Поділитись:

Як волинянам покращити імунітет в осінньо-зимовий період: поради лікаря

Четвер, 18 жовтня 2018, 20:00

В осінньо-зимовий період повітря стає сухішим, віруси в таких умовах швидко розмножуються, а люди, відповідно, в цей період найчастіше хворіють ГРВІ.

Сімейний лікар медичного центру " Благомед" Світлана Смаль розповіла, що у кожної людини опірність організму вірусам різна. Саме тому хтось "тримається" навіть у пік епідемії, а хтось хворіє відразу.

В осінньо-зимовий період сонячний день стає меншим і зменшується благоприємний вплив ультрафіолетового проміння, яке сприяє утворенню вітаміну D, має антибактерицидну дію, вбиває мікроби та сприяє опірності імунітету людини.

Хоча цілком уникнути контакту з вірусом нереально, але в цілях профілактики у період епідемії варто утримуватись від місць масових скупчень людей та більше прогулюватися пішки, ніж їздити в громадському транспорті.

Також варто пам'ятати, що віруси передаються повітряно-крапельним, контактним, водним і фекальним шляхами або ж через брудні руки.

Повітряно-крапельний шлях можна профілактикувати таким чином: хворий має лікуватися вдома. Часто це зробити важко, бо на роботі не дають "лікарняне" тощо. Можна користуватися масками, але маска – це такий засіб, який мають використовувати хворі люди, а не здорові. Вона захищає не від самого вірусу, а тільки від кусочків слизу і мокроти, які виділяє хворий. Адже без такої маски при чханні і кашлянні мокрота розповсюджується на кілька метрів навколо хворого.

Також лікар радить для профілактики грипу зменшити концентрацію вірусів у повітрі. Оскільки віруси дуже люблять теплі закриті приміщення, то гарною профілактикою стане часте провітрювання.

Можна зменшити концентрацію вірусів, які потрапляють на наші дихальні шляхи, промиваючи або закапуючи ніс сольовими розчинами і прополіскуючи горло, бо це є зволоження і "змивання" вірусу.

Зменшити ризик передачі вірусу контакним шляхом (коли він осідає на предметах побуту) можна часто миючи руки. У медичних закладах проводиться кварцування – це той самий ультрафіолет, який є антибактерицидним і вбиває віруси.

Світлана Смаль також розповіла, що для профілактики грипу можна використовувати противірусні препарати. Однак на сьогодні доказовими є тільки два препарати: "Ремантадин" і "Озельтамивір" (або "Таміфлю"). Проте призначати їх для лікування чи профілактики має лікар.

Лікар наголошує, що здоровий спосіб життя впливає на стійкість організму до вірусів.

"На 99 % це залежить від способу життя, хоча часто пацієнти вважають, що головне – вчасно випити "чарівну таблеточку", – каже лікар.

Здоровий спосіб життя – це повноцінне харчування, відпочинок, сон, фізична активність. Досить ефективним способом профілактики є вакцинація. Багато скептиків говорять, що віруси дуже мінливі, мовляв, як можна знати, який вірус буде циркулювати зараз.

Однак ще в 1948 році ВООЗ була створена програма боротьби з грипом. Вона об'єднує чотири міжнародні центри, які займаються вивченням грипу. Вони розташовані в усіх куточках світу: Мельбурні, (Австралія), Токіо (Японія), Атланті (США) і Лондоні. Більше сотні вірусологічних лабораторій працюють над вивченням вірусів. Інформація про те, який вірус циркулює, які штами на кожній території, сходиться в центр з вивчення грипу.

У лютому кожного року експертна комісія ВООЗ дає прогноз на наступний сезон, який штам чи підтип вірусу буде циркулювати. У березні в лабораторіях цей вірус сіється і передається виробникам вакцин. З квітня по червень проходить процес виробництва і тестування вакцини. У серпні вакцина пакується, у вересні – надходить в аптеки. З жовтня по грудень медики проводять вакцинацію.

Вакцинації найсамперед підлягають люди, яких хвороба може призвести до активізації або загострення основної хвороби. Це люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної та легеневої системи, хворі з нирковою недостатністю, з імунодефіцитом, цукровим діабетом. Також це люди похилого віку, старші 65 років і діти до 5 років, адже у них ще не сформований імунітет.

Світлана Смаль розповіла, що цього року для вакцинації від грипу застосовується вакцина "Ваксігрип Тетра". Ця вакцина захищає від двох підтипів вірусу А і від двох підтипів вірусу В, які очікуються на цей епідеміологічний сезон. Щеплення цією вакциною проводиться від трьох років. Дорослим проводиться одноразово, дітям до 9 років рекомендована дворазова вакцинація, якщо вони щеплюються вперше, з інтервалом один місяць. Лікарка каже, що вакцина переноситься добре та імунітет дає через два тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів