Поділитись:

Експерт пояснив, чому Роттердам+ залишив гірників без зарплат

Четвер, 10 серпня 2017, 16:35

9 серпня працівники шахти №9 ДП "Волиньвугілля" отримали 50 % заробітної плати за червень.

Тепер заборгованість скоротилась до півтора місяця. Чому ж розхвалений Роттердам+ не те, що не збільшив зарплату шахтарів до рівня хоча би польських, а навіть не забезпечив вчасну виплату, пояснив у блозі на "Цензор.net" експерт з енергетичних питань Андрій Герус.

Формула Роттердам+ не встановлює напряму ціну вугілля із шахт. Вона використовується для розрахунку і встановлення тарифів на елетроенергії для теплової генерації (ТЕС виробляють е/е шляхом спалення вугілля), – пояснив він.

Чи купують ТЕС вугілля за цією же ціною, яка закладена і покривається їх тарифом? Найчастіше – ні.

Гроші (заробіток) від Роттердам+ можуть залишитись або на ТЕС, або на трейдерах – постачальниках вугілля (фактично це непотрібні прокладки).

Схема така:

  • Платники тарифів – "ДТЕК ТЕС" – "ДТЕК трейдінг" – шахти.
  • Платники тарифів – Центренерго – ДП "Держвуглепостач" – шахти.

Таким чином є аж два посередники, де можуть осісти гроші і не дійти до шахт: ТЕС і трейдер вугілля. Звичайно, це і відбувається, – каже Герус.

У 2016 році тариф ТЕС, за даними НКРЕКП, становив 1,242 грн. Віднімаємо інвестнадбавку 0,0173 грн. Отже, чистий тариф для операційної діяльності 1,225 грн.

Цей тариф покриває ціну вугілля приблизно на 1 550 грн.

Державні шахти у січні-липні 2016р продавали вугілля за 1 200 грн., а з 1 серпня – за 1370 грн.

"Таким чином вугілля з державних шахт у 2016 році йшло на теплову генерацію в середньому приблизно по 1 290 грн. Що на 260 грн нижче, аніж 1 550 грн, що реально покривалося тарифом ТЕС. Обсяг видобутку державних шахт – біля 3 млн тон. Отже, до державних шахт у 2016 році не дійшло 780 млн грн = (1550 - 1290) * 3 млн тон вугілля", – вирахував Андрій Герус.

З його слів, до квітня 2016 року у тариф ТЕС закладалися ціни, які Міненерго рекомендувало для держшахт, тому таких розривів не було. Але у квітні 2016 р. відбулася "реформа", у тарифи заклали "європейський" Роттердам+, а шахтарі держшахт і далі продовжили жити в українських умовах.

З того часу у них практично завжди заборгованість 1,5-2 місяців, а кожен місяць на якійсь із шахт – страйки, – зазначив експерт.

Як пояснив Герус, 75 % теплової генерації належить компані ДТЕК Рената Ахметова. Решта – "Центренерго" та "Донбасенерго".

"Саме там торік осіло 780 млн грн, які не дійшли до держшахт. А на ці гроші можна було закрити всі борги з виплати зарплати, інвестувати у безпеку, модернізацію та розвиток шахт. Якби ми як платники податків дали напряму шахтарям з держбюджету 3 млрд. грн, то більшість проблем давно було б вирішено. Але ми як платники тарифів заплатили на Роттердам+ додатково вже понад 17 млрд. грн., але шахтарі все одно без зарплати. Ось чому допомога має бути адресна і цільова, а Роттердам+ – банальна схема для багатомільярдних надприбутків. А шахтарів просто використовують, щоб прикрити надприбутки найбагатшого олігарха України та інших вигодонабувачів", – написав він.

Надрукувати
мітки:
коментарів