Поділитись:

Добрі чи погані поліцейські: як на Волині штрафують завдяки TruCam-у (фото)

Середа, 17 жовтня 2018, 08:30

Вчора, 16 жовтня, патрульні полісмени перестали попереджувати водіїв, що перевищувати швидкість це погано і небезпечно. Вони розпочали серйозно штрафувати, аби ті ж водії через власну копійку зрозуміли, що порушення правил дорожнього руху – це не іграшки.

Так, "Конкурент" побував на трасі Н-22 Устилуг-Луцьк-Рівне на 33-му кілометрі у селі Березовичі та побачив, чи дотримуються водії швидкісного режиму.

Варто зазначити, що всі знаки, які потрібні, на цій частині території встановлені. Тому відмазка, що там не було знаку, що тут фіксують швидкість – не пройде. Патрульні запевнили, що й такий знак не потрібен, бо вони працюють у межах законодавства. Тому нагадують, що водіям варто уважно дивитися на усі інші дорожні знаки та дотримуватися ПДР.

Порушник швидкості не змусив себе довго чекати. Одразу по приїзду, патрульні полісмени виписали постанову водію, який їхав на авто з іноземною реєстрацією.

"Перевищення швидкості на 49 км/год.", - озвучив полісмен Ігор Будь.

Як згодом виявилося, чоловік вперше приїхав до України і отримав постанову. Тому такий неприємний інцидент його та пасажирку змусив бути не надто привітними як до копів, так і журналістів.

Оформлення постанови зайняло до 10-15 хвилин, а опісля отримання такого "папірця щастя" для сплати штрафу водію дається 15 днів.

Зі слів патрульних, у межах населеного пункту діє обмеження 50 км/год. Дозволяється відхилення до 20 км/год.

"Якщо водій їде більше 72 км/год, бо у нашому пристрої є похибка у 2 кілометри, то ми притягаємо до відповідальності. Частини 1 Статті 122 Кодексу України про адміністративне правопорушення. Якщо водій перевищує швидкість на понад 20 км/год, то карається штрафом у 255 гривень, якщо ж більше як 50 км/год – отримує 510 гривень штрафу", – пояснили патрульні.

До того ж водії автомобілів на іноземній реєстрації несуть відповідальність на загальних засадах. Тож, якщо водій отримав постанову, не сплатив штраф протягом 15 днів, бо поїхав за кордон, то при поверненні його штраф подвоюється і передається до виконавчої служби.

Аби краще зрозуміти тонкощі нововведення на Волині "Конкурент" поспілкувався із лейтенантом поліції інспектором роти №2 Іванною Сеник, яка тільки-но закінчила виписувати постанову.

Скільки за сьогодні вже виписали постанов?

Це була третя. Сьогодні небагато правопорушників, водії дотримуються швидкості. Тим паче, що дуже велика агітаційна робота відбулася і з нашої сторони, і зі сторони ЗМІ. Десь таки водії прислухалися.

З якої години контролюєте ділянку дороги, аби водії не порушували правила?

Немає визначених годин. Тобто починається зміна зранку і до вечора, коли закінчується перша зміна. Вночі ж Труками, я так зрозуміла, не можуть розпізнати авто.

Чи складний TruCam у користуванні?

Нічого складного у ньому немає. Будь-хто може навчитися на ньому працювати. Тим паче, що зараз у ґаджетах і діти розуміються.

Як відбувається процедура фіксації порушення водіями, аж до вручення постанови?

Ми направляємо Трукам і фіксуємо, з якою швидкістю рухається транспортний засіб. На екрані ведеться відеозйомка і фотофіксація правопорушення. Якщо він перевищив, то тут все фіксується. Ми зупиняємо транспортний засіб, розказуємо про права і обов'язки. Потім повідомляємо, за якою статтею притягається водій до відповідальності і складаємо постанову на місці правопорушення.

Кажуть, що у вас повинні бути термінали, аби водії безготівково могли одразу на місці оплатити штраф.

Так, звичайно, вони мають бути. Але нині немає, бо його ремонтують. Я не знаю цього достеменно. Тим більше зараз реквізити змінилися і вони його не можуть ще перелаштувати. В майбутньому термінали мають бути. Ми ними вже користувалися, але нині поки така технічна незручність.

Ваш автомобіль зараз видно здалеку. Чи можуть невдовзі з'явитися норми, які дозволять патрульним автомобілям стояти подалі від проїжджої частини, аби вони були непомітними?

Ні. Поліція ж публічна та відкрита для народу. Я думаю, що не буде таких прецедентів. Тим паче, що ми працюємо для того, аби люди не робили правопорушень, а не для того, щоб притягувати до відповідальності за ці правопорушення.

Якщо в автомобілі, який перевищуватиме швидкість, везтимуть породіллю чи людину, яка знаходиться на межі життя та смерті, чи отримає водій штраф? Чи це виняток?

Звичайно. Якщо життєва і дуже крайня необхідність, то ми не будемо штрафувати.

Нагадаємо, що траси Н-22 Устилуг-Луцьк-Рівне(0-37) та М-07 Київ-Ковель-Ягодин (414- 470) мають місця концентрації ДТП. Саме тому поліція працює на цих аварійно-небезпечних ділянках доріг міжнародного значення аби водії були більш відповідальними та обережними.

За даними прес-служби патрульної поліції у Волинській області, копи у перший день штрафування водіїв, 16 жовтня, оформили 10 постанов за перевищення швидкості.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: РАДАРИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ: ДЕ ВИМІРЮВАТИМУТЬ ШВИДКІСТЬ НА ВОЛИНІ

Надрукувати
мітки:
коментарів