Поділитись:

ТОП-10 кращих українських стартапів

Вівторок, 03 січня 2017, 19:28
ТОП-10 кращих українських стартапів

Рейтинг кращих українських стартапів заснований на опитуванні провідних експертів галузі.

Експерти – це ангели, венчурні інвестори і підприємці, – повідомляє AIN.UA.

1 місце – Sixa – сервіс для створення віртуального комп'ютера в хмарі

Заснована в 2015 році українцями Євгеном Нечаєвим і Миколою Мінченко платформа віртуалізації Sixa дозволяє користувачам отримати доступ до потужного комп'ютера в хмарі. Це також позбавляє необхідності купувати сучасне обладнання і економить електроенергію і заряд батареї, адже всі обчислення відбуваються в хмарі. За використання платформи Sixa стягує погодинну оплату.

ТОП-10 кращих українських стартапів

За 2016 рік команда стартапу змогла пройти акселеративну програму легендарного Y Combinator і отримати інвестиції в $ 120 000. Потім було ще декілька раундів посівної стадії від венчурного фонду TMT Investments ($ 300 000), а незабаром українська команда отримала $ 3,5 млн від каліфорнійського фонду Tandem Capital і українських Digital Future і Horizon Capital.

Зараз основний продукт Sixa знаходиться в стадії відкритого бета-тестування. Крім цього, окрема команда стартапу працює ще й над проектом Rivvr, який робить VR-шоломи бездротовими.

2 місце – eTachki – онлайн-аукціон старих автомобілів

Сервіс дозволяє автовласникам продати свій автомобіль за 30 хвилин через онлайн-аукціон за максимальною ціною. При цьому продавцеві обіцяють миттєво перерахувати гроші, а оформлення документів бере на себе адміністрація аукціону. Однак перед продажем автомобілі оглядають експерти eTachki – відділення компанії є по всій Україні.

Сервіс заснували Сергій Орлов і Олег Скрипниченко, за плечима яких вже є досвід створення інтернет-бізнесу – вони є співзасновниками шопінг-клубу modnaKasta.

ТОП-10 кращих українських стартапів

Відразу після перезапуску eTachki в стартап зайшла інвестиційна компанія TA Ventures. Сума угоди склала $ 1 млн.

3 місце – Mobalytics – аналітична платформа для геймерів

Українці Богдан Сучік і Микола Лобанов, а також їх третій кофаундер - ліванець Амін Ісса вперше представили бета-версію своєї технології Mobalytics на TechCrunch Disrupt в Сан-Франциско. І закінчилася ця прем'єра першою історичною перемогою українців на культовому конкурсі.

ТОП-10 кращих українських стартапів

Mobalytics – це кіберспортивний стартап, який займається дослідженням і розробкою нового методу аналізу і поліпшення ігрових навичок для любителів комп'ютерних ігор. Хлопці побудували Gamer Performance Index (GPI), який на основі даних про ігрові дії кіберспортсмена визначає його слабкі і сильні сторони і допомагає покращувати результати за допомогою персоналізованих рекомендацій.

За кілька місяців стартап підняв свій перший інвестиційний раунд і відразу з шістьма нулями. Такі імениті фонди, як Almaz Capital, Founders Fund, General Catalyst і GGV Capital вклали в українсько-ліванську технологію $ 2,6 млн.

4-6 місце – People.ai – сервіс аналізу роботи сейлз-менеджерів

Олег Рогінський - підприємець, якому вдалося підняти ціну свого стартапу втричі і продати його за $ 10 млн. Зараз він займається новим проектом – сервісом People.ai, який покликаний аналізувати діяльність сейлз-менеджерів, показувати компанії-наймачу, які з її менеджерів з продажу працюють краще, а які не дотягують. Програма збирає дані по пошті, дзвінкам, записам в CRM, переговорам в месенджерах. Сам текст не зберігається, але аналізується.

ТОП-10 кращих українських стартапів

З 1 червня до 20 серпня цього року стартап проходив програму найвідомішого інкубатора в світі – Y Combinator. Це дуже допомогло в пошуку клієнтів: в серпні Олег розповідав, що команда кинула заклик по випускниках Y Combinator про те, що їй потрібні користувачі, і майже всі b2b-компанії відгукнулися.

У травні цього року проект підтримали грошима багато інвесторів, серед яких Нік Білогірський, екс-керівник антивірусного підрозділу Facebook, Кевін Махаффі, засновник Lookout, відомий хакер, нещодавно зламав Tesla, Сем Квок, партнер венчурного фонду Гая Кавасакі під назвою Garage Technology Ventures.

4-6 місце – Allset – сервіс для замовлення їжі і бронювання столиків в ресторанах

Команда на чолі зі Стасом Матвієнком з 2013 року експериментувала на українському ринку з сервісами для ресторанного бізнесу. Спершу вони працювали над мобільною програмою лояльності Advice Wallet, потім над додатком для замовлення їжі Settle.

ТОП-10 кращих українських стартапів

В рамках останнього команда протестували різні бізнес-моделі і запустилася на ринку США з додатком Allset, який дозволяє заздалегідь замовити місце і їжу в ресторані. Це дозволяє заощадити калифорнійцям і жителям Нью-Йорка до 40 хвилин часу. З кожного замовлення стартап заробляє $ 2 – один з користувача, один – з ресторану.

Цього року українська команда залучила $ 3,35 млн від одного з найбільш відомих фондів Кремнієвої долини Andreessen Horowitz і ряду інших інвесторів.

4-6 місце – Hideez – hardware-проект, який розробляє розумний брелок-ключ і браслет

Стартап Hideez Technology Inc, створений одним із засновників PocketBook Олегом Науменком, працює в сфері hardware не перший рік. Спочатку компанія працювала над розумним браслетом SafeBand, який віддалено дозволяє стежити за речами. З ним команда двічі виходила на краудфандінгові платформи, в результаті успішно зібравши в минулому році необхідні $ 35 000 на Indiegogo.

Але першим продуктом, який вийшов на ринок в 2016 році, став бездротовий брелок-ключ Hideez Key. Він вміє зберігати цифрові ключі та сертифікати, дозволяючи розблокувати смартфони і ноутбуки, відкривати RFID-замки або авторизувати мобільні платежі. Брелок також працює як "антизлодій-датчик" для речей на зразок гаманця або ключів: якщо він віддалиться від прив'язаного до нього смартфона, то додаток повідомить про зникнення.

ТОП-10 кращих українських стартапів

У серпні цього року продажі Hideez Key стартували в Україні за ціною в 1299 грн і в Німеччині з рекомендованою вартістю в 49 євро.

7 місце – Ajax Systems – проект "розумного будинку"

Інтернет речей або IoT – один з найбільш перспективних напрямків в технологіях. А один з найбільш багатообіцяючих напрямків в IoT – безпека житла. Саме в цій сфері працює український проект Ajax Systems. Компанії вже близько п'яти років. Але проект "розумного будинку", який зробив її широко відомою і залучив інвесторів, відносно недавній. Першу інвестицію в 1 млн проект отримав ще в 2015 році від українського фонду SMRK ..

ТОП-10 кращих українських стартапів

Зараз Ajax Systems виготовляє до 12 000 пристроїв на місяць. Цей показник за останні півроку зріс удвічі. Модельний ряд Ajax складається з 15 девайсів, включаючи центральний хаб, до якого підключаються бездротові датчики руху, відчинення і розбивання вікон або дверей, диму, затоплення, сирени та інші пристрої.

ТОП-10 кращих українських стартапів

Всі співробітники компанії - молоді люди до 35 років. Український Ajax Systems, крім рідної країни, вже продається в Малайзії, Сингапурі, Молдові, Швейцарії, Норвегії, кількох країнах ЄС (Прибалтика, Німеччина, Італія, Австрія, Нідерланди), вихід на ринок США очікується вже в наступному році.

8 місце – SolarGaps – розумні жалюзі, які накопичують сонячну енергію

Як економити на електроенергії жителям багатоквартирних будинків? Викинути праски і електрочайник або встановити на вікна систему розумних жалюзі, які вміють генерувати до 100 кіловат-годин енергії на місяць просто з сонячного світла.

ТОП-10 кращих українських стартапів

Автор ідеї та перших прототипів - українець Євген Ерік. Створюючи свій проект, він хотів врятувати планету. "Сьогодні більше 50% жителів Землі проживають в містах. Ми хочемо дати їм можливість брати зелену енергію прямо з вікон ", – говорить Ерік.

ТОП-10 кращих українських стартапів

У березні SolarGaps пройшов відбір в акселератор інтернету речей IoT Hub Kiev і отримав підтримку – як інфраструктурну, так і фінансову, від його засновника Романа Кравченка. Тут же сформувалася команда проекту. А влітку стартап залучив інвестиції з оцінкою в $ 1 млн.

9-10 місце – Wishround – сервіс онлайн-бажань

Wishround запустили двоє екс-співробітників Terrasoft в серпні минулого року, ідея прийшла під час організації збору грошей на подарунки в офісі – адже цей процес можна було автоматизувати. Wishround за фактом є сервісом колективних покупок, який орієнтований на інтернет-магазини. Користувач створює в сервісі картку з бажаним подарунком, постить її в онлайні, а друзі підтримують його бажання грошима.

ТОП-10 кращих українських стартапів

На початку цього року стартап вийшов у фінал конкурсу SVOD Europe. Одним із значущих досягнень стартапу в році, що минає, стала участь в спільній програмі магазину ASOS і британського акселератора Wayra. 8 грудня стартап взяв участь в демо-дні Wayra.

За даними самої компанії, в Україні стартап зростає приблизно на 20% щомісяця. Проект працює також в Польщі і в Великобританії.

9-10 місце – LifeTracker – ІІ-сервіс підвищення продуктивності

Штучний інтелект – одна з найбільш гарячих тем в сфері технологій. Проте в Україні не так багато проектів, які працюють в цьому напрямку. Один з них – продукт компанії PDNA - додаток LifeTracker, використовує датчики смартфона і його обчислювальні можливості, щоб за допомогою алгоритмів машинного навчання аналізувати контекст, в якому знаходиться користувач. За допомогою цих даних сервіс допомагає йому не забувати про найдрібніші завдання (оплата рахунків, покупки, дзвінки) і досягати довгострокових цілей (вивчити мову, спланувати відпустку, відвідувати спортзал).

СЕО стартапу Михайло Нестор і CTO Микола Горіленко почали роботу над сервісом в 2015, а вже на початку 2016 отримали перші інвестиції від фонду Digital Future. Фірма Олексія Вітченко вклала в LifeTracker 200 000 євро.

ТОП-10 кращих українських стартапів

Додаток сервісу вже доступний для Android і iOS. Поки він абсолютно безкоштовний, але в подальшому команда планує переключиться на freemium-модель. У 2017 році в компанії планують піднімати новий раунд обсягом до 5 млн фунтів стерлінгів.

Надрукувати
мітки:
коментарів