Поділитись:

Хто володіє інтернетом? Великі компанії хочуть змінити правила доступу

Неділя, 26 листопада 2017, 12:00

Мережевий нейтралітет — це принцип, який передбачає, що провайдери телекомунікаційних послуг не надають переваги одному цільовому призначенню перед іншим, або одним класам додатків перед іншими. Захисники цього принципу стверджують, що великі оператори ринку намагаються незаконно отримати прибуток від своїх інвестицій. Наприклад, визначаючи, які сайти будуть завантажувати повільно, а які й зовсім не будуть доступні. Хочете доступу — платіть. Противники принципу кажуть, що це може призвести, наприклад, до проблем суспільної та національної безпеки. Нині це питання активно дискують у США. У приклад наводять Португалію, де вже є тариф за доступ до певних сайтів.

Про деталі цієї справи пише видання bloomberg.com.


Інтернет - це комплект дротів. Це також набір цінностей. Чиїх? Людей, які вважають це чудовим соціальним еквалайзером, ігровим полем, яке має бути рівним? Або тих, хто володіють мережамита вважають себе найкращими, щоб керувати ними? Це філософське змагання, яке відбувається під гаслом "чистого нейтралітету", девізом, який надихає на риторичну відданість, але призводить до точного визначення. Загалом, це означає, що все в інтернеті має бути однаково доступним: інтернет повинен бути місцем, де з великими грошима на рівних умовах конкурують чудові ідеї. Навіть на суперечливій арені "чистого нейтралітету" це принцип, який всі утверджують із честю. Але у США готуються зробити великий поворот у тому, як інтерпретувати цей принцип.

Яка нині ситуація

У листопаді президент Федеральної комісії зв'язку (FCC) Аджіт Пай запропонував змінити правила мережевого нейтралітету, які були прийняті під час президентства Демократичної партії Барака Обами.

Комісія зв'язку проголосує за зміну у грудні. У правилах 2015 року було встановлено посилення державного нагляду за високодоступним трафіком. Інтернет-провайдерів почали трактувати як надавачів комунальних послуг, і було заборонено блокувати або затримувати контент суперників. Ці правила також стосуються захисту відкритого інтернету для бездротових послуг для планшетів та смартфонів.

Ще в травні, Пай, обраний президентом Дональдом Трампом, який керував агентством, запропонував змінити правила та відстежити громадську реакцію. Він отримав понад 22 мільйонів коментарів.

12 липня під час "дня дії" для збереження "чистого нейтралітету", Reddit, канал соціальних новини та дискусійний сайт, показав повідомлення, що виринало на сторінці. Речення з'являлися дуже повільно: "Інтернет — це не так весело, коли ваші улюблені сайти завантажуються повільно, чи не так? ".

Адміністрація Обами та компанії, що надають інтернет-послуги, які боролися з правилами, сказали, що хочуть відкритого інтернету та "мережевого нейтралітету", ідею також охопили інші країни з різноманітними визначеннями цього принципу.

Історія питання

Термін "мережевий нейтралітет" був створений у 2002 році Тімом Ву, професором права. Він стверджував, що жоден орган влади не повинен мати можливості вирішувати, яка інформація була і буде заборонена в інтернеті.

Але Ву також визнав витрати на підтримку мережевого обладнання, тому запропонував, аби провайдери мали право стягувати плату за використання. Люди платять за більшу пропускну здатність, а не за доступ до певних сайтів.

У 2005 році FCC випустила заяву про перетворення принципів Ву в правила. Коли інтернет-постачальник Comcast порушив доступ до веб-мереж, які використовували велику пропускну здатність і дозволили торгувати піратським контентом, FCC змінила рішення в 2008 році. Comcast подав позов і виграв. FCC встановила нові правила, після чого компанія Verizon оскаржила їх, вигравши суд в США на початку 2014 року. Це започаткувало процес, який вилився у правила 2015 року.

У 2014 році план змін передбачав, що американські інтернет-провайдери отримають право встановлювати різні параметри для передачі трафіку з різних сайтів, в залежності від укладених угод. Це викликало протест багатьох компаній. Тож у 2015 Федеральна комісія зі зв'язку прийняла рішення про мережевий нейтралітет, яке прирівнює інтернет до звичайних телекомунікаційних каналів і зобов'язує провайдерів однаково ставитися до будь-якого трафіку і не допускати дискримінацій.

Аргументація

Прихильники кажуть, що витрати, пов'язані із використанням інтернету, швидко зростають. FCC зажадала "чистого нейтралітету", щоб змусити потужних інтернет-провайдерів скоротити порівну весь веб-трафік.

Малі компанії-початківці стверджують, що без сильних правил чистого нейтралітету, інтернет-провайдери можуть сповільнити свій контент, або стягувати плату за безперешкодний доступ до своєї аудиторії. Прихильники також зазначають, що в 2016 році регулювання пережило федеральний апеляційний судовий виклик від швидкісних провайдерів. Багато республіканців прийняли сторону інтернет-провайдерів, які заявили, що більше регулювання призводить до зменшення інвестицій у кращий інтернет.

Оголосивши зміни у запропонованих правилах у листопаді, голова FCC Пай сказав, що він з нетерпінням очікує повернення до "легкої, ринкової системи". Супротивники цих правил також заперечували законне право FCC на посилення старої нормативної бази, оскільки компанії витрачали мільярди доларів на створення високошвидкісних мереж інтернету. Під юридичними та політичними питаннями стоїть філософська тема: хто володіє інтернетом? Провайдери, які платять, щоб підтримувати його? Споживачі, які платять, щоб під'єднатися до нього? Компанії, чиї послуги залежать від цього? Хто балансує свої конкуруючі інтереси?

Надрукувати
мітки:
коментарів