Поділитись:

Як керувати своїми працівниками: досвід мільярдера Ілона Маска

Субота, 11 червня 2016, 10:00

Відомого американського підприємця Ілона Маска по харизматичності і впливу вже почали порівнювати зі Стівом Джобсом.Користувачі сервісу Quora, серед яких знайшлися колишні і теперішні підлеглі Маска, обговорили, який він керівник і як із ним працювати.

Пропонуємо вам прочитати переклад закордонного матеріалу.

Вірити в свою справу і надихати своїм прикладом

Доллі Сін, яка очолювала в SpaceX відділ кадрів, згадує один з особливо важких для компанії днів – 2 серпня 2008. Тоді повинен був відбутися третій запуск Falcon 1, і від цього буквально залежало майбутнє компанії, у яку Маск вклав 100 мільйонів доларів із власних заощаджень.

Після відділення першого ступеня, в запуску стався збій. При цьому за ним спостерігали всі 350 співробітників компанії, які до цього працювали по 70-80 годин на тиждень, щоб забезпечити його. Тоді Маск, котрий не спав на той час уже добу, вийшов до команди, минаючи пресу, і звернувся до співробітників з промовою, кажучи про те, що у компанії є ще гроші на два запуски, що потрібно зібратися і працювати далі.

"Що стосується мене, я ніколи не здамся. Ніколи ", – сказав тоді він.

"Думаю, після цієї промови ми б пішли за ним прямо в ворота пекла", – згадує Доллі.

За лічені хвилини атмосфера в колективі змінилася з безвиході і відчаю на цілеспрямованість. Потім команда за лічені години змогла знайти причину збою. 28 вересня того ж року – за неймовірно короткий термін – був підготовлений запуск Falcon 1, який пройшов успішно.

Бути вимогливим до підлеглих і до себе самого

Не можна сказати, що працювати під керівництвом Маска – приємне заняття, пише Доллі: "Але цей різновид дискомфорту забезпечить вам зростання, якого ви не отримаєте більше ніде". Ілон Маск вимагає від себе все більше і більше, і точно також відноситься до оточення.

"Проблема в тому, що він – як машина, а ми всі – звичайні люди", – пише вона.

У Маска є те ж "поле спотворення реальності", яке приписували Джобсу, пише анонімний співробітник, який представився колишнім інженером SpaceX.

"Якщо вам здається, що на завдання повинен піти рік, він буде вимагати виконати його за тиждень. І не вагаючись, відкине результати піврічної роботи просто тому, що вони недостатньо круті ", – каже він.

Одна з найвідоміших цитат Маска в офісі SpaceX: "Все ще недостатньо людей працюють по неділях". Але така тактика дає осічки, люди реально втомлюються на роботі, і графіки зсуваються, згадує учасник дискусії. У SpaceX існує й інша приказка: "Неважливо, скільки ти працюєш. Хтось працює більше ".

Майк Таунсенд також пише про те, що Маск не любить тих, хто мало працює. І з іншого боку, мало уваги приділяє особистим недолікам підлеглих, якщо ті добре і швидко справляються із роботою.

Організовувати робочий простір

На першому поверсі SpaceX – великий опен-спейс, так що кожен співробітник може бачити, що в іншого на екрані. На відео, де Маск особисто проводить тур по офісу компанії, він заходить до довільного співробітника і питає, чим той зайнятий. Закриті офіси – переважно у співробітників відділу кадрів і фінансів – двері обмежують спілкування. "Переговорки" оснащені сенсорами руху, так що коли заходиш в кімнату, прозоре скло стає матовим. Велика кількість "переговорок" названо на честь видатних інженерів і вчених з аерокосмічної галузі.

Довідка:

Ілон Маск – канадсько-американський інженер, підприємець, винахідник та інвестор південно-африканського походження, мільярдер. Засновник компаній SpaceX і PayPal (остання була продана в 2002 році за 1,5 млрд доларів). Домігся значних успіхів у сфері інформаційних технологій, ракетобудування та автомобілебудування. Засновник, власник, генеральний директор і головний інженер SpaceX; головний дизайнер (Chief Product Architect), генеральний директор і голова ради директорів Tesla Motors. Входить до ради директорів компанії SolarCity, заснованої його двоюрідними братами. Статки станом на 28 квітня 2015 року – 12,3 мільярда доларів.

Джерело: "HR-portal".

Надрукувати
мітки:
коментарів