Поділитись:

Вчені створили куленепробивну деревину (відео)

П'ятниця, 16 лютого 2018, 07:00
Вчені створили куленепробивну деревину (відео)

Інженери з Мерілендського університету розробили спосіб отримання надміцного матеріалу зі звичайного дерева. Новий матеріал в кілька разів міцніший за сталь чи титан.

Вчені запропонували двоступеневий процес переробки звичайної деревини в надміцний матеріал. Методика може бути застосована практично до будь-якого виду деревини, починаючи від самих щільних і важких сортів і закінчуючи легкими і менш щільними сортами. Після обробки питома міцність матеріалу виявляється в кілька разів більшою ніж у особливо твердих видів сталі.

На першому етапі вчені попередньо обробляють дерев'яні заготовки в розчині гідроксиду і сульфату натрію при температурі кипіння води. Це дозволяє видалити лігнін - речовину, що характеризує задерев'янілі стінки рослинних клітин. В результаті деревина стає менш пористою і більш гнучкою. На другому етапі її сильно стискають, помістивши між двох платівок, нагрітих до 100 градусів Цельсія. Після такої обробки отриманий матеріал набуває унікальної мікроструктури: клітини виявляються повністю стиснуті та щільно упаковані вздовж напрямку свого росту.

В результаті серії експериментів новий матеріал набув абсолютно нових фізичних властивостей. Оброблене щільне дерево має рекордний показник межі міцності - в 11,5 раз більше, ніж у звичайного дерева. Вчені також випробували матеріал на куленепробивність. В результаті п'ять з'єднаних разом шарів ущільненої деревини зуміли затримати сталеві кульки, випущені з пневматичної зброї.

За словами авторів дослідження, хімікати, які використовуються для обробки деревини, не становлять будь-яких значних проблем для навколишнього середовища. Таким чином, отриманий матеріал зможе стати легким і надійним засобом броньованої захисту. Крім того, нову деревину ймовірно можна буде використовувати в будівництві, а також з цього матеріалу можуть бути виготовлені деякі вузли транспортних засобів, які стануть дещо легшими і будуть витрачати меншу кількість палива або енергії.

Надрукувати
мітки:
коментарів