Поділитись:

У Польщі оподаткують зарплату сезонних працівників

Субота, 30 вересня 2017, 14:30
У Польщі оподаткують зарплату сезонних працівників

У Польщі хочуть оподаткувати зарплату сезонних працівників. Законопроект підготують ще цього року.

Постійна ставка податку (300 злотих) стягуватиметься за місяць за працевлаштування сезонного працівника. Такий запис буде в законі, проект якого підготує польський уряд до кінця року. Про це розповів голова Постійної комісії Ради міністрів Генрик Ковальчик, який координує роботу над законопроектом, – повідомляє "Монітор Інфо".

"Я координую підготовку законопроекту, що стосується оподаткування сезонних працівників. Справа стосується сотень тисяч людей. Закон покликаний надати фермерам можливість працевлаштовувати сезонних працівників, сплачуючи невеликий податок – 300 злотих на місяць", – пояснив Ковальчик.

Він додав, "це проста система, завдяки якій ми захистимо також роботодавців, наприклад, на випадок виробничої травми працівника".

Коли запровадять податок на сезонних працівників

На запитання про те, чи нові норми діятимуть вже з наступного літнього сезону, Ковальчик дав ствердну відповідь.

"Ми займемося проектом у жовтні. Є згода усіх сторін – Міністерства розвитку, Міністерства фінансів, Міністерства родини, праці та соціальної політики, Міністерства сільського господарства та розвитку села. Я би хотів, щоб уряд ухвалив цей проект до кінця року".

Він підкреслив: "При нагоді ми вирішимо проблему обліку працівників із закордону, тому що це важливо, зокрема для державної безпеки".

На запитання, чи уряд має статистику, що відображає масштаб явища, Ковальчик відповів, що є статистика щодо кількості згод на в'їзд – їх більше мільйона. Але скільки людей в'їхало, скільки працює, не відомо.

Що стосується залучення до Польщі працівників із України, то міністр Ковальчик зауважив, що, якщо є пустка на ринку праці і її заповнюють працівники ззовні, це непогано.

"Сьогодні в будівництві є величезна криза робочих рук. Я зустрічаюся із представниками багатьох фірм, вони це підтверджують. Будівництво дуже активізувалося. Інвестори самі змушені шукати будівельні фірми, які би хотіли взяти участь у тендері", – переконував Ковальчик.

На зауваження про те, що, з іншого боку, поляки досі виїжджають на роботу на захід, він зазначив: "Ми за те, щоби платня у Польщі постійно зростала, і ми впливатимемо на це – як через мінімальну платню, так і через ринок. Але доки ми не наздоженемо Захід, завжди хтось виїжджатиме за кращою платнею. Зріст платні в нашій країні настане не одразу, а поступово. Платня в нас росте швидше ніж на Заході, але потрібен час, щоб його наздогнати".

Надрукувати
мітки:
коментарів