Поділитись:

Кварцяний залишиться з Палицею

Четвер, 14 квітня 2016, 10:08

Учора, 13 квітня, футбольний клуб "Луцьк" зіграв свій перший офіційний поєдинок. Сталося це не в Києві чи Львові, а в Камені-Каширському, не в змаганні вищої ліги українського футболу, а чемпіонату області. До цього вимушеного матчу волинський футбол крокував 56 років, а фактичний власник "Волині" Ігор Палиця – без кількох місяців п'ять років. Пояснимо: "Луцьк" – команда, яка покликана замінити на футбольній мапі "Волинь".

Падіння

Нинішні проблеми Волині розпочалися влітку 2012 року, коли до Луцька пачками почали привозити легіонерів й укладати з ними дуже дорогі контракти. Логіка менеджменту клубу була типовою для тих років – в Україну хорошого футболіста можна було завезти тільки хорошою зарплатою, тому 15–25 тисяч доларів у місяць вважалися нормальними грошима для гравця "Волині". Навесні 2013 року команда вже не претендувала на єврокубки, як цього хотів Ігор Палиця, запрошуючи в команду зіркового тренера Анатолія Дем'яненка і легіонерів, тому грошовий потік змілів, відповідно грала й команда. Тому довелося повертати Віталія Кварцяного на тренерський місток. Частина іноземців та українських футболістів залишилася в клубі, але більшість пішла, відразу написавши заяви про борги у футбольні інстанції України та Європи. Відтоді і до початку 2016 року й тривала юридична сага стосунків колишніх гравців із "Волинню". Клуб програв усі суди. Це не дивно, бо Лозанський спортивний суд у 100% випадків пристає на бік футболістів чи тренерів, не беручи до уваги аргументи клубів. "Волинь", наприклад, за словами Ігоря Палиці, апелювала до того, що влітку 2013 року "утікачі" неправильно завершили свої стосунки із клубом.

Якщо узагальнити, то взимку 2015–16 років лучан таки наздогнала кара за колишній борг й Палиця ухвалив рішення принципово не платити заборговане, оскільки агенти та юристи футболістів домоглися дворазового збільшення сум, додавши до основного боргу різного роду компенсації. "Волинь" не пройшла ліцензування в ФФУ, уникала зустрічей, де обговорювався формат нового чемпіонату України, з неї кілька разів зняли сукупно 18 очків, зароблених в поточному чемпіонаті, а Віталій Кварцяний почав говорити про можливе пониження в класі, аби "обнулити" більше 3 мільйонів доларів боргів і розпочати футбол в Луцьку з чистого аркуша.

Нарешті 8 квітня сам Ігор Палиця на зустрічі з вболівальниками, що відбулася на стадіоні Авангард, прокоментував події із Волинню. Коротко – клуб із такою назвою фактично припиняє існування, замість нього постає ФК "Луцьк".

"Конкурент" аналізує, що означатиме ліквідація "Волині" для головних діючих осіб усього процесу – Ігоря Палиці, Віталія Кварцяного, вболівальників і всього спорту в місті.

Палиця

Рейтинг Палиці вже зазнав істотних ударів на футбольному полі. Адже кого в місті не запитай про "Волинь", винуватцем в ситуації назвуть Ігоря Петровича. І причина не тільки в тому, що Палиця зайшов влітку 2011 року в ледь дихаючий, але клуб Прем'єр-ліги, а сьогодні йдеться про вимушене позбавлення професійного статусу і ліквідацію вже легендарного бренду. Мало хто згадає про те, що Палиця вклав у Волинь більше 30 мільйонів доларів, бо крім факту зникнення клубу, вболівальників, а також простого обивателя, злила непоінформованість. Якби Ігор Палиця набагато раніше розпочав діалог із вболівальниками, пояснивши всю кухню стосунків із Лозанським спортивним судом та ФІФА, міг би отримати більш лояльну оцінку своєї діяльності у "Волині". Все ж не забуваймо, що усі виплати у клубі закрито, Палиця вже багато років "тягне" на собі поточне фінансування "Волині". Але ці майже унікальні у сучасному українському футболі переваги (більша половина клубів Прем'єр-ліги страждає від хронічних поточних боргів) заретушувалися повідомленнями типу "Волинь позбавлена 12 очків", "Волинь" не здатна пройти ліцензування", "Волинь" наступного тижня позбавлять ще 6 очків", "Волинь" ліквідується" і т.п. Для обивателя проблеми клубу звалилися, як сніг на голову. Тому Ігор Палиця явно запізнився із поясненням ситуації.

Чи перетвориться жовта картка від вболівальників у червону, залежатиме й від подальших його кроків. Наразі Палицею на нещодавній зустрічі з вболівальниками обіцяні інвестиції в інфраструктуру. Навіть немісцеві гравці "Волині" в інтерв'ю зазначають, що в області відсутнє футбольне поле стандартних розмірів із штучною травою. Справді, у Луцьку голова Волиньради через свій фонд побудував 15 пришкільних майданчиків. Але на них професійним спортом не позаймаєшся – необхідні більші розміри. Та й із трав'яними майданчиками проблема. Інші болючі точки, які називалися на зустрічі Палиці із вболівальниками і футболістами, це недобудована спортивна база в Дачному і старе поле клубної дитячої школи в Теремно. Логіка голови Волиньради здається зрозумілою. Навіщо витрачати 3,2 мільйони доларів на сплату штучних боргів колишнім гравцям, якщо ці гроші можна інвестувати в поля та інші спортивні об'єкти, які могли б користуватися не тільки футболісти? Щоправда, ціна такого кульбіту – ліквідація "Волині".

У футболі є такий термін, як відтерміноване попередження. Якщо команда атакує, а проти її гравця порушують правила, арбітр не зупиняє гру, щоб покарати порушника правил, робить це пізніше. Інколи арбітри у вирі атаки забувають пред'явити відтерміновану жовту чи червону картку. Зараз Ігор Палиця у подібній ситуації — якщо обіцяне ним повернення ФК "Луцьк" в Прем'єр-лігу не відбудеться через два роки, а нова спортивна інфраструктура не з'явиться, вболівальник (читайте – електорат) витягне йому червону картку.

Автор фото:www.volynnews.com

Кварцяний

Номінально минулої п'ятниці відбулося негласне "коронування" Віталія Кварцяного як керівника ФК "Луцьк". Найімовірніше, це було найлегше кадрове рішення для Палиці. Адже тренер, попри часті випадки критики на свою адресу, однаково дуже популярна в Луцьку особистість. Тому одночасно ліквідовувати "Волинь" і звільняти Кварцяного було б для Палиці занадто сміливим кроком. Тим більше – звільняти члена фракції "УКРОПу" у Волиньраді.

А от чи буде Віталій Кварцяний повноправним керівником ФК "Луцьк", як це було у часи Столяра з "Волинню", – це ще питання. Кварцяний звик одноосібно вирішувати і футбольні, і кадрові, і фінансові питання. Після повернення у 2013 році він таких важелів вже не мав, у клубі встановилася конституційна монархія – влада президента "Волині" обмежувалася генеральним директором. І, як часто проривалося навіть в самого експресивного тренера на прес-конференціях, це його достоту бісило. Подібна ситуація, схоже, виникне і в ФК "Луцьк". Кварцяний суто тренуватиме, а клубною діяльністю займатиметься гендиректор, причому людина Ігоря Палиця – Андрій Розтока.

Літо цього року буде надзвичайно цікавим – Палиця анонсував зменшення зарплат футболістів (ймовірно, і загальні витрати на новий клуб) вдвічі. Відтак, будемо спостерігати, яку організаційну схему і систему прийняття рішень запровадять в новому утворенні, чи буде цей клуб робити кроки, що збільшуватимуть лояльність до нього з боку жителів міста. Останнє буде зробити дуже важко, адже за найкращих прогнозів "Луцьк" гратиме тільки у другій лізі (це третій за значимістю футбольний дивізіон України).

Вболівальники

Судячи із суперечок, які точаться в соціальних мережах, не всі вболівальники проковтнули тезу про необхідність дворічної паузи та "обнулення" клубу. Навіть середовище єдиних, на перший погляд, ультрас розколоте. Частина пристала на аргументи Палиці, інша – категорично вимагає сплати ним боргів та збереження як кольорів, так і назви улюбленої команди. Щоправда, останнє фактично виключає ймовірність повернення клубу з Луцька в еліту українського футболу. Нове утворення мусить максимально дистанціюватися від старого бренду, аби пройти ліцензування в ФФУ чи УЕФА. Відтак повернення ФК Луцьк легендарних кольорів чи навіть хрестів наразі під питанням.

Аби зменшити негатив на власний імідж, Ігор Палиця ініціював створення вболівальницького громадського об'єднання і навіть запропонував фанам подумати, як можна інкорпорувати їхню організацію в процес ухвалення рішення клубом. Відповідно, тепер суто формально власник "Луцька" зможе відповідати критикам: діяльність клубу перебуває під контролем вболівальників.

Чи вийде в Палиці залишити борги на "Волині" і вийти сухим з води у "Луцьку", хто гратиме у новій команді Палиці і чи вибачать лучани керівництву футбольного клубу переформатування клубу, з'ясується наприкінці літа-восени. Тоді нова команда матиме намір почати грати у другій лізі.

Надрукувати
мітки:
коментарів