Поділитись:

В'ятрович в Луцьку презентував свою книгу про Волинську трагедію (фото)

Вівторок, 29 листопада 2016, 16:25
В'ятрович в Луцьку презентував свою книгу про Волинську трагедію (фото)

Презентація книги Володимира В'ятровича в луцькій книгарні Презентація книги Володимира В'ятровича в луцькій книгарні "Є"

Український науковець-історик і публіцист Володимир В'ятрович представив у Луцьку свою нову книгу під назвою "За лаштунками Волині-43".

Презентація науково-популярної праці, яка висвітлює українсько-польський конфлікт відбулася в книгарні "Є" 29 листопада.

Як розповів історик, джерелами, які лягли в основу книги, є колекція документів Миколи Лебедя з архіву Українського наукового інституту Гарвардського університету, а також документи з архіву Служби безпеки України.

В'ятрович в Луцьку презентував свою книгу про Волинську трагедію (фото)

Гості мали численну кількість запитань до науковця. Іноді навіть доходило до дискусіїГості мали численну кількість запитань до науковця. Іноді навіть доходило до дискусії

В'ятрович в Луцьку презентував свою книгу про Волинську трагедію (фото)

В'ятрович в Луцьку презентував свою книгу про Волинську трагедію (фото)

Володимир В'ятрович зауважив, що темою українсько-польських відносин займається вже близько 20 років.

"В 2010-2012 роках мав унікальну можливість попрацювати з дуже цікавими документами з колекції Миколи Лебедя. За результатами цієї роботи я опублікував спочатку наукову монографію, яка називається "Українсько-польська війна", – розповідає історик.

Цього року, каже науковець, зважаючи на актуалізацію цієї теми, до нього звернулися видавці з проханням зробити науково-популярний формат цієї книжки.

У книзі "За лаштунками Волині-43" автор описує події до 1939 року, починаючи з XX століття і до наших днів. "Оскільки ця тема зараз є політично актуальною в дискусіях між українцями і поляками", – пояснює він.

"Перший розділ книжки називається "Чому ця книжка не лише про Волинь". Книжка про те, що звужувати весь польсько-український конфлікт географічно тільки до Волині і хронологічно тільки до 1943 року – неправильно. Це стає на заваді розуміння того, що справді сталося між українцями і поляками", – тлумачить науковець суть своєї книги.

Володимир В'ятрович зауважує позитивну тенденцію в українському суспільстві, яке починає розуміти, що українсько-польський конфлікт – це проблема всієї України.

Книга Книга "За лаштунками Волині-43"

В'ятрович в Луцьку презентував свою книгу про Волинську трагедію (фото)

"Вперше книгу презентував в Харкові. Ще донедавна говорити там про українсько-польський конфлікт в роки Другої світової війни було дуже важко. Харків'янам було нецікаво. Вони казали, що це ваші проблеми", – розповідає історик.

"Зараз інша ситуація. Є розуміння, що ця проблема є невід'ємним елементом нашої історії. Кожен українець, незалежно чи він в Харкові, чи в Луцьку, повинен знати свою історію", – наголошує він.

Представник Українського інституту національної пам'яті у Волинській області Леся Бондарук, яка ініціювала зустріч з Володимиром В'ятровичем у Луцьку, зауважує, що дуже мало українців насправді знають свою історію.

"Тільки 8 % українців знають про те, що відбувалося в часи війни на Волині і поза її межами. Йдеться про польсько-український конфлікт. А 15 % лише щось чули. В Польщі 69 % поляків думають, що вони знають все про ці події", – порівнює пані Леся.

На її думку, прочитання презентованої книги дозволить українцям стати компетентними в темі, щоб дискутувати з поляками на рівних.

"Це дуже важливо. Тому що нас багато безпідставно звинувачують, а ми, на жаль, дуже мало знаємо про це", – зауважує Леся Бондарук.

Надрукувати
мітки:
коментарів