Поділитись:

В Україні хочуть змінити покарання для п'яних водіїв

Понеділок, 29 травня 2017, 18:00

В Україні обговорюють ймовірні зміни до законодавства щодо покарання за водіння в нетверезому стані.

Про ідеї, які напрацювали у Верховній Раді, написав у Facebook народний депутат Мустафа Найєм.

Зокрема пропонують ввести градацію санкцій залежно від ступеня сп'яніння, щоб людина з вмістом алкоголю в крові 0,2 проміле не несла таке ж покарання, як людина з 2,50 проміле. Можливо, за вміст алкоголю між 0,2 і 0,49 проміле повинен бути передбачений лише штраф без позбавлення права керування, – зазначив депутат.

Також є пропозиція підняти поріг допустимого вмісту алкоголю до 0,5 проміле, залишивши рівень 0,2 проміле, як поріг для молодих водіїв (з досвідом водіння менш ніж певна кількість років або до досягнення певного віку) і для водіїв комерційного транспорту (громадський транспорт, таксі, вантажні автомобілі).

Поліції хочуть дати право на випадкові перевірки вмісту алкоголю в крові за принципом "коли завгодно і де завгодно". Важливо, зауважив Найєм, передбачити адекватне право поліції при такому інспектуванні не зловживати своїм правом і перевіряти документи водія, якщо тест не дав позитивного результату.

Планують врегулювати питання впровадження так ваних пунктів тверезості, на яких би перевіряли всіх водіїв в потоці автомобілів.

"Такі пункти, за прикладом країн ЄС, повинні виставлятися в певні дні та час, наприклад, у вечірній час в п'ятницю і суботу, і їхня робота повинна висвітлюватися в ЗМІ. Це превентивний захід, який повинен зупиняти водіїв від бажання сідати за кермо в нетверезому стані, тому що "все одно не зловлять", – зазначив нардеп.

Крім цього, пропонують проводити освітні, рекламні та медійні кампанії щодо впливу на поведінку водіїв, які б пропагували неприпустимість водіння після вживання алкоголю і популяризували бажані моделі поведінки.

А ще хочуть запровадити практику передачі інформація про порушення ПДР страховим компаніям. Це на думку експертів, істотно збільшить вартість страхового платежу для порушників.

Нагадаємо: в Україні зареєстрували проект про внесення точкових змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
18:46
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
18:47
23 березня 2024
13:20