Поділитись:

Що думають про квоти на українські пісні волинські радійники

Автор: Василь Бідун |
Четвер, 02 червня 2016, 21:00
Що думають про квоти на українські пісні волинські радійники

Що думають про квоти на українські пісні волинські радійники

Верховна Рада розглянула законопроект, за яким з усіх радіостанцій країни повинно лунати не менше 35 % україномовної музики.

Згідно з цим проектом, українську музику повинні рівномірно розподіляти у часових проміжках з 6 до 12, з 12 до 18, з 18 до 24 години. Законопроект народні депутати розглядали на сесії 2 червня.

Окрім того, у загальному ефірі усіх телерадіомовників щонайменше 50 % має становити аудіовізуальний продукт, зроблений в Україні.

Законопроект пропонував поступове встановлення квот на україномовний музичний продукт – 25 % протягом першого року дії, 30 % – протягом другого року і 35 %, починайчи з третього року.

Представники волинських радіостанцій в основному схвально відгукуються щодо Проекту Закону № 3822.

Андрій ЗубенкоАндрій Зубенко
Директор волинської радіостанції "СіД FM" Андрій Зубенко підтримав ініціативу представників Верховної Ради.

"Я особисто за. Але розумію, що є великі медійні гравці, які проти прийняття цього проекту", – вважає радійник.

Зі слів Зубенка, основний дохід представникам крупних українських холдингів приносить саме російськомовна, низькопробна музика.

Директор радіостанції відзначив, що цей законопроект правильний і його потрібно впроваджувати. Єдине, щоб потім не пустити його на самотік, а контролювати і слідкувати за виконанням.

Радіоведучий запевнив, що українське музичне виробництво є перспективним, однак потребує допомоги.

"Можна почути класну україномовну річ зі сцени. Однак її виконавець часто не має коштів, щоб зробити студійний запис. А версія аудіо з концерту не достатньо якісна, щоб запустити її у радіоефірі. Потрібно зробити так, щоб лейбли та музичні продюсери були зацікавленні у виробництві українського продукту. Щоб радіостанції не брали всякий "ширпотрєп", – каже Андрій Зубенко.

Директор радіостанції також розповів, що великі медіахолдинги не хочуть брати український продукт.

"Оскільки вона на мові – не візьмемо", – цитує Зубенко представників крупних радіостанцій.

Ведучий називає багато якісних музичних виконавців, серед яких Джамала, The Hardkiss, Brunettes Shoot Blondes, Kozak System, Бумбокс, однак каже: "якщо Потапа і Настю запихати всюди, тоді люди й слухатимуть тільки Потапа і Настю".

Якщо проект закону все-таки приймуть, Зубенко пророкує позитивні зрушення для українського музичного продукту.

"Думаю, що з часом відсоток якісної україномовної музики на радіостанціях можна не те, що утримати на рівні 35 %, а й підвищити до 80 %", – вважає радіоведучий.

Зі слів Зубенка, у них на радіостанції орієнтовно 50 % україномовного контенту.

Сергій ТкачукСергій Ткачук
Журналіст станції "Радіо Луцьк" Сергій Ткачук каже, що прийняття цього законопроекту стане позитивним поштовхом для українських музикантів та представників музичного бізнесу, адже він стимулюватиме збільшення української музики.

Як зауважив радіоведучий, важливим нюансом є те, що українську музику, згідно зі змінами, повинні будуть транслювати у денний час.

"Зараз більшість радіостанцій, згідно з отриманими ліцензіями, повинні транслювати певну кількість української музики, залежно від того, як там прописано. Зазвичай це відбувається вночі. А вдень транслюють зарубіжну і російськомовну музику", – розповідає Сергій Ткачук.

Анастасія ПередрійАнастасія Передрій
Ведуча "Радіо Луцьк" Анастасія Передрій також схвально ставиться до пункту у законопроекті, за яким українську музику треба ставити вдень, адже за чинним законом радіостанції полюбляють "запихати" україномовний продукт у нічні ефіри й обходити таким чином ліцензійні норми.

Журналістка відзначила, що 35 % українського контенту за добу – це об'єктивна цифра.

"35 %, як на мене, нормально. Наразі на радіо "Луцьк" є 75 % української музики. Її вистачає, вона кльово звучить. У людей є попит на нову українську музику. Але буде проблема, мабуть, у мережевих радіостанцій, які мають вужчі формати", – каже Настя.

Ведуча висловила сумнів, чи зможуть обмежувальні заходи, які пропонує проект закону, бути дієвими. Вона навела приклад сусідньої країни.

"У Білорусі коли запровадили квоту на музику державною мовою, всі стали менше слухати радіо", – розповідає Анастасія.

***

Тим часом, у результаті обговорення на сесії Верховної Ради нардепи відмовилися ухвалювати законопроект № 3822 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо частки пісень державною мовою в загально добовому обсязі мовлення радіоорганізацій)".

245 народних депутатів підтримали пропозицію відправити законопроект на розгляд комітету.

Окрім того, група народних депутатів пропонувала ухвалити альтернативний Проект Закону №3822-1, яким було передбачено встановлення квот тільки для так званих "форматних" радіостанцій. За цей проект також віддали недостатню кількість голосів (219) і відправили на доопрацювання.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 січня 2024
10 січня 2024
25 травня 2023
17 вересня 2022
16 червня 2022
08:30
12 червня 2022
11 червня 2022
30 травня 2022
03 жовтня 2021
10 вересня 2021