Поділитись:

Кого і чому шукають роботодавці України

П'ятниця, 11 серпня 2017, 18:50
Кого і чому шукають роботодавці України

У липні ті, хто не встиг піти у відпустку, створювали на українському ринку праці невеликий рух.

Як повідомляє "Сегодня", незважаючи на розпал відпускної кампанії, помітне зростання вакансій спостерігалося в таких профсферах, як "робочий персонал", "виробництво", "будівництво, нерухомість", – говорить фахівець експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Катерина Криворученко.

"Активними залишалися роботодавці і в сфері "початок кар'єри, студенти". Як і в червні, тривав приріст вакансій, – розповідає вона. – Роботодавці в липні все ще розраховували отримати в свій штат молодих фахівців або взяти студентів на стажування".

Кого і чому шукають роботодавці України

Майже стабільність

За допомогою Держслужби зайнятості за 6 місяців року знайшли роботу на 10 % більше людей, ніж роком раніше. Все тому, що більшість компаній вказали на стабільну роботу у ІІ кварталі 2017 року, – вважають аналітики експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна.

"72 % компаній набирали персонал. Ситуація не сильно змінилася порівняно з I кварталом 2017-го: в той період більше 85 % компаній набирали співробітників, – каже Катерина Криворученко. – Частковий спад може бути пов'язаний із сезонними коливаннями в діяльності і сезонністю ринку праці".

Крім цифр, ситуацію характеризують і інші фактори. Чим вищий рівень вакансії – тим довше процес узгодження кандидата.

"Для топ-менеджера існує 5-9 етапів співбесід, які можуть розтягнутися на 7 місяців, – конкретизує Тетяна Никитович, директор HR-провайдера Smart Solutions. – Не спостерігається великої готовності довчити, адаптувати, виростити: за високу зарплату роботодавець хоче отримати ідеального готового спеціаліста з освітою в конкретній сфері".

Хороші сигнали

Попит на працю, зокрема у виробництві і будівництві, побічно доводить, що економіка починає потихеньку оживати, – пояснює Анатолій Амелін, співзасновник і експерт аналітичного центру "Український інститут майбутнього". Про це ж говорить і динаміка зростання ВВП: торік він перевищив 2,5 %, в І півріччі 2017-го темпи знизилися (зокрема з причини блокади ОРДЛО). Бізнес чекає ще доступніших кредитних ресурсів: їх вартість повинна знизитися мінімум на 40 %, – переконаний експерт "Українського інституту майбутнього". А ще – спрощення процедури адміністрування податків та ведення бізнесу. Але тим не менш позитивні зміни в наявності.

"Працюючи з різними групами бізнесменів, бачу пожвавлення ділової активності. Знижуються ставки банківських кредитів (хоча масового кредитування ще не досягли), є великий інтерес з боку іноземних інвесторів, – розповідає експерт. – Щоправда, вони поводяться досить обережно. Але днями отримав підтверджену інформацію, що кілька великих міжнародних компаній мають намір вкласти в українську економіку кількасот мільйонів доларів протягом двох років".

Тобто робочі спеціальності, як і сьогодні, будуть затребувані ще довгий час. Зіграла роль, на думку Амеліна, і фінансова децентралізація регіонів: місцева влада почала активно витрачати гроші на своїх територіях, зокрема ремонтувати дороги. Відповідно, при справі безліч фахівців-будівельників та різноробочих, постачальників техніки і будівельних матеріалів. А ось з будівельною сферою не все так однозначно, вважає Анатолій Амелін.

"Як вважають багато експертів, попит на ринку нерухомості формують інвестори, які забирають гроші з банківської системи і, по суті, конвертують їх у квадратні метри, – пояснює він. – Але за статистикою заповнюваності новобудов більшість квартир нежилі, тобто попит дутий, і бульбашка рано чи пізно може лопнути".

Надрукувати
мітки:
коментарів