Поділитись:

Грошові суперечки, скарги на муніципалів та "туалетний" тиск: підсумки виконкому

Середа, 03 жовтня 2018, 20:00
Грошові суперечки, скарги на муніципалів та «туалетний» тиск: підсумки виконкому

Засідання виконавчого комітету 3 жовтня розпочалося о 9 ранку. Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт не приховував свого гарного настрою, жартуючи та усміхаючись. Голосування тривало спокійно і ненапружено, доки слово не взяв член виконкому Ігор Муковоз.

Попри те, що він уже на пенсії (а працював в міліції), "допит", влаштований у сесійній залі начальниці управління комунальним майном Аллі Грабко, змусив решту виконкому активізуватися. А Григорій Пустовіт жартувати все більш філігранно, щоб шліфувати гості кути. Забігаючи наперед, робити це відчутно все важче.

Та про все по-порядку.

ГРОШІ, СПОРТ ТА ОСВІТА

Питання керівника департаменту фінансів та бюджету Лілії Єлової ухвалюють майже без обговорення. Це бюджетні питання, що стосуються розподіл державної субвенції для первинної медицини. Фінансист оптимістично каже, що грошей первинці до кінця року вистачить. А ось про бюджетників-освітяни поки що не говорять, хоча подібні субвенції очікують. Інше питання, яке ухвалили, стосується перерозподілу видатків за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення.

Швидко закриває своє питання директор департаменту сім'ї, молоді та спорту Олексій Веремійчик. Він звітує про хід виконання цільової соціальної Програми розвитку фізичної культури та спорту в місті Луцьку на 2017-2020 роки. Зауваження до форми звіту мав член виконкому Ігор Алєксєєв. Мовляв, прочитати про те, куди пішли гроші програми може кожен, а ось які результати це принесло – ось питання. Втім, проект Веремійчика теж ухвалюють без особливих затримок.

Ігор Алєксєєв мав зауваження і до наступного спікера. Виконком затверджував положення про конкурс щодо розробки сувеніру міста. Якщо до положення "але" немає, то до конкурсної комісії питання були. До неї, на думку Алєксєєва, варто включити професійних рекламістів. Бо сувенірка повинна бути не просто гарною, чи вдовольняти певні суб'єктивні смаки, а викликати бажання витратити на неї гроші.

Григорій ПустовітГригорій Пустовіт

Члени виконкому затвердили нову вартість оренди торгових площ на ринках міста. Відтепер вона становить 97, 3 грн за метр квадратний на місяць. Раніше оренда за квадратний метр торгової площі в місяць вартувала 90,2 гривні.

Виконкомівці також внесли зміни до рішення, яке датується 1999 роком. Справа в тім, що до міської ради звернулися громадяни, які мають у власності житловий будинок на вулиці Струтинській. У 1997 на цей будинок зареєстровані права особистої власності. Проектний інститут у 1999 році, розробляючи проект встановлення межі природоохоронної зони прибережної смуги, допустив помилку. Тож по проекту межа проведенна по житловому будинку. Тому виконком вніс зміни. В результаті коригування площа водоохоронної зони та прибережної смуги порівняно із раніше розробленим проектом зменшиться на 109 метрів.

Серед освітніх питань було лише два: про введення штатних одиниць у штатні розписи школи №13 (1 штатну одиницю заступника директора) та ДНЗ (ясла-садок) № 38 комбінованого типу (1 штатну одиницю асистента вихователя на групу раннього віку, в якій виховується двоє дітей зі Синдромом Дауна). А також про списання майна, а саме комп'ютерних класів "Пошук", первісною вартістю 10 936 грн та CELERON, первісною вартістю 16 734 грн. Техніка у незадовільному технічному стані та морально застаріла.

ТОМУ ДАЛИ, ТОМУ НЕ ДАЛИ

Виконком також ухвалив рішення про демонтаж "літаючою зупинки" в Луцьку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЗУПИНКУ, ЯКУ ЗНЕСЛО В ЛУЦЬКУ ВІТРОМ, ЗНЕСУТЬ НАВІКИ

Серед майнових питань не все голосували "за". Наприклад, депутати погодили товариству "КАФЕ ДЕ ВИНО" розміщення літнього торговельного майданчика на вул. Франка, 61 на термін 3 роки за умови укладення договорів на прибирання території та вивіз побутових відходів.

Також дозвіл отримав підприємець Рудик Л.Ф. стаціонарної тимчасової споруди на вул. Дубнівській. А підприємцям Цибуліній в розміщені групи споруд на розі вул. Карпенка-Карого – вул. Лідавська, а також підприємцю Морозову на розміщення споруд на вулиці Набережній дозволи на розміщення не дали.

Під час ухвалень цих рішень Ігор Алєксєєв знову нагадав, що в Луцьку має діяти концепція: ставити споруди на зелених зонах у місті повинно бути заборонено.

"У 1974 році, хто не курсі, Луцьк був найзеленішим містом Радянського Союзу", - захопився у доводах член виконкому. Втім, його промову обірвав Григорій Пустовіт:

"Так говорили в кожному місті Радянському Союзу…", - зазначив секретар. Він додав, що у ті часи в яке місто не приїдеш, то всюди казали, що воно найзеленіше. Це було офіційно. Офіційно всі міста були чемпіонами в озеленені.

Після спогадів про совок, виконком ухвалив рішення демонтувати вісім конструкцій зовнішньої реклами. Це банер на фасаді будинку по вул. Лесі Українки, 11, а також кронштейн на фасаді будинку на вул. Лесі Українки, 6. І по три конструкції демонтують за адресами проспект Волі, 52 та вулиця Львівська, 106. Тут розміщені банери на вікнах та паркані. Усі об'єкти не мають відповідних документів.

ШВИДКО ОРЕНДА ДАЄТЬСЯ, ТА НЕ ШВИДКО ТУАЛЕТ РОБИТЬСЯ

Найбільше дискусії викликало питання щодо оренди майна на Театральному майдані, 8. Орендар мав забезпечити тут роботу громадської вбиральні до серпня 2018 року. Але не зробив цього. Пояснює: виконував підготовчі роботи по землі. І попросив продовжити термін виконання цієї умови до 1 квітня 2019 року. Це питання таки погодили, втім суперечка на різкі цитати не була бідною. А Пустовіт та Алєксєєв обмінювалися репліками з проханням не тиснути один на одного у цьому непростому туалетному питанні.

Грошові суперечки, скарги на муніципалів та «туалетний» тиск: підсумки виконкому

"Акцентую увагу на правилах гри та ризику подвійних стандартів. Яка була мотивація розірвати договір оренди з попереднім орендарем і укласти з цим? Та сама! Тобто, ми беремо нового орендаря, який рве на собі нижню білизну і каже: "Гадом буду, все буде чудово!". Проходить певний період, він каже: "Ви знаєте, ну не смогла я". Тобто ми боролися, боролися і зараз він приходить, каже, що у мене не вийшло, прошу до квітня. А у квітні прийде і спитає, чи можна до 2022 року. У мене трава не поросла. До чого це все? Правила гри мають бути чіткі і зрозумілі. Договір розривається, приміщення виставляють на новий конкурс в зв'язку з тим, що людина надурила Луцьку міську раду. І так не повинно бути. В місті має бути правило: дурити Луцьку міську раду дуже, дуже дорого і не вигідно. І тоді в ці ігри ніхто не буде бавитися". "Фантазійні об'єкти "не смогла я, дайте мені ще раз, я попробую", треба рано чи пізно зупиняти. І працювати з людьми, які можуть", – зазначав Ігор Алєксєєв.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: РОДИЧЦІ ЛУЦЬКОГО ДЕПУТАТА ДОЗВОЛИЛИ ВІДКРИТИ ТУАЛЕТ У КВІТНІ

"Орендар у розмові пояснив, що хоче зробити набагато більшу реконструкцію. Хоче зробити дуже гарний той туалет. Для цього йому потрібна була земельна ділянка. А питання по ділянці було вирішене буквально недавно на сесії міської ради", – "відстрілювалася" Алла Грабко.

"Не все залежить від міської ради. Не все залежить від підприємця. Підприємець робить ті роботи, які має зробити. В них є намір. Цей туалет не робиться вже 27 років, а то і більше. Є сподівання, що він буде зроблений. Ми затамували подих і чекаємо, коли підприємець розіб'є всі ці бюрократичні перепони і зробить там гарний нормальний туалет", – додав Григорій Пустовіт.

"Що стосується подвійних стандартів: коли він (підприємець, - К.) підписував договір з Луцькою міською радою, то він очевидно тоді вже знав, що не буде робити поточний ремонт і відновлювати туалет в такому стані, як він є. Ми бачимо, що там нічого не робиться. Аби клеїти плитку, білити дозвільних документів не треба. Попередній орендар теж розробляв документи на капітальне будівництво. Особисто я бачив колись один з проектів - ідея 13-поверхового будинку. Жадібність підприємця не має розповсюджуватися на лучан, Луцьк. Якщо він взявся і сказав, що до серпня щось зробить, то мав би щось робити. А так він поступив, як попередній підприємець, тому довіра мінімальна", – сказав свою думку член виконкому Олександр Серватович.

Та попри всі думки, на табло було вісім "за".

ОРЕНДНІ КАРУСЕЛІ

Дискусію викликали рішення щодо оренди комунального майна. Перше питання щодо погодинної оренди кабінету для медичної практики на проспекті Відродження, 13 проголосували швидко (орендна плата 232,47 грн). Аналогічно швидко погодили для спортивного клубу з художньої гімнастики "СПОРТ-ЕСТЕТ" на термін 30.09.2021 оренду приміщення на Потапова, 30. Місячна орендна плата становить 2 238,39 грн. На такій же ж термін погодили оренду футбольному клубу "Універсал" на вул. Станіславського, 52 а. Тут плата становить 1 819,00 грн в місяць.

А ось продовження оренди знову ж таки на проспекті Відродження, 13 викликало дискусію. Тут ведеться продаж непродовольчих товарів (ритуальні товари). Плата за 20 квадратів у місяць пропонується на рівні 850,69 грн.

"На мою думку, це дуже мізерна орендна плата. Чи були люди, які хотіли отак знімати?", - цікавився Муковоз. Алла Грабко зауважила, що за умови вільного приміщення оголошуються наміри про оренду. А тут ведеться мова про продовження оренди. Якщо зауважень до орендаря немає, то він має першочергове право про продовження. Попередити про інше рішення орендодавець має за три місяці. По тому оголошується конкурс. Вона каже, що були прецеденти, коли підприємці у таких випадках зверталися до суду і вигравали справи. Щодо вартості, то її встановлюють на основі експертної оцінки і встановлених рішенням міської ради тарифами. За продаж ритуальних товарів відсоткова ставка нещодавно зросла з 10 до 12%.

Задля збільшення коштів у бюджеті Ігор Муковоз запропонував не підтримати рішення про продовження оренди. Його колега Олександр Серватович вважає, що не продовжувати можна лише у випадку, якщо місту потрібне приміщення для використання у власних потребах. Або ж потрібно в цілому змінювати підходи до оренди. Це також свідчитиме про упереджене ставлення до бізнесу, якщо правила гри будуть змінюватися так вибірково.

Ігор МуковозІгор Муковоз

Натомість Ігор Муковоз в такому випадку не розуміє навіщо взагалі виносити рішення на виконком і які функції він має.

Його підтримав також член виконкому Андрій Киця: "Підписавши орендарю договір оренду 6 років тому, зі слів доповідача, виходить, що він його підписав навічно. Це абсурд. Ми сьогодні, як представники громади, маємо шукати механізми, аби наповнити бюджет міста. А ми голосуванням опустим голови: було 800 гривень і буде 800 гривень".

І, мабуть, слова подіяли, бо договір оренди не продовжили.

Натомість за цією ж адресою продовжили договір для муніципальної аптеки. Площа приміщення 87,8 кв. м. Приміщення буде в оренді до 30 вересня 2021 року. Тут плата становить 12 619,79 грн в місяць.

Також проголосовані такі рішення про продовження оренди:

  • на пр-ті Волі, 66 а (12,8 кв. м, медична практика, у місяць 233 грн);
  • на вул. Гулака-Артемовського, 18 (18 кв. м, розміщення аптечного пункту, у місяць - 3 136,98 грн)
  • на вул. Стефаника, 3 а (18 кв. м, аптечний пункт, у місяць – 2 783,80 грн).

СКАРГИ НА МУНІЦИПАЛІВ

Від кінець відкритої частини засідання виконком розглянув скарги на рішення адмінкомісії трьох громадян. Усі вони – проти дій муніципалів.

Одна зі скаржниць отримала штраф (340 грн) за те, що вирощувала помідори на прибудинкові території. На саму комісію жінка не з'явилася, а пізніше заявила, що парник не її. Виконком постанову залишив у силі.

Інший лучанин пояснив, що приїхав сім'єю до зоопарку, поставив машину в парку на зелених насадженнях. Його оштрафували за порушення правил благоустрою і з таким рішенням він не згоден. Пояснив, що там так паркувалися всі. Втім, виконком такі аргументи не прийняв.

А ось третя скарга була найцікавішою. На жінку наклали штраф (340 грн) за те, що вона самовільно, без відповідних дозвільних документів, встановила дерев'яну конструкцію (гараж) поблизу будинку № 49 А по вул. Івана Франка у м. Луцьку.

Однак, жінка пояснила: "Цей гараж був забудований у 60-70 роках. Я живу з 2002 року там. І попередні власники були, їх не знаю. Ніби це інженера з консервного заводу. Попередній власники квартири сказав, що гараж належить до тієї квартири. Але документів немає. Я до нього стосунку не маю. Демонтувати ми, бо муніципальна поліція сказала протягом 5 днів демонтувати. Все, його там немає", - зазначила жителька і додала, що їй сказали, що можна і не приходити на засідання адмінкомісії. Тож вона і не пішла. Доводи жительки виконком взяв до уваги і скаргу задовольнили частково.

Загалом виконком розглянув понад 60 питань.

Надрукувати
мітки:
коментарів