Поділитись:

В Україні 12 партій викрили на махінаціях із фінансовими звітами

Середа, 25 січня 2017, 13:44

Департамент з питань запобігання політичній корупції виявив ознаки кримінального правопорушення у квартальних звітах (ІІІ квартал 2016 року) 12 політичних партій України.

Про це повідомила голова НАЗК Наталія Корчак на своїй сторінці у Facebook.

З її слів, у звітах політичних партій підпадає під статтю 159-1 Кримінального кодексу України:

пункт 1. – подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру або у фінансовому звіті про надходження та використання коштів виборчого фонду партії, місцевої організації партії, кандидата на виборах;

пункт 2. – умисне здійснення внеску на підтримку політичної партії особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права, умисне здійснення внеску на користь політичної партії фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі, умисне надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі чи особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права, а так само умисне отримання внеску на користь партії від особи, яка не має права здійснювати такий внесок, або у великому розмірі, умисне отримання у великому розмірі фінансової (матеріальної) підтримки у здійсненні передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму, умисне отримання такої фінансової (матеріальної) підтримки від особи, яка не має права надавати таку фінансову (матеріальну) підтримку.

Відтак, кримінальні порушення виявили у партій: ВО "Свобода", Народний рух України, "Наш край", Аграрна партія, КПУ, "Нова політика", Партія сильної влади, "Власна сила", політичне об'єднання "Пряма дія", "Самоврядна українська держава", Партія вільних демократів та "Зелені".

Більшість партій не вказали у звіті про існування десятків своїх місцевих осередків обласного, міського та районного рівнів, комуністи "забули" про 64 об'єкти нерухомості, що перебувають у власності центрального офісу партії та її Полтавського обласного осередку (земельна ділянка, нерухомість (квартири, будинки, приміщення в будинках) та два авто 2004 року випуску.

Народний рух не вказав у звіті партійний автомобіль, а у звіті Аграрної партії НАЗК виявили умисне здійснення внеску на підтримку політичної партії від імені юридичної особи, яка не має на те права, та умисне отримання внеску на користь партії від особи, яка не має права здійснювати такий внесок.

Матеріали відправили до Національної поліції України, яка, відповідно до чинного законодавства, має реагувати на ці правопорушення.

Надрукувати
мітки:
коментарів