Поділитись:

Десятиріччя першого Android-смартфону: яким він був

Понеділок, 24 вересня 2018, 21:05

23 вересня 2008 року був анонсований досить незвичайний мобільний телефон – T-Mobile G1, також відомий як HTC Dream.

Унікальність пристрою полягала в тому, що це був перший в світі серійний Android-смартфон. iPhone на той час існував на ринку вже цілий рік, але дітищу Google це не завадило. Через півроку після старту продажів T-Mobile повідомила, що реалізувала в США понад мільйон примірників G1, а компанія AdMob підрахувала, що модель відвоювала 6 % американського ринку, – internetua.com.

Незважаючи на наявність сенсорного екрану, T-Mobile G1, він же HTC Dream, не мав віртуальної клавіатури, а був обладнаний її апаратним аналогом. Через це телефон виконали у вигляді слайдера, товщина якого становила гігантські, за сьогоднішніми мірками, 17,1 мм. Для порівняння: актуальний на той час iPhone 3G мав товщину 12,3 мм.

Кнопки управління дзвінками, виклику меню і повернення на попередній і домашній екрани також були фізичними, а для навігації використовувався трекбол. Діагональ дисплея дорівнювала 3,2 дюйма при 480 × 320 пікселів. Апаратною платформою T-Mobile G1 служив одноядерний процесор Qualcomm MSM7201A з тактовою частотою 528 МГц, обсяги ОЗУ і флеш-пам'яті становили 192 і 256 Мбайт відповідно. Останню можна було розширити за рахунок карт microSD місткістю до 16 Гбайт. Працював смартфон від акумулятора ємністю 1150 мА · год.

T-Mobile G1 (HTC Dream) не мав 3,5-мм аудіороз'єму: замість нього він використовував пропріетарний коннектор, підключити до якого нештатні навушники можна було через перехідник. Камера була тільки одна – вона розташовувалася на тильній стороні корпусу і мала 3,15 Мп.

Але головною в апараті була, звичайно ж, операційна система нова і нікому ще не відома Android 1.0. За рік присутності на ринку пристрій одержав кілька оновлень: останньої випущеної для нього версією ОС стала Android 1.6 Donut, реліз якої відбувся восени 2009 року.

При придбанні з дворічним контрактом T-Mobile HTC Dream обходився покупцям в $ 179. Він поставлявся з попередньо встановленими сервісами Amazon MP3, Google Talk, AOL, Yahoo Messenger і Windows Live Messenger, а також браузером з лаконічною назвою Browser. Для завантаження додаткових безкоштовних додатків використовувався Android Market, з якого згодом виріс Google Play.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ANDROID-СМАРТФОНАХ ЗНАЙШЛИ НЕБЕЗПЕЧНУ ВРАЗЛИВІСТЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів