Поділитись:

"Томос маємо отримати від Бога, інші Томоси нас не цікавлять", – Онуфрій у Луцьку

Вівторок, 23 жовтня 2018, 15:25

Предстоятель Української православної церкви так званого Московського патріархату митрополит Онуфрій закликав вірян "шукати свій особистий Томос", адже "інші Томоси цікавити не повинні".

Також митрополит зазначив, що церква "тримає молитовні зв'язки і в Росії, і в Греції, і в усіх кінцях світу" та додав, що "якщо ми розірвемо їх – перестанемо любити один одного і перестанемо бути християнами". Про це Онуфрій розповів 23 жовтня під час урочистого богослужіння з нагоди престольного свята у кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської, – пише ІА Волинські Новини.

"Хто правильно зрозуміє Бога, той може покаятися в останню хвилину, і йому Бог простить, і щоб вгодити Йому, треба знати, хто Він такий. Сьогодні нам слід зберігати ту віру, яку ми маємо. Не треба шукати собі щось особливе і надзвичайне, а треба цінувати те, чим жили наші батьки і діди, прадіди. За ту віру вони боролися не тільки словом, а й часто життя віддавали, і такої віри ми повинні триматися", – звернувся до вірян митрополит Онуфрій.

"Те, що сьогодні нам Томоси якісь обіцяють і ще незрозуміло що… Ми маємо всі свободи і незалежності, адміністративні і церковні, ми самоврядна церква. Ми все робимо самі, як вважаємо за потрібне, і тримаємо молитовні зв'язки з усіма православними: і в Росії, і в Греції, і в усіх кінцях світу. Ці зв'язки не можна розривати в угоду комусь. Якщо ми розірвемо молитовні зв'язки – ми перестанемо любити один одного і перестанемо бути християнами, то яка ж тоді користь від нашого життя", – зауважив Онуфрій.


Предстоятель УПЦ наголосив на тому, що кожна людина має шукати свій особливий і особистий Томос – свободу від гріха.

"Це той Томос, який ми маємо отримати від Бога, а інші Томоси нас не цікавлять. Його ми маємо всі шукати і блаженна та людина, яка знайшла і звільнилася від гріха", – додав митрополит і закликав тримати в серці ту віру, яку люди мають сьогодні і яку одержали від своїх предків.

Як повідомляли раніше: 11 жовтня Синод Вселенського патріархату схвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Після рішення Синоду Вселенського патріархату щодо надання Томосу про автокефалію буде скликано у Києві Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Згодом Російська православна церква заявила, що розриває зв′язки із Константинополем. Однак Архієпископія православних російських церков у Західній Європі (екзархат Вселенського патріархату) заявила, що Константинополь не припиняв спілкування з Московським патріархатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів