Поділитись:

Вікіпедія припинила виходити чотирма мовами

Четвер, 05 липня 2018, 21:04
Вікіпедія припинила виходити чотирма мовами

Онлайн-енциклопедія Вікіпедія на знак протесту призупинила роботу щонайменше чотирма європейськими мовами.

Користувачам виявилися недоступні італійська, іспанська, латиська і польська версії порталу, – повідомляє DW.

Таким чином відкрита інтернет-енциклопедія хоче привернути увагу європейців до наміченого на 5 липня голосування за директиву про авторське право в інтернеті.

"Замість того, щоб оновити закони про авторські права в Європі та сприяти участі всіх громадян в інформаційному суспільстві, директива передбачає зворотне - ставить під загрозу свободу спілкування онлайн, і обмежує доступ до інтернету, створюючи нові перешкоди і фільтри", – йдеться в повідомленні на стартовій сторінці чотирьох зазначених версій інтернет-енциклопедії.

Автори повідомлення стверджують, що прийняття закону в його нинішній формі може істотно ускладнити обмін новинами в соціальних мережах або доступ до них через пошукові системи.

"Під загрозою опиниться також сама Вікіпедія", – наголошується в повідомленні

Раніше повідомлялося, що в Євросоюзі схвалили новий проект Директиви Євросоюзу (ЄС) про захист авторських прав. Документ може викликати значні обмеження для користувачів інтернету.

Найбільші питання викликають пункти 11 і 13 нової Директиви. Згідно 11-ї статті, інтернет-сайти мають отримувати ліцензію від власника авторських прав на використання їх контенту, що йде врозріз роботі всіх сучасних новинних агрегаторів і онлайн-сервісів. 13-а стаття зобов'язує будь-який інтернет-майданчик нести відповідальність за матеріали, які публікують їхні користувачі.

Одна з найбільших проблем з новим законом полягає в тому, що він недбало написаний і не містить достатньої інформації про те, як його вимоги будуть реалізовані. Наприклад, його положення про те, що веб-сайти вживають належних заходів для запобігання появи матеріалів, захищених авторськими правами, пропонує "ефективні технології розпізнавання контенту" для моніторингу завантажень. Він не пояснює, що це означає, змушуючи експертів припустити, що для кожної платформи потрібно алгоритмічний фільтр.

У відповідь на побоювання, що законопроект унеможливить роботу онлайнових енциклопедій, законодавці спробували виробити виняток спеціально для цих платформ. Погане юридичне формулювання змусило таких активістів, як Electronic Frontier Foundation, викласти причини, за якими енциклопедії все одно будуть піддаватися ризику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄВРОПІ ЗАБОРОНИЛИ ФОТОГРАФУВАТИ ЛЮДЕЙ НА ВУЛИЦІ

Надрукувати
мітки:
коментарів