Поділитись:

Як овочі можуть зміцнити будинки та мости

Четвер, 21 червня 2018, 07:00

Добре відомо, що овочі корисні людям, але вони також можуть бути ключем до створення більш міцних та екологічно чистих будівель.

Інженери Ланкастерського університету працюють із виробничими партнерами компанії Cellucomp UK, щоб дослідити, як можна посилити бетонну суміш та зробити її більш екологічною, додаючи "нанотромбоцити", витягнуті з волокон овочевих коренеплодів.

Робота спирається на результати ранніх випробувань, які показали, що конкретні суміші, включаючи нанотромбоцити з цукрового буряка або моркви, значно покращують механічні властивості бетону.

Також було встановлено, що ці овочеві композитні бетони показують кращі властивості, ніж усі комерційно доступні цементні добавки, такі як графен і вуглецеві нанотрубки, але мають значно нижчу вартість.

Нанотромбоцити з овочевих коренеплодів в бетоні збільшують гідрат силікату кальцію - основної речовини, яка визначає міцність бетону, і зупиняють появу будь-яких тріщин в бетоні.

Підвищуючи міцність бетону, потрібно менше його кількості.

Будівельна галузь терміново шукає шляхи обмеження викидів вуглецю. Виробництво звичайного портландцементу, одного з основних інгредієнтів для бетону, дуже вуглецеве, його видобуток складає вісім відсотків загальних викидів СО2.

Дослідження, що підтверджують концепцію, показали, що додавання коренеплодів нано-тромбоцитів призвело до економії 40 кг звичайного портландцементу на кубічний метр бетону, що дає можливість заощадити 40 кг СО2 на один і той же об'єм. Це тому, що більша міцність кореневої овочевої суміші означає, що у будівлях потрібні менші секції бетону.

Професор Мохаммед Саафі з інженерного факультету Ланкастерського університету та провідний дослідник вважає, що кореневі овочеві бетонні овочі можуть значно скоротити викиди вуглекислого газу.

Він сказав: "Ці нові цементні нанокомпозити виробляються шляхом поєднання звичайного портландцементу з нанотромбоцитами, витягнуті з коренеплодів з відходів, взятих з харчової промисловості. Композити не тільки перевершують сучасні цементні вироби з точки зору механічних та мікроструктурних властивостей, але також використовують меншу кількість цементу. Це значно зменшує як споживання енергії, так і викиди CO2, пов'язані з виробництвом цементу".

Також було встановлено, що цементні композити на рослинній основі мають більш щільну мікроструктуру, що важливо для запобігання корозії та збільшенню терміну експлуатації матеріалів.

Читайте також:

Надрукувати
мітки:
коментарів