГОМЕТРІ (ФОТО)

Також не менш важливим є наявність сучасного обладнання. Цьогоріч за допомогою Світового банку міська лікарня отримала ангіограф, що значно розширить можливості втручань на серці. Є співпраця з організаціями наших закладів. Приватні бізнесмени подарували сучасну апаратуру для виходжування малюків у пологовому будинку. До речі, за сприяння Світового банку наші медики отримали і комп'ютерну техніку, кардіограф та інше медобладнання. Таке поєднання висококваліфікованих медпрацівників, сучасного обладнання та методики лікування, діагностики та реабілітації тримає нашу медицину на гідному рівні в області і Україні.

– Але черги, скажімо, на МРТ досі нікуди не поділись.

– У всьому світі на МРТ є черги, і значно більші. Якщо є необхідність в обстеженні відповідно до медичних показань, то МРТ проводять якнайшвидше.

Багато проблем зі здоров'ям – від наших власних помилок

– В майбутньому, після завершення медреформи, які послуги точно залишаться безплатними?

– На даний момент відомо про первинний рівень, щодо вторинного, то МОЗ розроблює протоколи та нормативи. На первинному рівні це: загальний аналіз крові, сечі, аналіз крові на глюкозу, загальний холестерин, швидкі тести на вагітність, тропоніни, вірусні гепатити, а із обстежень електрокардіограма, вимірювання ваги, зросту, окружності талії, артеріального тиску. Це те, що на первинному рівні визначено чинним наказом МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛІКУВАННЯ ПО-НОВОМУ: ЯКІ ПОСЛУГИ БЕЗПЛАТНО ОТРИМУВАТИМУТЬ УКРАЇНЦІ

– Нині багато говорять про декларації, осучаснення методик лікування і так далі, а елементарно на лікарняну їжу скаржаться й досі. Чи торкнуться зміни й лікарняного харчування?

– А я навпаки чую, коли відвідую лікарні, що їм подобається ця їжа. Ну такий норматив держава виділила 15 чи 20 гривень на ліжкодень, більша норма тільки для пільгових категорій, учасників АТО, інвалідів війни. Наші кухарі так зготують, що декому навіть подобаються ті каші та салати.

– В майбутньому держава й надалі виділятиме кошти на лікарняну їжу?

– Важко сказати. Будемо бачити, скільки буде виділятися на вторинній допомозі, коли вже отримаємо відповідні накази та норми.

– А що чекає на лікарняні каси та благодійні внески в лікарнях? Яке їхнє місце та роль після перезавантаження медичної галузі?

– Якщо буде вистачати того нормативу і держава збільшить видатки на медицину в два рази, то, відповідно, тоді можна більший ресурс виділяти на це і не треба доплачувати. Адже сьогодні при середній вартості ліків 120-150 гривень на один ліжкодень держава виділяє 20 гривень, то де ж взяти тих 80? Тому в нас в місті функціонує ГО "Допоможемо собі". Майже всі медики до 80 % там. В основному кошти йдуть на необхідні ліки, особливо ті, яких людна не придбає самостійно, наприклад, кисень, наркотики, засоби для наркозу, а за інше ми доплачуємо з каси. Тому все залежатиме від того, в якому обсязі буде фінансове забезпечення. Наше здоров' я в наших руках, і нам треба в суспільстві міняти нашу свідомість, щоб ми змолоду думали і старалися не хворіти. Для того нам всім треба долати шкідливі звички. Багато проблем зі здоров'ям від наших власних помилок.

Також не варто забувати і про роль держави, особливо в питанні підвищеного травматизму на дорогах. Потрібно проявляти ще більше жорсткості до водіїв, які їздять в стані алкогольного сп'яніння, треба, щоб дороги були рівні, щоб зарплата була достойна, аби людина мала кошти на відпочинок, на якісне харчування. Постійний стрес і соціально-економічне становище країни, екологія все це теж впливає на здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВІДКЛАСТИ НА ХВОРОБУ: ЯК У ЛУЦЬКУ ПРАЦЮЮТЬ ЛІКАРНЯНІ КАСИ

– А як ви ставитеся до людей, які звертаються не до професійних лікарів, а до нетрадиційної медицини?

– Зараз на рівні міністерства готуються більш жорсткі підходи щодо видачі цих ліцензій. Певний відсоток людей піддаються таким методикам психологічного впливу, користуються цим, звісно ж, не безкоштовно, але буває так, що після цих походів вже із запізненням звертаються до лікарів.

Якось воно повинно бути відповідно до чинного законодавства, якщо це дозволяється і люди мають ліцензію, то нехай здійснюють свою практику, а люди вже вибирають собі, куди їм звертатися. Однак в усьому світі методи доказової медицини мають переваги.

– Ми з вами змушені в прискореному режимі спілкуватися, бо ви поспішаєте на позачергове засідання виконкому (інтерв'ю записувалося 14 вересня К.), де будете доповідати.

– Власне, це стосується програми "Доступні ліки", яка функціонує другий рік. Цьогоріч держава виділила мільярд гривень, з яких Луцьк на 8 місяців отримав 3,4 мільйона, які повністю використані. Зараз на виконкомі розпорядженням голови Волинської адміністрації місту передано 1,4 мільйона гривень. За нашими розрахунками, їх має вистачити на грудень. Нещодавно була нарада в Ковелі, приїздив заступник Міністра охорони здоров'я Роман Ілик, який сказав, що міністерство звернулось до Кабміну і ВР, щоб збільшити ці кошти в цілому по Україні, то ми думаємо, що в кінці року ще будуть кошти.

За цією програмою доступними є понад 254 препарати за міжнародними назвами, які застосовуються по рецептах лікарів для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу і бронхіальної астми. Через зміни в законодавстві управління уклало договори з нашими найбільшими фармвиробниками "Волиньфармпостач" і "Волиньфарм" щодо проплати за ці ліки. І хочу подякувати, що оперативно відгукнулися, і з того залишку, що пройшов по 140 тисяч, громадяни можуть заходити в аптеки і отримувати їх. Напередодні Дня фармацевта хочу подякувати найбільшим представникам фармгалузі та взагалі всім фармацевтам. Вітаю їх з їхнім днем і бажаю їм успіхів. Надіємось, що співпраця між медпрацівниками та фармацевтами, які працюють на одне – здоров'я людей, буде мати подальший розвиток.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
06 березня 2024
13:06
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024