Поділитись:

Тепло в оселі: за яких температур зимують українці, американці та європейці (інфографіка)

Четвер, 18 січня 2018, 13:12
Тепло в оселі: за яких температур зимують українці, американці та європейці (інфографіка)

Українці звикли до того, що взимку батареї в квартирі або будинку повинні бути гарячими. Проте після різкого підвищення тарифів чимало людей почали встановлювати в квартирах індивідуальні лічильники теплоенергії та регулятори на батареї.

В яких країнах світу найвищі ціни на опалення і чи є пряма залежність між вартістю теплоенергії та температурою в будинках європейців, американців і українців, вивчили аналітики "Слова і Діла".

Найвищий середній температурний режим +20°C і вище дотримується в Україні, США, Румунії та Росії. З одного боку, це можна пояснити дійсно суворим кліматом, а з іншого – найнижчими цінами на газ в цих країнах. Причому саме централізоване чи індивідуальне газове опалення використовують в Україні, РФ і Румунії. У США в основному використовуються будинкові газові котли.

Цікаво, що в Україні найнижчі ціни на газ і світло серед європейських країн (окрім РФ): за газ ми платимо 0,24 дол. за 1 куб. м, а за світло – 0,05 дол. за 1 кВТ. У сусідній Польщі ціна на газ значно вища: 0,51 дол. за куб. м, а світло полякам обходиться в 0,37 дол. за 1 кВт. Цілком зрозуміло, що найдешевший газ в РФ, де населення платить 0,10 дол. за 1 куб. м, а ось світло там дорожче – 0,07 дол. за кВТ.

Незважаючи на те, що в Іспанії найдорожчий газ серед європейських країн (майже 1 дол. за 1 куб. м), гарячі іспанці воліють, щоб взимку у них в будинках було не менше +18°C. У країні переважно використовується електричне індивідуальне опалення. Таку ж температуру встановлюють у себе в будинках поляки, словенці, австрійці, чехи і данці.

Найбільш винахідливими в плані економії тепла і світла можна назвати Францію, Німеччину, Італію і Хорватію, де радіатори налаштовують на +17°C, але частіше за інших країн використовують поновлювані джерела енергії – тирса, палети, сонячні батареї і, як це не дивно, – котів, яких рекомендують заводити в квартирах, бо вони не тільки красиві, але і теплі.

А найбільш "морозостійкими" виявилися жителі Великобританії, де середня температура в будинках узимку тримається на позначці +15°C. У нас за такої температури споживач має право написати скаргу в енергопостачальну компанію і вимагати перерахунок неякісної послуги. Британці свідомо економлять, опалюючи переважно індивідуальними газовими котлами. Звичайно, ціни на газ на туманному Альбіоні кусаються, але істотно нижчі, ніж в Данії або Нідерландах.

Що багатша країна, то нижча температура радіаторів у помешканнях її жителів. Але є такі винятки, як США, де найвищий ВВП на душу населення, однак країні вистачає власного газу, щоб жити на широку ногу.

Детальніше – на інфографіці.

Тепло в оселі: за яких температур зимують українці, американці та європейці (інфографіка)

Надрукувати
мітки:
коментарів