Поділитись:

Луцьку молодь вчили, як бути депутатами міської ради

Субота, 26 листопада 2016, 21:22

Активні школярі та студенти провели цілий день в стінах Луцької міської ради, щоб відчути на собі, як воно, бути депутатом міської ради.

Умови для учасників освітньо-рольової гри "Школа депутата міської ради" намагались максимально наблизити до справжніх. Про це розповіла 26 листопада організатор заходу, регіональний представник всеукраїнської ініціативи "Активна громада" у Луцьку Орися Харитонюк.

З її слів, захід відбувся у рамках презентації посібника "Інструментарій для громадян" та організований за підтримки: ВГО "Інститут Республіка", National Democratic Institute, USAD, юридичного факультету СНУ імені Лесі Українки, волинського осередку Ліги студентів АПУ, Правової групи "Смарт Солюшнз" (м. Київ) та інших.

Учасники заходу – студенти-політологи, учні старших класів, та студенти місцевих училищ та коледжів.

На початку зустрічі Орися Харитонюк розповіла присутнім про політичні ідеології, які існують в Україні, а експерт громадянської мережі "ОПОРА" Катерина Шарпата навчила їх, як складати передвиборчу програму.

Шляхом жеребкування (видачою цукерок), учасників поділили на 4 партії: консерваторів, лібералів, соціал-демократів і націоналістів. Молодим людям дали завдання – зняти на відеокамеру свої передвиборчі агітаційні ролики, а також вийти в місто та розпитати в людей, які проблеми їх турбують. Учасники справились із цим завданням та вже у сесійній залі презентували свої відеороботи.

Після презентації робіт, шляхом пропорційної виборчої системи відбулись вибори і в сесійну залу зайшли новообрані "депутати" та "мер", які вибрали "секретаря" міськради та поділились на "депутатські комісії".

Окрім того, до юних "депутатів" завітав нинішній обранець громади Микола Собуцький, який розповів про те, як він став депутатом, а також пояснив, як складаються і чим відрізняються депутатські звернення від депутатських запитів.

Студент-політолог 1-го курсу СНУ ім.Лесі Українки Владислав Назарук, розповів, що найбільше йому сподобалось брати участь у такому процесі, як створення політичних партій. На цій освітньо-рольовій грі він потрапив у соціал-демократичну "партію" "Нова генерація".

"Я хотів побачити, як відбувається виборчий процес і хотів взяти в ньому участь. Адже така можливість рідко випадає. В самого є бажання спробувати бути депутатом. Думаю, що хороший депутат має тримати зв'язок з громадськістю і виконувати свої передвиборчі обіцянки", – сказав Владислав Назарук.

Орися Харитонюк зазначила, що якщо ця школа принесе певний результат, то проведення таких освітньо-рольових ігор стане хорошою традицією і, можливо, наступного разу подібний захід проведуть у стінах Волинської обласної ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів