Поділитись:

Вчені створили прилад для аналізу води на вміст миш'яку

Понеділок, 12 березня 2018, 23:00
Вчені створили прилад для аналізу води на вміст миш'яку

Ні для кого не секрет, що вода – це невід'ємний елемент життя на нашій планеті. Правильний баланс води в організмі є одним із пріоритетів для нашого здоров'я. Однак мільйони людей щодня докладають чимало зусиль, щоб відшукати безпечну для споживання воду.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 140 мільйонів людей змушені пити воду, що містить небезпечний рівень арсену (миш'яку). З метою боротьби із цією проблемою науковці із Університетського і Імперського коледжів Лондона створили недорогий і простий у використанні прилад для аналізу питної води на вміст арсену, - повідомляє інтернет-портал technology.org.

Люди вважають, що отруєння миш'яком – це давно забута проблема, але в деяких частинах нашої планети ситуація, пов'язана з цим, ще досі дуже складна. Для прикладу, 20 %
смертельних випадків у Бангладеші є наслідком отруєння арсеном.

Звісно, тести для аналізу рідини на вміст цього хімічного елементу існують вже давно. Проте тепер вчені створили пристрій, завдяки якому можна провести тест вартістю лише 1 долар. Така розробка може врятувати мільйони життів, особливо в країнах третього світу.

Цікавим є те, що сам пристрій був створений лише тому, що науковці зробили відкриття про мікроорганізми, які споживають арсен.

Забруднення питної води – дуже серйозна проблема. Зазвичай досліди для виявлення арсену повинні проводити спеціалізовані лабораторії, але це просто неможливо у деяких
країнах, де людям навіть нема чого їсти. Процедура діагностики надто дорога і займає багато часу. Саме тому науковці прагнули винайти прилад, який можна з легкістю використовувати вдома і отримувати точні показники. Винахід схожий на пристрій для визначення рівня цукру у крові, який використовують діабетики . Потрібно крапнути трішки води на папірець і вставити його в пристрій. Потім відбувається цифрове зчитування інформації, яке триває всього 1 хвилину. Показник часу є ключовим, адже сучасні хімічні дослідження займають принаймні близько 30 хвилин.

Цей перспективний пристрій може врятувати десятки мільйонів життів. Нині винахід британських науковців проходить польові тестування, однак він зможе потрапити на ринок лише через 3 роки.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
20 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024