Поділитись:

Помер Стівен Гокінг

Середа, 14 березня 2018, 08:31
Помер Стівен Гокінг

Англійський фізик-теоретик і популяризатор науки, професор Стівен Гокінг помер у віці 76 років.

Про це повідомляє ТСН.

У заяві діти професора Гокінга Люсі, Роберт і Тім сказали: "Ми глибоко засмучені тим, що наш улюблений батько помер сьогодні. Він був великим ученим і незвичайною людиною, чия робота і спадщина буде жити протягом багатьох років. Його мужність і завзятість з блискучим гумором надихнули людей в усьому світі".

Стівен Гокінг – фізик-теоретик, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці, зокрема теорії чорних дір, популяризатор наукових знань.

Народився 1942 року. Закінчив Оксфордський університет 1962 року та почав заняття теоретичною фізикою.

Гокінґ хворий на захворювання мотонейронів. Перші прояви хвороби виявились у 21 рік. Спочатку вони були слабкими: легка незграбність та кілька несподіваних падінь. Однак з часом, як можна було передбачити, знаючи природу захворювання, невиліковний стан лише погіршувався. Діагноз став величезним потрясінням, однак допоміг людині визначити своє майбутнє.

1965 року Гокінґ одружився з Джейн Вайлд, пізніше в них народилися донька та двоє синів. До 1974 року сім'я професора сама давала раду із захворюванням. На той час він ще міг самостійно їсти, вставати й лягати в ліжко, хоча довгі прогулянки були вченому вже не під силу. Через кілька років стало очевидним, що професор Гокінг більшу частину своїх днів проводитиме в колісному візку та потребує професійного доглядача. 1985 року вчений захворів на пневмонію, яка дала серйозне ускладнення. Після необхідної операції професор втратив голос. Відтепер йому до кінця життя стала потрібна цілодобова допомога відданої команди людей.

Впродовж 30 років Гокінґ працював на посаді Лукасівського професора математики в Кембриджському університеті, тобто на тій же посаді, що її триста років тому обіймав Ісаак Ньютон.

У житті вченого, як і в будь-якої іншої людини, були свої злети та падіння. 1990 року, після 26 років подружнього життя, вони з Джейн розлучилися. Через п'ять років професор Гокінг одружився вдруге — з однією зі своїх доглядальниць. Однак після 11 років життя їхня родина також розпалася на тлі звинувачень у тому, що професор під час цих стосунків був жертвою нападів. Сам вчений заперечував такі заяви. Поліція, провівши розслідування, сказала, що не виявила доказів цим твердженням.

Впродовж усього життя фізик не припиняв працювати. У свої 70 років, професор Гокінг не подавав жодних ознак послаблення на цьому фронті.

Надрукувати
мітки:
коментарів