Поділитись:

Незаконне "загарбання" суддею Ковтуненком житла у Луцьку: новий виток

Субота, 26 грудня 2015, 12:40

Всеукраїнська служба новин здійснила розслідування діяльності одіозного луцького судді Віталія Ковтуненка, зокрема "загарбання" ним помешкання у Луцьку.

Суддя луцького міськрайонного суду разом з дружиною-суддею пані Смокович проживають у незаконно відібраному домі місцевої мешканки Ольги Таран. Про це у своєму розслідування повідомляє видання "ТСН".

44-річна Ольга Таран взяла кредит на власний бізнес, унаслідок стрибка долара залізла в борги і незаконно втратила житло. Помешкання пані Ольги незабаром задешево дісталося суддівській сім'ї Віталія Ковтуненка.

"Комбінація проста – "міжсобойчик": один суддя позбавляє житла, інший – його задешево купує. Тож після рішення колеги Ковтуненко купив будинок з торгів та оселився там з дружиною", – зазначає видання.

Адвокат Ольги Таран показав документи, у яких зафіксовано рішення апеляційного та вищого спеціалізованого судів на користь жінки, котру виселили. Зокрема про те, що торги були незаконними, "загарбники" мають виселитися, а Ольга з мамою та дітьми може повернутися додому. Проте, зазначає видання, судді й далі продовжують проживати у будинку Ольги Таран.

До слова, Ковтуненко відомий не лише епізодом з будинком, а й справами проти майданівців, за які він має бути люстрований.

Цікаво, що вища кваліфкомісія суддів дала рекомендацію звільнити суддю Ковтуненка через те, що він "порушив морально-етичні принципи поведінки судді, вчинив дії, що порочать звання судді і викликають сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності судових органів".

Незважаючи на це, Ковтуненко й далі залишається на своїй посаді, оскарживши рекомендацію у Вищому адмінсуді.

Як виявили журналісти, дружина Ковтуненка – пані Смокович має родинні зв'язки у Вищому адміністративному суді. Михайло Смокович, який є братом дружини Ковтуненка, займає одну з керівних посад у цьому суді.

До слова, луцька прокуратура на підставі власного розслідування звинувачує суддю Ковтуненка в кримінальному злочині.

"Суддю обвинувачують у тому, що він в квітні 2011 року постановив неправосудне рішення у цивільній справі, яким задовольнив вимоги позивача до його дружини. Що надало змогу вивести з-під заборони на відчуження у банку 27 об'єктів нерухомості вартістю понад 25 мільйонів гривень. Передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років", – розповідає прокурор відділу карних проваджень прокуратури Волинської області Андрій Матюк.

Незважаючи на безліч фактів та звинувачень, Віталій Ковтуненко і далі залишається в суддівському кріслі.

"Там, нагорі, де повинна вирішуватися доля судді і куди пошта несе скарги, щось зламалося. За два роки за законом про люстрацію не звільнили жодного суддю", – резюмує видання.

"Із понад дев'яти тисяч суддів є лише 300 кандидатів на звільнення. Але навіть із них рекомендовано звільнити лише 16. Та парламент не квапиться позбутися і цих", – йдеться у сюжеті.

Надрукувати
мітки:
коментарів