Поділитись:

Абонплата за газ: експерт пропонує альтернативу

П'ятниця, 21 квітня 2017, 13:09
Абонплата за газ: експерт пропонує альтернативу

Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, зініціювала обговорення щодо абонплати за газ.

Натомість експерт у галузі енергетики Андрій Герус переконаний, що в результаті розкажуть про те, що абонплата не зменшить рахунки на тепло, тому її варто залишити. Про це він написав у Facebook.

Нагадаємо: Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, скасувала своє рішення щодо запровадження абонплати за газ.

Експерт розповів, що буде, якщо абонплату таки залишать.

"Теплокомуненерго вийде крайнім, їм понизять тариф. Хоча у тому ж меморандумі з МВФ є і про абонплату для ТКЕ. Але тут її не вводять. Чому такий вибірковий підхід? Крайніми вийдуть сільські жителі, жителі райцентрів (де немає тарифу на тепло) та жителі Закарпаття (у них немає централізованого опалення, а індивідуальне)", – зазначив він.

Герус пропонує свої варіанти виходу із ситуації.

"Весь ріст тарифу на газ за попередні роки – це не вигоди облгазам. У них навпаки від цього впали обсяги прокачки газу, бо люди скорочують споживання. Облгази газ не продають, а лише транспортують. А ріст ціни був саме газу, як товару, а не тарифів облгазів", – пояснив він.

Також він зазначив, що плату за газ і плату за транспортування розділити варто, як і варто підтримувати мережі.

"Сезонність виручки облгазів теж є проблемою", – пояснив експерт.

Андрій Герус вважає, що плату за транспортування треба розділити на 2 частини: щомісячний фіксований платіж за утримання мереж і плата за транспортування в залежності від спожитого обсягу (грн/м.куб). Але ця фіксована плата має бути у 5-10 разів менша від запропонованої абонплати і у структурі плати за транспортування газу становити не більше 30 % – це європейська практика.

"Сумарна тарифна виручка облгазів зрости може, бо інфляція і девальвація об'єктивно є, але не більше, аніж рівень інфляції за минулий період. Всякі "неприродні" природні монополії типу "Газпостачсервіс", "Тисменицягаз", і тд, тарифи яких в 1,5-2 рази вищі від інших, мають бути злиті/об'єднані з іншими. Вони не відповідають економічним ознакам ефективних природних монополій. Такі проблеми треба вирішувати не тільки за рахунок споживачів", – запенив Герус.

"Рішеня вступає у дію через 3-6 місяці після ухвалення, всі його розуміють, всі до нього готові, субсидії працюють. Більше того, відразу всі розуміють, чи буде "абонплата" на тепло і якою вона буде", – додав він.

Надрукувати
мітки:
коментарів