Поділитись:

8 фактів про Apple, яких ви не чули

Неділя, 18 вересня 2016, 20:32

У сьогоднішній підбірці 8 фактів про Apple , і ми впевнені, що про деякі з них ви ще жодного разу не чули, навіть якщо є істинним шанувальником яблучної корпорації.

Ділове видання Волині "Конкурент" пропонує вашій увазі переклад українською статті, яку підготувало видання "Лайфхакер".

Факт №1: інженер з Apple відтворив доісторичний комп'ютер з Лего

У своєму власному гаражі інженер-програміст з Apple Ендрю Керол зібрав з конструктора Lego Антикітерський механізм. Цей механізм, на думку вчених, був створений древніми греками приблизно в 150 році до н.е. Він був витягнутий в 1901 році з потерпілого крах римського судна. Антикітерський механізм був настільки зіпсований водою, що ніхто не міг зрозуміти його призначення. Минуло чимало часу, перш ніж вчені, використовуючи новітні механізми досліджень, все-таки з'ясували, що цей механізм не що інше, як перша в світі обчислювальна машина, яка використовувалася для того, щоб стежити за небесними світилами і передбачати місячні і сонячні затемнення.

Оригінальний Антикітерський механізм знаходиться в Національному археологічному музеї в Афінах (Греція). На збірку реконструкта механізму у Керола пішло 30 днів і 1500 елементів конструктора Lego Technic. Процес складання знімався на відео оператором Джоном Павлуша, який був відряджений науково-популярним журналом Scientific American, так як робота Ендрю Керола була дуже цікава для наукового світу.

Фактор № 2: нові співробітники Apple працюють над фейковими проектами, поки не заслужать довіру компанії

Apple надзвичайно серйозно ставиться до своєї роботи, а так само до збереження особистих даних компанії. Письменник Адам Лашінскі розповів у своїй книзі про те, як ведеться робота в Apple. Новим співробітникам дають в роботу неіснуючі проекти. Тому якщо кудись просочується інформація про "нові розробки", то в Apple вже знають, хто проговорився. Природно, такого співробітника негайно звільняють.

Процес перевірки співробітника затягується на невизначений час. Тільки на співбесіди його можуть викликати протягом 9 місяців, а потім ще й посадити працювати над фейком. Але не тільки новачкам випадає така доля. Іноді і старших інженерів піддають перевірці, підсовуючи неіснуючі проекти. Простіше кажучи, Apple не довіряє людям.

Ви можете одружуватися і вже завести дитину, перш ніж вас нарешті запросять на роботу. А взагалі можете виставити своє его за двері, якщо хочете отримати роботу в цій компанії, тому що его Apple в мільйон разів більше, ніж ви.

Факт № 3: Білл Гейтс допоміг врятувати Apple від банкрутства

У 1997 році Гейтс і Microsoft інвестували 150 мільйонів доларів в Apple. Також були розроблені версії Microsoft Office, Internet Explorer і іншого софта для Macintosh. Гейтс і Джобс заявили про це по супутниковому зв'язку на виставці Macworld в Бостоні (штат Массачусетс). Цей епізод був пізніше відтворено у фільмі "Пірати Силіконової долини".

Більше 8 млн. користувачів Mac використовують Microsoft Office на своїх комп'ютерах. Жест, зроблений компанією Microsoft, дозволив Apple придбати популярність, а компанії Гейтса - заробити грошей. До того ж цей жест захистив Microsoft від нападок антимонопольного комітету.

Здавалося б, Microsoft дав Apple величезну суму. Насправді, в той же рік Microsoft інвестував 450 млн. доларів в WebTV. Компанії домовилися працювати на одних і тих же мовах програмування, щоб їх продукти добре поєднувалися між собою і були більш зручні для користувачів.

Apple використовувала інвестиції на розвиток таких ключових галузей, як освіта та створення творчого контенту, так як саме за рахунок їх розвитку планувала в подальшому отримати найбільший прибуток.

Факт № 4: у старих ноутбуків від Apple логотип перевернутий догори ногами. Це не помилка, а продуманий хід

Цей пункт буде особливо цікавим для тих, хто любить роздумувати про юзабіліті в технологіях. На старих лептопах від Apple логотип перевертався догори ногами при відкритті ноутбука. Як такий перфекціоніст, як Стів Джобс, міг таке допустити?

Відповідь проста - це було зроблено заради власників комп'ютерів. На нинішніх ноутбуках логотип виглядає нормально, коли комп'ютер відкритий, але "відвертається" від користувача при закритті кришки. За дослідженнями, коли логотип розташований таким чином, користувачі намагаються відкрити ноутбук не з того боку.

Apple довелося приймати рішення, вибираючи між зручністю і дизайном. І Стів Джобс вирішив, що зручність користувача важливіша.

Однак пізніше, після довгих роздумів, в Apple зрозуміли, що зручність для користувача буде тимчасовою. Максимум він пару раз спробує відкрити ноутбук не з того боку, а потім звикне робити це правильно. У той час як перевернутий логотип на відкритій кришці - куди більш довгограюча проблема. Доходило до того, що оператори і фотографи, яким потрібно було зняти техніку, наклеювали на неї наклеечки з правильним розташуванням логотипу.

Факт № 5: комп'ютер Apple I оригінальної збірки продавався за $ 666.66

Стів Возняк, співзасновник Apple і творець персонального комп'ютера встановив на нього вельми дивну ціну.

Apple I Возняк збирав сам, вручну і без сторонньої допомоги. У 1975 році компанія продала 200 таких комп'ютерів за ціною $ 666.66. Ця ціна шокувала багатьох, так як поєднання трьох шісток здавна вважалося числом диявола.

Однак Возняк не мав ніякого відношення до темним силам, він і гадки не мав, що це число щось там означає. Таку цифру він пояснював тим, що просто любить повторювані цифри. У 1977 році Apple знизила ціни на Apple I до $ 475. Сьогодні оригінальний Apple I можна купити приблизно за $ 15000, хоча на аукціоні в 1999 році один екземпляр був проданий за $ 50 000.

Факт № 6: в 90х Apple випустила свою ігрову приставку

Приставка Pippin побачила світ в 1995 році, розроблялася у співпраці з компанією з виробництва іграшок Bandai і коштувала $ 600. Вона б могла скласти конкуренцію Sega Saturn, Sony Playstation і Nintendo 64, якби не один сумний факт - вона з тріском провалилася. Коли вона вийшла, єдиним виробником CD-дисків з іграшками для неї стала компанія Bandai. Якщо додати до цього факту божевільну ціну в $ 600, то стає зовсім не дивно, чому в цілому вдалося продати тільки 42000 таких приставки. Якщо якимось чином вона опинилася у вас, можете пограти в Marathon - гру, яка стала попередником Halo.

Факт № 7: наразі у Apple більше грошей, ніж в уряду Сполучених Штатів!

За останніми даними фінансових відомостей від Казначейства США, Сполучені Штати мають в своєму активі готівкові кошти на суму $ 73 800 000 000. У той час як у Apple - $ 76 200 000 000. Це доводить, яку шалену популярність заробила компанія Apple за останнє десятиліття, випустивши такі продукти, як iPod і iPhone. (2013-й рік)

Факт № 8: Apple передбачила своє власне майбутнє!

У 1987 році Apple випустила відео, в якому демонструє особистого цифрового помічника. Ви можете вільно говорити з ним: задавати питання про погоду, просити скласти список справ, призначити зустріч, зробити дзвінок ... При цьому, він реагує на всі ваші прохання дуже розумно. Нічого не нагадує? Але ж тоді про Siri ніхто навіть не міг подумати. До речі, в відео дія відбувається 16 вересня 2011 року, а Siri була була представлена 14 жовтня 2011 року Тобто Apple передбачила своє майбутнє з похибкою всього в один місяць!

Надрукувати
мітки:
коментарів