Поділитись:

Пенсійна реформа: скільки доведеться працювати заради пенсії

Вівторок, 25 липня 2017, 12:45

Проведення Україною пенсійної реформи є однією з умов Міжнародного валютного фонду. Тому перед літніми канікулами парламент ухвалив в першому читанні відповідний законопроект. Всупереч побоюванням суспільства, документом не планується підвищити вік виходу на пенсію. Проте збільшується страховий стаж, який потрібен для отримання пенсії.

Про це пише Deutsche Welle.

Стаж замість віку

Нині для того, аби мати право на отримання пенсії, необхідно мати 15 років страхового стажу і досягти пенсійного віку, який для чоловіків становить 60 років, для жінок – 58 років. Ухвалений у першому читанні урядовий законопроект передбачає збільшення страхового стажу до 25 років. Це має статися вже з 2018 року, якщо в остаточному варіанті законопроекту не буде відповідних змін. В уряді переконані, що така норма є справедливою.

"25 років стажу – це трудова пенсія, на яку треба заробити. Якщо людина байдикувала, не хотіла працювати або займалася прихованою роботою, то вона не може бути в рівних умовах з іншими", – заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Проте збільшення стажу негативно вплине на тих, в кого його не вистачає, тому що фактично підвищить для них пенсійний вік.

"Багато людей працює в тіньовій економіці, ці роки не будуть зараховані в страховий стаж. Тому для цих людей, а також для трудових мігрантів, фактично підвищиться пенсійний вік, бо їм треба буде накопичити стаж", – пояснює виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

При страховому стажі 15-25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, менше 15 років – в 65 років.

"В кінці-кінців планується збільшити необхідний страховий стаж до 35 років", – пояснює заступник голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Павло Кухта.

Стаж планують збільшувати на 1 рік щороку, і до 2028 року від досягне 35 років.

Критики вважають підвищення стажу занадто різким.

"Багато людей в дев'яностих роках втратили роботу і змушені були працювати нелегально, щоб годувати родину, і їм може не вистачити стажу, – зазначає керівник управління соціального страхування і пенсійного забезпечення Федерації профспілок України Володимир Максимчук. – Тому ми пропонуємо, щоб з наступного року необхідний стаж складав не 25 років, а 20 років. А потім його можна поступово збільшувати. Цю пропозицію ми вже направили в парламент. Те ж саме і зі стажем у 35 років – пропонуємо зменшити цю цифору до 30".

Що робити при нестачі стажу

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в Пенсійний фонд сплачують работодавці за всіх офіційно оформлених працівників. За даними Міністра соціальної політики Андрія Реви, зараз в Україні працює 16,3 мільйонів людей, але відрахування сплачують лише 10,5 мільйонів громадян. Інші шість мільйонів не роблять відрахувань до Пенсійного фонду.

Тим, хто не матиме достатнього рівня страхового стажу, уряд запропонував два варіанти виходу з ситуації: отримувати соціальну допомогу або купити стаж.

"Якщо на 1 січня 2018 року в людини буде страховий стаж 24 роки, то вона не зможе піти на повноцінну пенсію. Але зможе отримувати соцдопомогу впродовж максимум трьох років. А вже після цього їй будуть сплачувати звичайну пенсію", – пояснює координатор громадської платформи "Нова Країна", що займається запровадженням реформ, Тарас Козак.

Розмір соцдопомоги визначатиметься з урахуванням доходів членів сім'ї пенсіонера.

Пропонується й така можливість, яка б дозволяла купувати стаж, але не більше двох років. За кожен місяць першого року доведеться сплатити подвійний розмір ЄСВ (1408 гривень), а за кожен другого року коефіціент складатиме 1,5 (1056 гривень).

"З урахуванням рівня пенсій вигідно купувати стаж, тільки якщо не вистачає кількох місяців. Наприклад, сплатити 5 тисяч гривень за три місяця стажу, щоб отримати 15 тисяч гривень пенсії за рік", – констатує Тарас Козак.

Іншим доведеться працювати довше

Ті, хто не погодиться на такі умови, мають продовжувати працювати, навіть досягнувши пенсійного віку.

"Зараз середній страховий стаж у людей, які виходять на пенсію, знижується, тому що на нього почав впливати фактор неформальної зайнятості в дев'яностих роках. Крім того, багато людей працювали лише частину робочого дня, було багато незайнятих осіб. Таким людям просто доведеться працювати довше, щоб напрацювати стаж. Це і є збільшенням пенсійного віку", – каже генеральний директор Української федерації убезпечення Галина Третьякова.

Для виходу на пенсію стаж до 2004 року враховується просто по трудовій книжці і прирівнюється до страхового. Але з 1 січня 2004 року враховується лише страховий стаж – кількість місяців, коли сплачувався внесок в Пенсійний фонд. Тому експерти радять громадянам заздалегідь перевірити наявність стахового стажу.

"Треба піти в Пенсійний фонд і перевірити, чи нараховуються внески, бо може бути помилка, наприклад, загубились документи чи роботодавець неправильно їх оформив, – радить Тарас Козак. – Тим, хто взагалі ніколи офіційно не працював, але хоче отримувати пенсію, треба буде працевлаштовуватися. Саме в цьому полягає справедлива пенсійна система".

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 березня 2024
15 березня 2024
06 березня 2024
01 березня 2024
22 лютого 2024
28 січня 2024
23 січня 2024
10 січня 2024
06 січня 2024
03 січня 2024