Поділитись:

Вчені довідалися, що їла людина 5 тисяч років тому

Субота, 14 липня 2018, 16:12

Розтин чоловіка, який жив 5300 років тому і зустрів свою смерть на льодовику, допоміг вченим дослідити його раціон.

Італійські вчені з Інституту вивчення мумій в місті Больцано розповіли про останню вечерю найдавнішої зі знайдених в Європі - "крижаної людини" Етці, - посилаючись на BBC, пише "Укрінформ".

Тіло зберігалось на льоду впродовж тисячоліть, поки його не було виявлено в 1991 році. Радіовуглецевий аналіз показав, що наш предок загинув близько 5300 років тому, скоріш за все, в битві. На той момент йому було близько 45 років, і, хоча для сучасників це невеликий вік, Етці тоді виглядав як справжній дідусь.

Науковці виявили, що остання вечеря первісної людини була збалансованою, але також неймовірно жирною. Шлунок чоловіка був наповнений жиром дикого козла, червоним м'ясом оленя, зерном стародавньої пшениці і токсичною папороттю, яку він міг вжити в лікувальних цілях.

Такий раціон, завдяки високій калорійності, великій кількості вуглеводів, протеїну і жирів, чудово підходив для суворого життя в горах, стверджують вчені. Важко сказати те ж саме про його смакові властивості.

"Складно уявити, як смакує жир козла. Точно не так приємний, як те, що ми зараз їмо. З огляду на те, що тоді не було солі і їм доводилося задовольнятися чистим смаком м'яса та жиру, доводилося їсти через силу", - зізнався доктор Френк Мекснер, один з дослідників Етці.

І хоча такий раціон чудово забезпечував стародавню людину калоріями, він, як і сучасна жирна їжа, в рази збільшував ризик проблем з серцево-судинною системою. У Етці, наприклад, знайшли ознаки закупорки артерій, тому, якби він і не загинув у бою, жити йому залишалося недовго.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів