Поділитись:

Підсумки шостої сесії Верховної Ради: що не встигли зробити депутати (інфографіка)

Середа, 19 липня 2017, 18:05

Депутати Верховної Ради України дали чимало обіцянок, але чи встигли виконати їх упродовж шостої сесії парламенту?

Про це пише "Слово і Діло".

У спікера ВР Андрія Парубія накопичилася пристойна кількість обіцянок, які він не зміг виконати за час останньої сесії. Так і не були розглянуті законопроекти про спрощення процедури залучення депутатів до відповідальності та про зняття депутатської недоторканності. Невирішеним за цей час залишилося питання про вибори за відкритими списками, хоча Парубій обіцяв докласти максимум зусиль для ухвалення відповідного законопроекту.

Крім того, за всю сесію так і не було вирішено питання про новий склад Центрвиборчкому. Також поки не виконана обіцянка голови ВР про призначення нових членів Рахункової палати відразу після відкритого конкурсу – парламент 12 червня повторно оголосив конкурс кандидатів.

Також статус "у процесі" на момент закінчення роботи парламенту мають обіцянки щодо голови Нацбанку. Так, Юлія Тимошенко обіцяла, що "Батьківщина" не підтримуватиме президентського кандидата на цю посаду, а Андрій Іванчук запевнив, що "Народний фронт" не підтримає постанову про звільнення Валерії Гонтаревої з цієї посади, яку рекомендував подати комітет із питань фінансової політики і банківської діяльності. В підсумку Гонтарева сама подала прохання про відставку, але при цьому новий очільник Нацбанку все ще не призначений.

Велика кількість обіцянок лідера Радикальної партії Олега Ляшка також не була виконана під час шостої сесії. За ним значаться обіцянки щодо реформування роботи Верховної Ради та підтримки законопроектів про деофшоризацію, які все ще опрацьовуються в комітетах.

Крім цього, до закінчення роботи ВР Ляшко не встиг виконати обіцянки підтримати президентський законопроект про подвійне громадянство в разі, якщо він буде поширюватися не на всіх громадян, а лише на тих, хто виконує функції держави, – документ все ще очікує розгляду.

Аналогічна обіцянка є в Юрія Бойка – він запевняв, що "Опоблок" підтримає законопроект, який буде зобов'язувати депутатів і чиновників мати лише українське громадянство.

На шостій сесії ВР так і не розглянула законопроекти про пенсійну та земельну реформи, тому обіцянки Ляшка всією фракцією підтримати законопроект про підвищення пенсій за умови, що в ньому не буде збільшення страхового стажу та інших непопулярних норм, а також обіцянку домогтися посилення держконтролю в сфері оренди землі все ще перебувають у процесі виконання.

Щодо медреформи, то поки в процесі залишаються обіцянки Ігоря Шурми ("Опоблок") про те, що фракція підтримає запропоновані президентом Петром Порошенком зміни до Конституції, необхідні для впровадження медреформи, та обіцянку депутата від "Самопомочі" Олега Березюка запровадити медстрахування – відповідний закон все ще чекає розгляду в другому читанні.

На момент закінчення сесії нереалізованим залишилося питання про створення антикорупційного суду, домогтися створення якого обіцяв керівник фракції "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов.

У процесі виконання залишилися й обіцянки кримських депутатів Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова скасувати статус нерезидентів для переселенців із Криму й закріпити в Конституції принципи існування Кримської автономії.

З цілком зрозумілих причин поки що невиконаною є обіцянка депутата від "Батьківщини" Вадима Івченка сприяти поверненню вимушених переселенців і відновленню зруйнованих міст. Також у процесі виконання залишилась обіцянка Наталії Королевської ("Опоблок") скасувати перепустки до зони АТО й відновити автобусне сполучення з Донецьком.

"Бурштинові" законопроекти також не були розглянуті парламентом за час шостої сесії. Так, спікер обіцяв невідкладно розглянути урядовий законопроект про видобуток бурштину, щойно він надійде до парламенту, а Бойко запевняв, що "Оппоблок" підтримає урядовий законопроект про легалізацію його видобутку.

Крім того, поки не виконані обіцянки Ляшка направити конфісковані "гроші Януковича" на ремонт доріг та Сергія Пашинського – домагатися направлення конфіскованих коштів на розвиток системи ППО й військової авіації.

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
07 лютого 2024
24 січня 2024
11 січня 2024
22 грудня 2023
21 листопада 2023
09 листопада 2023
19 жовтня 2023
21 липня 2023