Поділитись:

Вакцина від корупції: як Луценко нового прокурора Волині представляв

Автор: Василь Бідун |
Неділя, 17 липня 2016, 14:37
Вакцина від корупції: як Луценко нового прокурора Волині представляв

Візит Генпрокурора України Юрія Луценка анонсували на 16 годину п'ятниці.

Однак поїздка на рідну Рівненщину дещо скоригувала попередні плани Генпрокурора.

Зустріч у Луцьку і представлення нового прокурора Волині перенесли на ранок суботи.

Як наслідок, багатьом місцевим держслужбовцям, які аж ніяк не могли пропустити візиту посадовця такого ранку, виспатися у вихідний день не вдалося.

Незважаючи на те, що приїзд був анонсований на 8 ранку, ще за 20 хвилин до призначеного часу біля входу до обласної Прокуратури можна було побачити далеко не останніх осіб Волині в очікуванні Генпрокурора: Луцький міський голова Микола Романюк із начальником Головного управління Нацполіції Петром Шпигою та заступником голови Волинського окружного адмінсуду Віктором Мачульським. Досить незвична суботня картина.

 Керівники області та міста, як пунктуальні та відповідальні працівники, прийшли на зустріч заздалегідь Керівники області та міста, як пунктуальні та відповідальні працівники, прийшли на зустріч заздалегідь
Автор фото:Myroslav Vatashchuk/ Facebook

7:45. Як не дивно, актова зала Прокуратури практично заповнена. Приїзду свого начальника чекають прокурори з усієї області. Також зібралося, мабуть, десятка зо два представників медіа, громадські активісти. Оператори налаштовують свої камери та регулюють штативи. Атмосфера досить напружена. У прокурорських рядах тиша, де-не-де чути поодинокі перешіптування.

Серед журналістів жвавіше: один з найдосвідченіших "медіаторів" на Волині, кореспондент інформаційного агентства ZIK Мирослав Ватащук, як зазвичай, "вкидає" якісь жартики, і розряджає атмосферу (принаймні серед журналістів).

Біля 8-ї, до зали сходяться керівники області: Голова Волинської облради Ігор Палиця, мер Микола Романюк та керівник поліції Петро Шпига займають свої "привілейовані" місця у перших рядах.

Працівники обласної прокуратури метушаться. Хтось каже: "Все. Уже в Луцьку". Фраза прозвучала надто трагікомічно і дехто з присутніх аж засміявся. Мовляв, "Всьо пропало!".

Аура загадковості навколо імені нового прокурора Волині розвіюється одразу ж, коли займаєш своє місце в залі. Справа в тому, що на столі, за яким мають сидіти "винуватці свята", є іменні таблички, які й розкривають усі карти.

Поміж табличок з написами "Юрій Луценко – Генеральний прокурор України" та "Володимир Гунчик – голова Волинської ОДА", стоїть ще одна. Над підписом "Прокурор Волинської області" видруковано ім'я Киричук Максим Юрійович. Тож, ще до появи Луценка і компанії, журналісти мають змогу "погуглити" і нашукати інформації про нового очільника прокуратури. Щоправда, її там якось не дуже багато.

Табличка на столі одразу ж розвіює усі припущення навколо персони нового прокурора областіТабличка на столі одразу ж розвіює усі припущення навколо персони нового прокурора області

Із більш ніж 20-хвилинним запізненням Луценко таки з'являється. Поруч із ним новий прокурор області. З іншого боку вмощується політичний соратник Генпрокурора – Володимир Гунчик. Мовчазний голова Волинської ОДА всю зустріч був поруч.

Мінімум прелюдій – за хвилину нового прокурора офіційно представили.

За хвилину – нового прокурора області офіційно представленоЗа хвилину – нового прокурора області офіційно представлено

Луценко, не гаючи часу, зайняв місце біля кафедри і з властивою йому красномовністю та іронічністю розпочав свій півгодинний виступ.

Ще хвилька – і Луценко вже біля кафедриЩе хвилька – і Луценко вже біля кафедри

Почав із критики правоохоронної системи та органів прокуратури на Волині. Зачепив проблему нелегального бізнесу – гральних автоматів.

"Такої неактивної співпраці не було ще ніколи. Прокуратура зайнята чимось іншим…Чим? Мені незрозуміло. А чим можна займатися, якщо треба "кришувати" ігрові автомати. Цей бізнес в місті процвітає. Не маючи жодної ліцензії", – каже Луценко.

Волинь "захворіла", – каже Генпрокурор і на підтвердження "засіває" статистикою колосального збільшення злочинності в регіоні.

А далі цікавіше. Луценко перейшов до конкретики. Одразу "під руку" потрапив перший заступник прокурора області Ігор Мукан, якого Генеральний прокурор попросив пояснити, чому в області такий безпорядок. Чіткої відповіді так і не прозвучало.

Луценко мав запитання до багатьох: одразу ж на горіхи перепало першому заступнику прокурора Ігорю МукануЛуценко мав запитання до багатьох: одразу ж на горіхи перепало першому заступнику прокурора Ігорю Мукану

Наступною "жертвою" став прокурор Ковельської місцевої прокуратури Олександр Бабенков.

"Ваш вихованець, який поїхав у Київ і прикриває схеми, більше не допоможе. Я зрозуміло говорю? Якщо ні, то ознайомтеся з матеріалами Генеральної інспекції", – різко звернувся Луценко.

Зніяковілий ковельський прокурор Олександр Бабенков так різко підвівся і сів, що камера не встигла його спійматиЗніяковілий ковельський прокурор Олександр Бабенков так різко підвівся і сів, що камера не встигла його спіймати

"Більше такого сонного життя і дерибану області не буде!", – проголосив Юрій Луценко. Для того, каже він, на Волинь приїхала людина, зовсім не причетна до цього регіону.

Луценко був невблаганний: звернувся до заступників прокурора і місцевих прокурорів, які себе зганьбили, подати рапорти на звільнення.

"Такі папери, що страшно читати. Я не хочу тут при пресі зачитувати ці всі прізвища", – наголосив керівник Генпрокуратури.

Завданням номер один Генпрокурор назвав "припинити кришування правоохоронними та державними органами незаконного видобутку бурштину".

"Верховна Рада та Кабінет міністрів має прийняти законне рішення про легалізацію видобутку бурштину" – заявив він.

А тоді ще один камінець полетів у город Волинської обласної ради і її голови Ігоря Палиці.

«Тут обласна рада вже прийняла декілька рішень…сумнівної якості. Не доводьте їх до Прокуратури», – звернувся Луценко до Палиці, спричинивши сміх у залі«Тут обласна рада вже прийняла декілька рішень…сумнівної якості. Не доводьте їх до Прокуратури», – звернувся Луценко до Палиці, спричинивши сміх у залі

На що отримав відповідь голови облради: "Юрій Віталійович, краще так, ніж ніяк", – що знову викликало радісне пожвавлення серед присутніх.

"Не в бурштині одному справа", – продовжив Генпрокурор і розповів про зловживання слідчої поліції разом із фіскальною службою Волині. Ці служби свого часу виявили у селі Зміїнець Луцького району 322 ящики з "паленкою".

"Чим закінчилось? В курсі? Справу закрито. Немає контрафакту. Може, через це мені постійно солдати на вулиці кажуть, що в цьому приміщенні проблеми зі спиртним", – продовжував смішити присутніх своїми влучними іронічними висловами Юрій Луценко (припускаю, що розважав він в основному журналістів. Працівникам прокуратури, мабуть, було не до сміху в той момент).

Генпрокурор озвучив ще одну аналогічну справу із 320-ма ящиками контрафактного спиртного і у своєму стилі резюмував: "Не бурштином єдиним".

Зі слів Луценка, у нього є цілий перелік справ щодо контрабанди дерева; цигарок, "які налагодили тут прокурорські".

"Там треба не вставати, а сідати", – пригрозив керівник Генпрокуратури.

"Я закликаю тих, хто з цим незгоден – піти з прокуратури. Від кримінальних справ і наручників подалі. Але дайте можливість тим, хто залишиться, працювати за іншими правилами", – каже Луценко.

Завершивши свій виступ, Генпрокурор спустився в залу, де перекинувся кількома словами з давнім знайомим Ігорем Палицею та мером Миколою РоманюкомЗавершивши свій виступ, Генпрокурор спустився в залу, де перекинувся кількома словами з давнім знайомим Ігорем Палицею та мером Миколою Романюком

А далі була 40-хвилинна прес-конференція. Весь прокурорський склад (орієнтовно 80 % з усіх присутніх), покинув приміщення. Залишилися журналісти й активісти. На задніх рядах також чекали розмови з Генпрокурором волинські бійці АТО.

За головним столом залишилося те ж саме тріо дійових осіб, які продовжували грати ті ж ролі: говіркий Луценко, не надто активний, однак відкритий Киричук та мовчазний Гунчик.

Юрій Луценко вручив Киричуку службове посвідченняЮрій Луценко вручив Киричуку службове посвідчення

Вакцина від корупції: як Луценко нового прокурора Волині представляв

Як чесний прокурор, Максим Киричук надав коротку біографічну довідку про себе, а також розповів, про свої статки, задекларовані у 2015 році.

Новий прокурор одразу поділився зі ЗМІ інформацією про свої статкиНовий прокурор одразу поділився зі ЗМІ інформацією про свої статки

Юрій Луценко вкотре повторював, що ця "чистка" органів прокуратури – це не піар-акція. Зі слів Генпрокурора, йому це не потрібно, адже впізнаваність політика по Україні і так становить 99,6 %.

Керівник Генеральної прокуратури також прокоментував переведення екс-прокурора Дмитра Чепіжака на нижчу посаду і заявив, що це ніяк не пов'язано зі "справою підписантів проти Луценка".

Луценко вважає, що екс-прокурор Чепіжак «ні холєри» не робив на своєму містіЛуценко вважає, що екс-прокурор Чепіжак «ні холєри» не робив на своєму місті

Вдовольнивши інформаційні апетити журналістів, незмінне тріо рушило до бійців, які вже зачекалися. Знову ж таки, першу скрипку грав Генеральний прокурор.

Юрій Луценко на відстані простягнутої руки спілкувався з бійцями «Спілки воїнів АТО Волині»Юрій Луценко на відстані простягнутої руки спілкувався з бійцями «Спілки воїнів АТО Волині»

Обговорили наболілі питання: про статус добровольцям, справу 51 бригадиОбговорили наболілі питання: про статус добровольцям, справу 51 бригади

Вакцина від корупції: як Луценко нового прокурора Волині представляв

Здалося, що говорив Юрій Луценко щиро і відверто. Звертався до чоловіків у камуфляжах по-братськи – "мужики". Одного разу навіть попросив працівників медіа, які ще були в залі, не записувати те, що він збирався озвучити.

Вакцина від корупції: як Луценко нового прокурора Волині представляв

Під прокуратурою керівникові Генпрокуратури ще довелося вислухати скарги від невдоволеної жінки, яку не впустили на представленняПід прокуратурою керівникові Генпрокуратури ще довелося вислухати скарги від невдоволеної жінки, яку не впустили на представлення

Спершу мужики хотіли зробити селфі з ЛуценкомСпершу мужики хотіли зробити селфі з Луценком

Але зійшлися на спільному груповому фото. Обурена жіночка також не відмовилася «сфоткатися» з політикомАле зійшлися на спільному груповому фото. Обурена жіночка також не відмовилася «сфоткатися» з політиком

Ну і як же ж без прапораНу і як же ж без прапора

Вакцина від корупції: як Луценко нового прокурора Волині представляв

«Прихований» боєць, адвокат Василь Нагорний, який надавав юридичну допомогу військовим 51 бригади, фотографуватися з іншими не захотів«Прихований» боєць, адвокат Василь Нагорний, який надавав юридичну допомогу військовим 51 бригади, фотографуватися з іншими не захотів

Депутат Волинської облради Володимир Бондар був на представленні від самого початку до кінцяДепутат Волинської облради Володимир Бондар був на представленні від самого початку до кінця

Працівники однієї будівлі Ігор Палиця та Володимир Гунчик перекинулися кількома словамиПрацівники однієї будівлі Ігор Палиця та Володимир Гунчик перекинулися кількома словами

Після чого голова Волинської облради поручкався із начальником СБУ у Волинській області Юрієм Фелонюком та поїхавПісля чого голова Волинської облради поручкався із начальником СБУ у Волинській області Юрієм Фелонюком та поїхав

Високопосадовці під кінець якось непомітно занурились у свої чорні автомобілі і зникли з очейВисокопосадовці під кінець якось непомітно занурились у свої чорні автомобілі і зникли з очей

Генпрокурор Юрій Луценко продовжив свій майже всеукраїнський тур і вирушив до іншого пункту призначення, Івано-Франківська. З тією ж метою, що й приїздив у центр Волині – очищати органи прокуратури, в які просочилася хвороба під назвою корупція.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024