Поділитись:

Як у луцькому виші за гроші норвежців вчать колишніх військових

Середа, 05 жовтня 2016, 20:06

У Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки колишніх військовослужбовців та членів їхніх сімей безкоштовно вчать, як стати успішними бізнесменами.

Ці навчання фінансує Міжнародний Фонд соціальної адаптації, створений Урядом Норвегії. Основна їхня мета – перепідготовка, соціальна та психологічна адаптація військових, звільнених в запас.

В Україні ця програма діє з 2003 року. Луцький виш долучився до її реалізації у 2014 році і з того часу встиг вивчити близько 130 спеціалістів у галузях "Менеджмент підприємницької діяльності", "Менеджмент організацій" та "Енергозберігаюча економіка".

Література, присвячена співпраці України з Норвегією><span class=Література, присвячена співпраці України з Норвегією

Як зауважив заступник декана факультету економіки та менеджменту з міжнародної роботи Ігор Чуліпа, чимало студентів попередніх груп зуміли реалізувати себе в бізнесі. Хтось відкрив власну швейну майстерню, хтось – невеликий ресторан, інший – фотоательє.

З 16 вересня 2016 року у Східноєвропейському національному університеті почали навчати п'яту групу у кількості 37 чоловік.

Журналісту Ділового видання "Конкурент" вдалося потрапити на одну з лекцій, на якій професор, доктор економічних наук Лариса Черчик розповідала про конфлікти у менеджменті та способи їх вирішення.

Професор, доктор економічних наук Лариса Черчик><span class=Професор, доктор економічних наук Лариса Черчик

Тривалість навчання загалом складається з 500 академічних годин, які викладають протягом 4 місяців.

Трохи згодом до аудиторії навідалися поважні гості: президент Міжнародного Фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов разом із ректором СНУ імені Лесі Українки Ігорем Коцаном вирішили привітати нових студентів.

Пан Рубцов наголосив, що Україну з Норвегією пов'язують глибокі історичні корені. Саме тому вони намагаються надавати українській державі послідовну підтримку за багатьма напрямками: зокрема в освіті, енергетиці чи в рамках антикорупційної діяльності.

"Ціль проекту буде досягнуто тоді, коли всім вдасться максимально себе реалізувати: знайти роботу, заснувати власний бізнес", – наголосив Володимир Рубцов.

Президент Міжнародного Фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов><span class=Президент Міжнародного Фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов

Ректор СНУ ім. Лесі Українки Ігор Коцан><span class=Ректор СНУ ім. Лесі Українки Ігор Коцан

Ректор СНУ Ігор Коцан, який також виступив з промовою, зазначив, що випускники цього курсу зможуть отримати не лише диплом Східноєвропейського національного університету, але й норвезького університету НОРД. І це, мовляв, може стати першим кроком, щоб продовжити навчання чи знайти роботу в Норвегії.

Крім того, ректор луцького вишу розповів, що вони спільно з фондом незабаром планують реалізувати кілька проектів. Зокрема відкрити при університеті центр норвезької культури та освіти, а також з наступного року запровадити курси вивчення норвезької мови.

"Я пообіцяв, що буду першим студентом там", – пожартував Ігор Коцан.

Коли ж гості покинули аудиторію, студенти продовжили гризти граніт науки.

Автор фото:Василь Бідун

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
02 квітня 2024
19:38
28 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
12 березня 2024
07 березня 2024