Поділитись:

Де у мозку виникають емоції, залежить від домінуючої руки

Субота, 23 червня 2018, 07:00
Де у мозку виникають емоції, залежить від домінуючої руки

Відповідно до радикально нової моделі емоцій у мозку, поточне лікування найбільш поширених проблем психічного здоров'я може бути неефективним або навіть згубним для близько 50 відсотків населення, пише Technology.org.

З 1970-х років сотні досліджень показали, що кожна півкуля мозку є домом для певного типу емоцій. Нейронна система емоцій, пов'язаних з наближенням і взаємодією із світом - як щастя, гордість і гнів - живе в лівій частині мозку, тоді як емоції, пов'язані з уникненням - як огида і страх - знаходяться в правій.

Але ці дослідження були зроблені майже виключно на людях-правшах. Цей простий факт дав нам перекручене розуміння того, як емоція працює в мозку, - розповідає дослідник Даніель Казазанто (Daniel Casasanto).

Ця давня модель, по суті, відмінна в ліворуких людей, чиї емоції, як-от страх і рішучість, розташовані в правій частині мозку. Висновки, які робить дослідник, ще більш радикальні: розташування емоційних нейронних систем людини залежить від того, чи є вони правшами, шульгами чи не мають домінуючої руки.

"Стара модель передбачає, що кожна півкуля спеціалізується на одному виді емоцій, але це неправда", - сказав Казазанто. "Наближення емоцій поширюється на обидві півкулі мозку в залежності від того, як працює ваша рука... Великий теоретичний зсув: ми говоримо, що емоція в мозку не є її власною системою. Емоція в корі головного мозку побудована на нервових системах для рухової дії".

Ідея теорії дослідників, що називається гіпотезою "меча та щита", випливає з спостереження, що ми використовуємо наші домінуючі руки для дій, орієнтованих на досягнення, тоді як неосновні руки використовуються для рухів уникнення (захисту).

"Ви володієте мечем у вашій домінуючій руці, щоб заколоти ворога, і використовувати щит у вашій іншій руці, щоб відбити атаку", - сказав дослідник. "Ваша домінуюча рука отримує те, чого ви хочете, а ваша недомінуюча рука відштовхує те, чого ви не хочете".

Дослідники вважають, що емоції здобуття і уникнення побудовані на нейронних системах для дій здобуття та уникання.

"Якщо ця гіпотеза меча та щита буде правильною, - сказав він, - треба слідувати трьом речам: мотивація здобуття повинна бути зумовлена лівою півкулею у сильних правшів, як це було у багатьох попередніх дослідженнях. Але це повинно бути повністю навпаки для шульг. Для всіх, хто знаходиться в середині спектру вправності, підхід до емоцій повинен залежати від обох півкуль".

Науковці випробовували цю ідею, стимулюючи дві півкулі мозку 25 здорових учасників безболісним електричним струмом. Мета полягала в тому, щоб з'ясувати, чи можуть вони викликати емоції, пов'язані з підходом, включаючи ентузіазм, інтерес, силу, хвилювання, рішучість та пильність - в залежності від того, яка півкуля мозку стимулювалася і чи були вони правшами або лівшами, або десь посередині. Учасників дослідження стимулювали по 20 хвилин щодня протягом п'яти днів. Після цього вони повідомляли, наскільки сильно вони відчували емоції, такі як гордість та щастя.

Експеримент підтвердив перший тест дослідників щодо гіпотези меча та щита, використовуючи зображення мозку. Правші, яким стимулювали ліву півкулю, відчували позитивні емоції. Тоді як лівші відчували те ж, коли їм стимулювали праву півкулю.

Ця робота важлива для сучасного лікування невідкладної тривожності та депресії, що називається нейротерапія.

"Це говорить про те, що правші повинні отримати нормальне лікування, але вони становлять лише 50 відсотків населення. Шульги повинні отримати протилежне лікування, а люди десь по центру (у яких рівнозначно розвинуті ліва та права руки) взагалі не повинні отримувати лікування", - каже дослідник.

Проте, Казазанто попереджає, що в цьому дослідженні вивчалися лише здорові учасники. І для того, щоб розширити ці дані до клінічної ситуації, потрібна ще більше спостережень.

Читайте також:

Надрукувати
мітки:
коментарів