Поділитись:

Канадська дослідниця розкрила секрети здорового сну

Середа, 14 березня 2018, 23:00

Англійський письменник Томас Деккер свого часу написав, що сон – це золотий ланцюжок, який з'єднує між собою здоров'я та наші тіла.

За даними Statistics Canada, близько третини канадців страждають на недосипання. 43 % чоловіків та 55 % жінок мають проблеми зі сном, – інформує інтернет-портал technology.org.

"Це викликає занепокоєння, оскільки сон має важливе значення для нашого здоров'я, – зазначає Кері Браун, професор факультету реабілітаційної медицини Альбертського
університету. – Сон знижує ризик цукрового діабету, ожиріння, серцевих захворювань та депресії, надаючи нашому організму час для фізіологічного відновлення, виробляючи необхідні гормони та нейрохімікати".

Існує декілька пов'язаних зі сном міфів, які вже давно треба розвінчати. Наприклад, неможливо виробити звичку спати менше. Спробувати можна, але "сонна заборгованість" не
забариться про себе нагадати, зробивши організм вразливішим до хвороб та сповільнивши процеси мислення. Щодо прийому снодійних препаратів, то тут теж мало хорошого. Застосування ліків може забезпечити 10-годинний сон, але назвати його відновлювальним важко, адже після нього людина прокидається з відчуттям втоми.

Проте здоровий сон – не міф, і ось що з цього приводу радить Кері Браун:

Прийміть гарячу ванну або душ

Це штучно підніме температуру тіла і згодом організм почне охолоджуватися, що спрацює як сигнал до відпочинку.

Використовуйте маску для сну

Завелика кількість світла в кімнаті змушує організм припинити вироблення мелатоніну, а нестача цього гормону провокує безсоння. Тому маска просто необхідна, якщо спальне
місце є недостатньо темним.

Візуалізуйте приємні сни

Це дозволить зосередитись на чомусь заспокійливому та відволікти розум від щоденних проблем.

Доглядайте за постільною білизною

Пилові кліщі та клопи перешкоджають нормальному диханню під час сну, тому варто щотижня прати простирадла та принаймні раз у місяць відправляти подушки та пухові ковдри до сушильної машини.

Надрукувати
мітки:
коментарів