Поділитись:

Що відбувалось із гривнею упродовж 12 місяців (інфографіка)

Вівторок, 08 серпня 2017, 11:33

Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, тоді як євро не перестає дорожчати.

"Слово і Діло" підготувало огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців.

За рік, що минув із серпня 2016-го, курс євро та долара двічі різко піднімався, але відносно різке зниження вартості валют ЄС і США було лише одне.

Так, із середини серпня до середини вересня 2016 року пара євро-долар подорожчала більш ніж на півтори гривні й ціна на них до цього часу становила приблизно 26,5 і 29,8 гривні за долар США та євро відповідно.

Після короткого періоду набору ваги обидві валюти почали швидко повертатися до колишньої ціни, й на 1 листопада 2016 року опустилися до рівня 25,5 і 27,1 за долар та євро відповідно.

У грудні минулого року розпочався традиційний "новорічний" період скуповування валюти в населення, коли ціна на долар впала до 25,5, а на євро – до 27,1 гривні.

Після Нового року відбувся черговий стрибок вартості валюти, й долар піднявся майже до 27,2 гривні, скоротивши до мінімуму розрив у вартості з євро, який в цей час коштував 28,4 гривні.

Приблизно із середини січня 2017 року ситуація на ринку валюти стабілізувалася й відтоді дуже невеликими стрибками вартості відзначилося лише євро, а долар повільно втрачав вартість.

Так, від початку року ціна долара, за курсом НБУ, стала нижчою за значення вересня 2016 року й наразі становить близько 25,8 гривні. Своєю чергою євро за той же період подорожчав приблизно на 1,2 гривні – до 30,3 грн/євро.


На думку низки фінансових аналітиків, така поведінка долара залежить не стільки від внутрішньої ситуації в Україні, скільки від внутрішніх показників США, які демонструють досить слабку статистику порівняно із сильними економічними даними Євросоюзу.

Надрукувати
мітки:
коментарів