Поділитись:

Депутатсько-церковний скандал: думки фахівців "розбіглися"

Четвер, 24 листопада 2016, 15:50
Депутатсько-церковний скандал: думки фахівців «розбіглися»

Екс-заступник начальника управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Ярослав Матвіїв та начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич "розійшлися" у думках щодо реконструкції пам'ятного знака на території кладовища Свято-Троїцького собору.

Нагадаємо, що депутат Волиньради Володимир Кучер опублікував на своїй сторінці у Facebook гнівний пост, в якому звинуватив священнослужителів у вандалізмі та шабаші, через те, що вони розкопують могили. Прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП архімандрит Константин усі звинувачення відкинув.

"Це був не могильний, а просто пам'ятний знак, який зроблять гарним. Він не повинен бути, як у 90-х роках, потрібно, щоб було, як у Європі. Зважаючи на те, що це центр міста, владика бажає цивілізованого вигляду", – розповів чоловік.

Як розповів "Конкуренту" Петро Троневич, цей пам'ятник було встановлено з ініціативи священнослужителів у 90-х роках минулого століття з нагоди тисячоліття хрещення Русі.

"Церква поставила, і це їхня власність, вони мають право самі вирішувати, що з ним робити. Дозволів для цього брати не потрібно", – зауважив посадовець.

Своєю чергою, Ярослав Матвіїв зазначив, що брама та територія собору перебуває під охороною, як пам'ятки національного значення. Тому всі ініціативи повинні погоджуватися у Києві.

"Вони не отримували жодних дозволів і систематично порушують закон, проводячи там різні роботи без документів", – каже він.

"Потрібно прийти у місцевий ввіділ охорони культурної спадщини, який направить ваше звернення до Волинської ОДА, а вже звідти воно буде подано на розгляд відповідного центрального органу", – завершив чоловік.

Надрукувати
мітки:
коментарів