Поділитись:

Волинська юстиція програла суд щодо доступу до публічної інформації

П'ятниця, 09 вересня 2016, 14:26
Волинська юстиція програла суд щодо доступу до публічної інформації

Головний редактор ділового видання Волині "Конкурент" Андрій Лучик виграв суд у Головного територіального управління юстиції у Волинській області з приводу доступу до публічної інформації.

Про це він написав у Facebook.

Як повідомив журналіст, справа розглядалася у Волинському окружному адміністративному суді, суддя – Денисюк Руслан Степанович.

"Коротко про суть. В Україні з давніх-давен існує схема безоплатної роздачі конфіскату. Тобто ті матеріальні цінності, які виконавча служба не змогла продати, безплатно роздаються:

1) органам державної влади;

2) закладам охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення, соціального захисту, зокрема, закладам, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім'ям, будинкам дитини при установах виконання покарань;

3) установам виконання покарань;

4) слідчим ізоляторам;

5) військовим формуванням;

6) на благодійні цілі;

7) для переробки, знищення (утилізації) такого майна", – йдеться у дописі.

Як пише Андрій Лучик, особливо цікавим є пункт передачі на благодійні цілі.

"Для безоплатної передачі створюється комісія, куди входять представники відповідного органу державної виконавчої служби, митного органу, органу державної податкової служби та фінансового органу. Якщо раніше про безкоштовно передане майно знали лише одиниці, то у березні цього року були внесені зміни до нормативно-правових актів і всі "безкоштовні" лоти виставляють на сайті Системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ), де місяць чекають звернень від відповідних суб.єктів. По завершенню цього терміну, засідає комісія і… А далі невідомо, що відбувається, адже жодної інформації, куди безоплатно передали конфіскат, немає", – зазначив він.

27 травня 2016 року на СЕТАМі Любомльський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області опублікував оголошення про передачу 33-х найменувань. Серед них: 23 автомобілі марок Мерседес, Ауді, Вольксваген, Сеат, БМВ, Опель, Мітцубісі, Сітроен, Пежо; шини; одяг тощо.

"Я попросив в управління юстиції протокол засідання цієї комісії, щоб дізнатися, кому були передані ці матеріальні цінності. Натомість в юстиції видали дві основні версії, чому вони не можуть надати цю інформацію: 1) це є службова інформація; 2) це є матеріали виконавчого провадження, а тому вони не доступні простим смертним", – йдеться у повідомленні.

8 серпня суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі. Зокрема:

1) визнав протиправною відмову Головного територіального управління юстиції у Волинській області у наданні інформації на мій запит;

2) зобов'язав відповідача надати повну інформацію на зазначений запит;

3) відшкодувати судові витрати.

Як повідомляє журналіст, повний текст рішення буде готовий 14 вересня. Відтоді стартує 10 днів, протягом яких можна подати апеляцію. Якщо апеляція не буде подана – рішення вступає в законну силу.

Надрукувати
мітки:
коментарів