Поділитись:

Люди підсвідомо ламають свої гаджети, коли з'являються нові моделі

Неділя, 14 січня 2018, 10:10
Люди підсвідомо ламають свої гаджети, коли з'являються нові моделі

Звістка про появу нової моделі гаджету, яким користується людина, може наштовхнути її на необережне поводження з технікою, стверджують дослідники з Університету Мічигану, пише Tech Today.

За їхніми словами, гірше та менш акуратне ставлення до наявного телефона є психологічним трюком нашої свідомості. Так ми намагаємося виправдати купівлю нової моделі, адже нинішній девайс зламався чи загубився.

Джерелом інформації для дослідження, яке проводив професор психології Джош Акерман, стали відомості від страховиків. На заході поширена практика страхування телефонів від різноманітних прикростей та поломок. Акерман помітив, що кількість заявок до страхових компаній зростає щоразу напередодні виходу нових моделей телефонів.

"На нашу думку, як тільки людина захоче зробити апгрейд, вона починає не так акуратно поводитися з гаджетом, який має, – каже Акерман. – Девайс пошкоджують, можуть загубити тощо навіть попри те, що такі дії фінансово збиткові. Люди мають сильне бажання виправдати свій похід за новим продуктом, якщо вони вже мають один, і той чудово працює".

При цьому прямо запитувати в користувачів їхні мотиви, каже вчений, немає сенсу. У своєму дослідженні він ставив подібні питання, і учасники заперечували подібний психологічний трюк. Вони казали, що ніколи так не роблять.

Щоб перевірити свою теорію, Акерман також дослідив поведінку з іншими предметами. "Ми аналізували окуляри, чашки. Наприклад, ми давали людям звичайні чашки без якихось особливостей, – каже науковець. – Потім ми повідомляли, що можна отримати кращу та привабливішу чашку. Виявлялося, що люди, які хочуть нову річ, частіше опинялися в ризикованих ситуаціях, вони частіше впускали свої чашки".

Акерман каже, що найкраще – визнати свою піддатливість подібному психологічному трюку та завчасно вжити заходів. Наприклад, придумати, що можна зробити зі старим телефоном окрім того, що розбити чи загубити його. Девайс можна подарувати або віддати на доброчинність. "Ми побачили, що, давши людям інший тип виправдання, в якому не потрібно пошкоджувати речі, можна отримати таку ж мотивацію для купівлі нового девайса, – стверджує дослідник. – При цьому в людини буде краще самопочуття".

Надрукувати
мітки:
коментарів