Поділитись:

Міф розвінчано: паперові пакети не кращі за поліетиленові

Вівторок, 23 жовтня 2018, 01:25
Міф розвінчано: паперові пакети не кращі за поліетиленові

Користуєтеся паперовими пакетами, вважаючи, що захищаєте природу від поліетилену? Виявляється, що папір не такий вже екологічний, – пише EtCetera.

Як показують останні дослідження, рішення багатьох захисників природи відмовитися від поліетиленових пакетів на користь паперових виявилося менш виправданим, ніж багато хто думав. Пластик дійсно є однією з головних екологічних загроз, але паперові пакети виявилися не найкращим замінником.

Паперові пакети вважають більш безпечними через те, що папір швидше розкладається, не скупчується в океані і не призводить до смерті тварин. Але не все так просто. Щоб паперові пакети були міцними, для їх виробництва використовують міцні волокна целюлози, які отримують з дерев. За даними американських дослідників, на 10 млрд паперових пакетів йде близько 14 млн стовбурів дерев. Тобто для виготовлення паперу знищують величезні лісові території. Крім цього, виробництво паперових пакетів дуже енерго- та ресурсовитратне. За даними природоохоронних організацій, воно завдає у 50 разів більшого збитку водоймам, ніж виробництво пластика.

Паперові пакети дійсно розкладаються швидше за поліетиленові, але тільки при достатньому освітленні і за умови доступу кисню. Дослідження британців Кріса Едвардса та Джонна Фрая показало, що багаторазове використання пластикового пакета залишає менший екологічний слід, ніж одноразове використання паперового. Ще більш щадними для навколишнього середовища виявилися біорозкладні поліетиленові пакети, хоча і вони не розкладаються до кінця.

Якщо ви дбаєте про навколишнє середовище і хочете зробити свій внесок у захист природи, варто відмовитися як від пластикових, так і від паперових пакетів. Найбільш екологічний варіант сьогодні – це полотняні сумки багаторазового використання. Можна також використовувати звичайні поліетиленові пакети, але багато разів і з подальшою переробкою. Тому не викидайте їх відразу, а використовуйте по максимуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЩО БУДЕ, ЯКЩО НЕ МІНЯТИ ЗУБНУ ЩІТКУ КІЛЬКА МІСЯЦІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів