Поділитись:

У польських містах обмежують швидкість до 30 км/год

Четвер, 03 серпня 2017, 21:00
У польських містах обмежують швидкість до 30 км/год

Дедалі більше польських міст вводять зони, де заборонено їхати швидше, ніж 30 кілометрів на годину.

Такі обмеження вже діють у Варшаві, Гданську, Познані та Катовіцах, але зосереджені вони, здебільшого, в центрах цих міст, – інформує портал vsetutpl.com.

Тепер ж площу, де діятиме обмеження швидкості до 30 км/год, в Польщі планують суттєво збільшити, додавши нові вулиці та навіть цілі райони. Незважаючи на невдоволення водіїв, нових правил таки не уникнути, адже статистика свідчить про беззаперечну користь введення обмежень до тридцяти.

До прикладу, зі слів Томаша Вавжонка, міського інженера руху в Гданську, у 2010 році на дорогах цього міста загинуло 27 осіб, а у 2016, після того, як обмеження швидкості до 30 км/год ввели на 60 % вулиць Гданська, летальних випадків було зафіксовано 12, а це на 60 % менше.

Така ж ситуація і у Катовіцах, де обмеження руху на кількадесятьох вулицях міста ввели 3 роки тому, у 2014. Як повідомляє представник дорожньої поліції Катовіц Яцек Прокоп, завдяки цьому число нещасних випадків, а також травмованих та загиблих на дорогах у Катовіцах знизилось майже навпіл, і це статистика випадків за участю не лише самих автомобілістів, а й збереженні життя пішоходів та велосипедистів. Саме тому кількість вулиць, на яких у Катовіцах можна буде побачити знак обмеження швидкості до 30 км/год, попри обурення водіїв, тільки ростиме, і це будуть вулиці не лише у центральній частині, а й по всій території в межах Катовіц.

У польських містах обмежують швидкість до 30 км/год

Ще одне велике польське місто – Познань – теж розширює зони дії обмеження швидкості до 30 км/год. Контролювати показники спідометра познанським водіям доведеться тепер не лише в центрі міста, а й на його магістральних артеріях. У такий спосіб влада Познані вирішила боротись не лише зі смертністю на дорогах, а й із заторами, забрудненням повітря та транспортним перевантаженням головних вулиць міста, сподіваючись, що, дізнавшись про обмеження, водії обиратимуть альтернативні дороги для об'їзду або ж і зовсім залишатимуть авто вдома.

У польських містах обмежують швидкість до 30 км/год

У Варшаві від планів активно переходять до дій і вже розробили стратегію впровадження зон 30 км/год , які діють в центрі, також у таких районах, як Прага та Урсинув.

Як пояснює Міхал Домарадзкі з Офісу політики мобільності і транспорту у Варшаві, водії все ж неохоче звертають увагу на знаки. Тому необхідно застосовувати інші рішення, що таки змушують вчасно забрати ногу з педалі газу. Крім знаків, це, наприклад, лежачі поліцейські або спеціальні підвищення перед виїздом на перехрестя, що уможливлять комфортний рух авто лише на низькій швидкості.

Зони обмеження швидкості приносять конкретний результат, саме тому слід бути готовими до того, що вже найближчим часом там, де ви звикли їздити швидко, введуть обмеження. Тож, мандруючи дорогами Польщі, потрібно стежити за знаками та розміткою, часто в'їзд до таких зон позначають нанесеним на дорогу великим знаком 30.

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
12 квітня 2024
09 квітня 2024