Поділитись:

Освіта в Польщі: скільки коштує навчання в університетах

Четвер, 12 квітня 2018, 18:40

У Польщі приділяється величезна увага якості вищої освіти. Разом з прагненням вивести польські виші на рівень кращих університетів світу пріоритетним завданням є залучення іноземних студентів і створення їм максимально комфортних умов навчання. Важливу роль в цьому відіграє врегулювання питань вартості навчання.

Про це повідомляє Освіта.ua.

Вступний внесок

У Польщі під час вступу до вищих навчальних закладів прийнято вносити реєстраційний внесок, сума якого щорічно зазначається у відповідному указі міністра науки та вищої освіти. Так, в указі від 15 травня 2014 на підставі ст. 98 п. 2 закону "Про вищу освіту" від 27 липня 2005 максимальний збір, пов'язаний з прийомом на навчання в 2014/15 академічному році становить:

  • 150 злотих для абітурієнтів, які вступають на спеціальності мистецького та архітектурного напрямів і проходять ряд перевірок на наявність відповідних здібностей;
  • 100 злотих для абітурієнтів, які вступають на спеціальності, що вимагають попередньої перевірки фізичної підготовки;
  • 85 злотих для абітурієнтів, що вступають на навчання іншим спеціальностям.

Цей збір стягується з усіх студентів, незалежно від наявності або відсутності громадянства або певних пільг, як і вступний внесок, який призначений в основному для оформлення студентської документації (заліковки, студентського квитка тощо) і становить в середньому 200 євро.

Вартість навчання

Офіційно для іноземних студентів, які не мають польського громадянства або "Карти поляка" (документа, що підтверджує належність особи – громадянина однієї з країн СНД і Балтії – до польського народу), навчання в державних і приватних вищих навчальних закладах Польщі платне. Також завжди платне навчання англійською та іншими іноземними мовами. Однак для даної категорії все ж існують можливості безкоштовного навчання в державних вузах польською мовою, якою потрібно володіти мінімум на рівні В1, В2.

Перевагою вартості навчання в польських вузах є її фіксований розмір на весь період, тобто сума, зазначена в договорі, залишиться незмінною аж до кінця навчання.

Урядом Польщі встановлено мінімальний рівень оплати, верхня ж межа не регламентована і визначається адміністрацією конкретного вищого навчального закладу. Згідно з постановою міністра науки та вищої освіти Польщі, навчання в державних вузах на І ступені (бакалавраті) для отримання ступеня "Licencjat" (BA) або "Inżynier" (BSc), а також на ІІ ступені (магістратурі) для отримання ступеня "Magister" (MA, MSc) становить мінімум 2000 євро/рік; навчання на ІІІ ступені (докторантурі) і післядипломна освіта – мінімум 3000 євро/рік. У приватних вузах мінімальна вартість складає 700 євро/рік.

Наприклад, у трьох найпрестижніших рейтингових державних вишах Польщі навчання оцінюється таким чином:

  • у Варшавському університеті вартість одного року навчання на бакалавраті становить 2000-4000 євро залежно від спеціалізації, в магістратурі – 2000-4500 євро;
  • в Ягеллонському університеті вартість навчання на бакалавраті також варіюється залежно від обраної спеціальності від 2000 до 4000 євро/рік, в магістратурі – від 2200 до 5000 євро/рік. Єдина магістерська освіта, програма якої розрахована на 5-6 років навчання, є більш дорогою: від 4500 євро/рік до 11000 євро/рік (на лікувальному факультеті);
  • в Університеті імені Адама Міцкевича вартість одного року навчання на бакалавраті становить 2500-4500 євро, в магістратурі – від 3000 євро для студентів з країн, що не входять в Європейський Союз, і до 4500 євро/рік.

Слід зазначити, що для студентів з України багато польських вишів передбачають спеціальні пільги, що включають зниження оплати. Так, наприклад, ректор Люблінського політехнічного університету (Politechnika Lublińska) в 2014 році офіційно заявив про своє рішення знизити вдвічі вартість навчання для всіх українських студентів, а також дозволив вносити плату двома платежами.

До того ж в рамках національних польських проектів "Стратегії розвитку вищої освіти 2010 - 2020" і "Просування навчання в польських вищих навчальних закладах серед іноземців" існує безліч інших акцій та програм, якими можуть скористатися українські студенти навіть з незаможних сімей. Важливо, що в державних вузах завжди можна подати мотивовану заяву на ім'я ректора з проханням зменшити вартість навчання. І, як правило, такі заяви отримують позитивну відповідь.

Надрукувати
мітки:
коментарів