Поділитись:

Цьогоріч Нобелівську премію із літератури відмінили через секс-скандал

П'ятниця, 04 травня 2018, 21:03
Цьогоріч Нобелівську премію із літератури відмінили через секс-скандал

Члени Шведської королівської академії наук ухвалили рішення про відтермінування вручення Нобелівської премії з літератури. Лауреата 2018 року дізнаємося за рік.

Переможця не оголосять традицйіно восени. Замість цього двоє лауреатів стануть відомі у 2019 році. Це рішення є наслідком скандалу, що триває від листопада 2017 року і який розколов академію. 18 жінок звинуватили чоловіка однієї з членів Шведської академії Катаріни Фростенсон у тому, що він нібито зливав імена майбутніх нобелівських лауреатів та домагався жінок, – інформує Польське радіо.

У заяві для ЗМІ Шведська королівська академія наук написала, що "на рішення вплинуло зменшення довіри до установи, позиція якої останнім часом була послаблена". "Продовжуємо роботу, пов'язану з Нобелівської премією з літератури, однак нам потрібен час для відновлення сил, активність більшого числа членів академії у її роботі і для того, аби повернути довіру до нашої діяльності".

В історії Нобелівську премію з літератури не вручали сім разів, востаннє у 1949 році. П'ять разів найпрестижнішу літературну премію у світі вручали на рік пізніше.

Після ряду скандалів, пов'язаних з сексуальним домаганнями, витоками інформації про лауреатів Нобелівської премії, а також підозрами щодо дій проти установи з попередньої групи 18 членів академії у ній залишилося тільки 10 осіб.

Нобелівську премію з літератури вручають за створення "найвидатніших робіт у напрямку ідеалізму". Лауреата вибирають не тільки члени академії, але також група спеціалістів – професори університетів, літературознавці з різних країн. Засідання академії таємні і можуть бути оприлюдненні тільки для наукових цілей за 50 років. Кандидатів вносять попередні лауреати, члени подібних академій в інших державах, професори літератури та історії літератури закладів вищої освіти, голови спілок письменників, Пен-Клубів з цілого світу та самі члени Шведської академії. Дотепер дауреата вибирали у вересні, а його прізвище оголошували у жовтні.

Надрукувати
мітки:
коментарів