Поділитись:

Кількість українців, які хочуть жити в Польщі, суттєво зросла

Середа, 19 липня 2017, 19:35

Стрімке зростання числа іноземців, охочих отримати дозвіл на тимчасове чи постійне проживання в Польщі, спостерігається вже протягом останніх трьох років, проте 2017 рік відзначився особливо: тільки у першій його половині у Польщі було зареєстровано 89 тисяч заявок про намір отримати дозвіл на легальне перебування в Польщі.

Це на 42 % більше, аніж у минулому 2016, і аж на 87 % перевищує результат 2015 року. Такі дані нещодавно оприлюднило польське Управління у справах іноземців (Urząd do Spraw Cudzoziemców), – повідомляє портал vsetut.pl.

8 7% з усіх поданих у 2017 році заявок про отримання дозволу на перебування в Польщі – це прохання про дозвіл на тимчасове проживання (терміном до 3-ох років), 11 % – на проживання постійне і лише 2 % – на перебування на основі статусу резидента ЄС.

За статистикою Управління в справах іноземців, найбільше охочих оселитися в Польщі – це громадяни України, їх 65 %. Зацікавлені у легалізації свого перебування в Польщі також білоруси, в'єтнамці, а також громадяни Китаю та Індії. Крім того, у це півріччя своє проживання в Польщі зареєструвало також 5 тисяч громадян-членів ЄС.

Як відомо, рішення про те, видавати іноземцю дозвіл на тимчасове чи постійне проживання в Польщі, ухвалює воєвода. У першій половині 2017 року воєводи Польщі видали такі дозволи 62 тисячам іноземців. Не обійшлося і без відмов – негативну відповідь воєводи отримали 6,7 тисяч іноземців. Станом на сьогодні в Польщі налічується вже 300 тисяч іноземців, які мають право на легальне проживання і виконання роботи у цій країні.

До польських органів влади іноземці звертаються не тільки для отримання дозволу на проживання, а й для отримання статусу біженця і перебування в Польщі на його основі. У кінці червня 2017 року кількість заявок про намір отримати статус біженця становила 3 тисячі. Їх подають здебільшого іноземці, що походять з країн колишнього СРСР (93 %): Росії, України, Білорусії, Таджикістану, Киргистану, Вірменії, Грузії. Цьогоріч за таким видом міжнародного захисту звернулось на 60 % менше іноземців, аніж у 2016 році. Позитивне рішення, тобто надання статусу біженця, у 2017 році в Польщі отримали всього 282 іноземці.

Надрукувати
мітки:
коментарів