Поділитись:

У Польщі закликали відмовитися від зображення "львівських орлят" у паспортах

П'ятниця, 11 серпня 2017, 12:20
У Польщі закликали відмовитися від зображення «львівських орлят» у паспортах

Поляки закликають міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Блащака усунути пам'ятки з Вільнюса і Львова з переліку ілюстрацій для польського паспорта.

Про це повідомляє "Монітор Інфо".

Нагадаємо: Міністерство внутрішніх справ Польщі запропонувало з нагоди святкування 100-річчя відновлення Польщею незалежності розмістити на сторінках нового закордонного паспорта важливі для цієї події зображення. Серед обраних експертами ілюстрацій є Меморіал львівських орлят у Львові.

В окремому конкурсі інтернет-користувачі можуть голосувати за 6 із 13 зображень, які повинні прикрасити новий паспорт. Серед пропозицій для голосування є Остра брама у Вільнюсі. Плани розміщення в польському паспорті зображень місць на терені Литви та України спричинили розбіжності, а також дипломатичну реакцію Вільнюса та Києва. Польські експерти та журналісти закликали міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Блащака змінити правила конкурсу. Під закликом підписалися вже понад 120 поляків.

"Дбаючи про добрі відносини Польщі з Литвою та Україною, закликаємо міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Блащака усунути зображення Остробрамської каплиці та Цвинтаря оборонців Львова з переліку зображень, представлених на конкурс Міністерства, метою якого є вибір ілюстрації для нового польського паспорту.

Як Остробрамська каплиця, так і Цвинтар львівських орлят – це важливі місця для польської історії та культури. Однак потрібно взяти до уваги те, як багато суперечок і поділів може створити використання місць, що є частиною Вільнюса та Львова, міст, які розташовані на терені сусідніх із Польщею незалежних держав, для ілюстрації документу, що підтверджує польське громадянство.

Польща після майже 100 років від часів відновлення незалежності – це абсолютно інша країна, яка має набагато ліпші, ніж у минулому, відносини з Литвою та Україною. Не варто ризикувати знищенням цієї цінності задля введення символічних графічних змін на сторінках польських паспортів. Закликаємо міністра до розсудливості та відмови від правил конкурсу, що у теперішній формі призведе до кризи взаємовідносин Польщі з Литвою та Україною", написали польські експерти та журналісти.

Заклик на сьогодні підписали 122 польські журналісти, експерти, митці та громадські діячі.

Надрукувати
мітки:
коментарів