Поділитись:

Єдиний державний реєстр: аномалії, які можуть нашкодити бізнесу

Середа, 09 серпня 2017, 16:00

Єдиний державний реєстр підприємств – це основний реєстр країни, якщо йдеться про бізнес. Помилки в ньому найчастіше мають драматичні наслідки.

ЄДР – це ще й основний ресурс, з яким працює Opendatabot. Експерти поратлу знайшли три аномалії реєстру, які треба виправити якомога швидше.

Видалення і відновлення компаній

Кожна компанія, якщо вона реєструється в Україні, потрапляє в ЄДР. Якщо підприємство ліквідують – змінюється його статус, але його все ще можна знайти в реєстрі. Видалити компанію з реєстру не можливо.

Однак у квітні з реєстру була видалена дніпровська компанія АНСІ. У її випадку це був майстерний метод рейдерства. Після того, як компанія пропадає з реєстру, вона вже не може ні подати в суд, ні будь-яким іншим чином вплинути на ситуацію.

Як виявилося, за останній рік з реєстру зникло більше 72 компаній.

Навіщо це робиться і які ризики існують?

Рейдерство

Видалення компанії з ЄДР – це, напевно, найбільш хитрий спосіб напасти на компанію. У такому випадку власник компанії не має ніяких важелів впливу, не може звернутися в правоохоронні органи, суди, оскільки його компанії просто не існує.

Простий спосіб ліквідації компанії

Процедура ліквідації компанії в Україні досить дорога і довга, тому, при наявності "правильних" контактів, деякі можуть віддати перевагу зникненню з реєстру.

При такому зникненні ризикують всі контрагенти зниклої компанії, особливо ті, яким вона щось винна. Під час процедури ліквідації ми можемо претендувати на майно компанії, хоч і в порядку черги, але все ж можемо.

Вимивання грошей

Такі махінації можуть проводити конвертаційні центри. Реєстри податкових накладних не можуть відстежити ланцюжок обов'язків, якщо він починається з компанії, якої не існує.

Однакові коди ЄДРПОУ

Наразі в Україні є 65 активних підприємств, які мають двійників в ЄДР, компаній з таким само кодом ЄДРПОУ.

З них у 27 компаній збігається код та назва, але відрізняється директор. У 5 – відрізняється все за винятком самого коду.

Навіщо це робиться і які є ризики?

Неможливо точно відповісти, чи відбувається це внаслідок технічної помилки або це навмисні дії реєстраторів, але ризики у зв'язку з дублюванням компаній існують.

Так, незрозуміло, що робити контрагенту, якщо його боржник – така компанія. У разі судового провадження, навіть якщо буде рішення, де компанію зобов'яжуть повернути борг, компанія-боржник завжди зможе сказати, що йдеться не про неї.

Назви зі зміною українських букв на аналогічні латинські

Частина українських компаній містить в назвах англійські букви. У деяких випадках букви знаходяться в таких місцях, що абсолютно очевидно, що вони туди потрапили не через помилки, а задля ускладнення пошуку такої компанії.

Навіщо так роблять і які можуть бути наслідки?

Розглянемо один приклад. (Це тільки приклад, згадана фірма не задіяна в такого роду махінаціях).

Уявіть, що в назві "Рошен" замінена буква "е". Крім цього, буква "е" може бути замінена й у бенефіціара компанії в слові ПорошЕнко.

Отже, коли нам потрібно знайти інформацію про компанію, але у нас немає її коду ЄДРПОУ, пошук стає неможливим. А значить, доступ до неї буде тільки у обмеженого кола людей, що суперечить принципам публічної інформації.

Надрукувати
мітки:
коментарів