Поділитись:

Проект нового польського паспорта викликав протест в Україні

Середа, 09 серпня 2017, 11:33
Проект нового польського паспорта викликав протест в Україні

Україна викликала в МЗС посла Польщі Яна Пєкло й вручила йому ноту протесту в зв'язку з планами польської влади розмістити на сторінках нового польського паспорта зображення каплиці-ротонди, розташованої у Львові.

Про це повідомляє Deutsche Welle, посилаючись на сайт МЗС України.

У повідомленні зазначається, що йдеться, власне, про зображення польських військових поховань на території Личаківського кладовища у Львові. Вручена польському послу нота містила "рішучий протест" офіційного Києва щодо намірів міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі у цьому питанні.

"Україна розглядає такі наміри як недружній крок, який негативно впливає на розвиток стратегічного українсько-польського партнерства", – наголошується в повідомленні українського МЗС.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що оцінка історичних подій – справа істориків.

"Україна виступає проти політизації окремих історичних фактів, які шкодили б розвитку взаємовигідного стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща", – наголошується в повідомленні Міністерства.

Польща вирішила випустити нові паспорти в 2018 році на честь сторіччя незалежності. На сайті проекту з оновлення дизайну польського паспорта повідомляється, що на його сторінках будуть зображені місця, особистості і символи, пов'язані з історією країни. Яке саме зображення з'явиться на обкладинці, вирішуватимуть громадяни Польщі за допомогою інтернет-голосування.

Всього на вибір представлено 13 тем, у тому числі й зображення каплиці, яка стоїть на кладовищі захисників Львова. Там поховані поляки, які загинули під час польсько-української війни 1918-1919 років. У Польщі їх називають "львівськими орлятами".

Надрукувати
мітки:
коментарів