Поділитись:

Чому правоохоронці накинулися на українських майнерів криптовалют

П'ятниця, 11 серпня 2017, 13:03

Коли в Україні з'являється нова дохідна ніша, у правоохоронців починається безсоння.

На цей раз їх погляд упав на майнерів криптовалют, що не дивно – на днях біткойн досяг рекордних $ 3500 за вартістю. Про те, на яких підставах СБУ перевіряє майнерів і що загрожує українським "кріптопредпрінімателям", пояснив Артем Афян, – пише ain.ua.


Довідка:

Майнер – той, хто займається майнінгом – діяльність з підтримки розподіленої платформи і створення нових блоків з можливістю отримати винагороду в формі емітованої валюти і комісійних зборів у різних криптовалютах.


"За останні кілька місяців ми спостерігаємо сплеск активності правоохоронців в сфері криптовалюта", – пише юрист. Основним мотивом "нальотів", на його думку, є реквізиція. Майнінговое обладнання вилучається, подальший хід справи не має особливого значення. Головне – відібрати.

Що закидають майнерам:

  • Контрабанда. Устаткування для майнінгу імпортне і недешеве, часто без документів, що дозволяє кваліфікувати дії власника як незаконне ввезення обладнання. І хоча така стаття була вилучена з Кримінального кодексу, тепер за це не посадять, але адміністративної відповідальності вистачить на те, щоб забрати сервери.
  • Незаконне підключення до електромереж. Електрика – це звичайний товар, до якого також застосовується поняття крадіжки, а у випадку з майнінгом часто ще й у чималих обсягах. Погана новина для тих, хто забезпечував маржинальність майнінгу безтурботно кинутит проводом до найближчого стовпа.
  • Фіктивне підприємництво. Всі ці ваші криптовалюти і віртуальний світ, звідки раптом утворюються справжні гроші, не більше ніж ілюзія, описана Кримінальним кодексом.
  • Ухилення від сплати податків. Будь-яке поліпшення добробуту українського громадянина, на думку влади, має бути відображено в податкових деклараціях. І тепер ця реальність добирається і до світу криптовалюти.

Юрист також зазначив, що в Україні мало такого, чого не можна було б підвести під кримінальну кваліфікацію. Однак це не означає, що майнінг поза законом.

"Вимоги закону зараз не окреслені точно, але основні червоні лінії, за які не можна заходити, вже можна визначити. Невідомо, кому це вдасться краще: юристам-практикам або власне майнерам. Це покаже тільки час. А поки що залишається адаптувати свій бізнес до вимог закону", – підсумував він.

Журналісти знайшли один з таких випадків. Суддя Святошинського районного суду в Києві 3 серпня виніс звинувачення майнеру через незаконну діяльність. На думку судді, обвинувачений порушив відразу кілька законів:

  • Закон України "Про Національний банк України",
  • Закон України "Про банки и банківську діяльність",
  • Закону України "Про Платіжні системи та переказ коштів в Україні".

Як пише суддя, обіг біткойнів в країні заборонений, а людина, яка займалася їх "здобиччю" і поширенням на території країни, ще й не має спеціальної реєстрації для ведення будь-якої діяльності. Обвинувачений, згідно з постановою суду, використовував 200 одиниць техніки, але в рішенні воно маркується як "майнери" і важко відповісти, про що точно йдеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У КИЄВІ ВИЯВИЛИ НЕЗАКОННУ ФАБРИКУ BITCOIN

Надрукувати
мітки:
коментарів