Поділитись:

Ризики, законність та перспективи криптовалюти

Субота, 12 серпня 2017, 12:00

Останнім часом інтерес до віртуальних валют істотно пожвавився. Цьому сприяє криза вітчизняної банківської системи, нестабільність гривні, мінливий курс валют і інші складності, з якими зіткнувся бізнес, пише Наталя Мисник, юрист юридичної фірми "Астерс" на сторінках "Економічної правди".

Перевага віртуальних грошей полягає в тому, що вони не схильні до перерахованих вище ризиків.

Емісія криптовалюти децентралізована, обмежена і автоматизована, всі розрахунки проводяться анонімно, а трансакції навіть у найвіддаленіші куточки світу можуть займати лічені секунди.



ДО ВИТОКІВ



Початком історії криптовалюти прийнято вважати 2008 рік, коли в інтернеті з'явився документ із описом біткойнів, який опублікував користувач під ім'ям Сатоші Накамото (Satoshi Nakamoto). Невідомо, хто переховувався і продовжує ховатися під цим псевдонімом, чи був це один автор або група розробників.

Спочатку віртуальна валюта була затребувана тільки в середовищі математиків, криптографов, а також людей, захоплених комп'ютерними і мережевими технологіями. Тоді цифрові розрахунки служили лише доказом того, що можливі електронні гроші, які не мають гарантованого забезпечення.

У 2010 році був створений перший обмінник, де можна було обміняти криптовалюту (біткойни) на долари. Цей же рік ознаменувався першим першим придбанням, під час якого платіжним інструментом виступала цифрова валюта, а саме - один користувач системи придбав у іншого дві піци. Вартість покупки склала 10 000 біткойнів (в перекладі на долари за поточним курсом - приблизно 25 доларів).

Глобальна інтеграція віртуальної валюти сталася у 2014 році. Каталізатором цього процесу стали новини про початок приймання криптовалютних платежів бізнес-гігантами Microsoft, Dell, Greenpeace, Virgin Galactic, Wikipedia. У першу чергу, корпорації почали використовувати переваги цифрових валют для підвищення рівня продажів товарів і послуг.

Уклавши партнерство з BitPay, Microsoft додав біткойн як спосіб оплати різного цифрового контенту, в тому числі мобільного, а також оплати за ігри та підписки Xbox.

Сьогодні ж цей вид платежів набуває небувалої популярності у найбільш розвинених країнах світу. Так, наприклад, приватна космічна компанія Річарда Бренсона - Virgin Galactic - ще у 2013 році заявила про свою віру в криптовалюту, пропонуючи оплачувати нею польоти у космос.

В Індонезії такі цифрові гроші використовуються у продуктових магазинах. А на Кіпрі за крипту можна навіть оплатити навчання в університеті. Але, не дивлячись на популярність віртуальних розрахунків, на ділі мало хто знає про те, наскільки вони законні, чи можна в них інвестувати і з якими ризиками доведеться зіткнутися тим, хто вирішить використовувати електронні гроші як засіб платежу?

Це пов'язано, в першу чергу, з величезною кількістю міфів, які супроводжують віртуальні гроші, з моменту їхньої появи.



ВИКРИВАЮЧИ МІФИ



1. Криптовалюта незаконна

Це найпоширеніший міф. Криптовалюта нині офіційно в Україні не заборонена. Називати її незаконною - некоректно. За правилом "дозволено все, що не заборонено", по всьому світу криптовалюта, зокрема, біткойн, використовують як засіб платежу.

У багатьох країнах електронні гроші офіційно визнані "приватними грошима" або фінансовим активом, який підпорядковується загальним правилам фінансового регулювання.

2. Цифрові гроші створені для фінансування тероризму

Твердження, що віртуальні гроші були створені у цілях тероризму та руйнування економіки, абсолютно не відповідає істині.

Криптовалюта є тільки одним з фінансових інструментів, застосування яких залежить від того, в чиїх руках вони знаходиться. Треба врахувати, що готівку для нелегальних операцій використовують набагато частіше, але це не стає причиною для критики або заборони готівки.

3. Крипта - це гігантська фінансова піраміда

Багато хто схильний вважати криптовалюту черговою фінансовою пірамідою. Однак вчені-економісти все частіше спростовують такі підозри. У звіті 2014 року Рада Федерації Швейцарії у відповідь на неодноразові питання щодо того, чи є "біткойн" фінансовою пірамідою, офіційно заявила, що система віртуальних грошей не робить типові обіцянки прибутку, тому пірамідою вважатися не може.

Аналогічний висновок надав уряд Великобританії. Так, у документі під назвою "Цифрові валюти: відповідь на запит інформації" центральний апарат Великобританії вказав, що використання цифрових валют представляє мінімальні ризики для фінансової стабільності і кредитно-грошової системи держави.



ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ



Перше, що слід відзначити: криптовалюта, з точки зору національного законодавства, не є грошима.
Ще в листопаді 2014 року Національний банк дав роз'яснення, що він розглядає "віртуальну валюту" біткойн як грошовий сурогат, який не забезпечений реальною вартістю, і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства.

Однак роз'яснення НБУ не встановлює відповідальність за використання криптовалюти і тому є радше пересторогою, ніж нормою.

Суди, розглядаючи суперечки щодо віртуальних розрахунків, приходять до одноголосної думки, що криптовалюта не є ні річчю, ні майновими правами і взагалі не несе в собі ніяких матеріальних ознак.

У світі ставлення до системи віртуальних грошей істотно відрізняється. Деякі країни всіляко їх заохочують (Австралія, Німеччина, Нідерланди, Нова Зеландія, Сінгапур), деякі - встановлюють для цифрових грошей серйозні обмеження (Індонезія, Китай, Росія).

Прямі заборони на сьогодні встановлені тільки в Болівії, Еквадорі, Таїланді і В'єтнамі. А більшість урядів вибрали лінію нейтралітету, уникаючи будь-яких рішень щодо віртуальної валюти.

У деяких країнах, наприклад, в Японії, криптовалюта визнається фінансовим активом. При цьому електронні гроші не вважаються законним платіжним засобом, а розглядаються як засіб обміну.

У деяких країнах, наприклад, в Японії, криптовалюта визнається фінансовим активом. При цьому електронні гроші не вважаються законним платіжним засобом, а розглядаються як засіб обміну.



У Канаді ж, навпаки, можна навіть отримати цифрову заробітну плату. А криптовалюта, отримана в результаті майнінгу, обкладається прибутковим податком.

Іспанія ще в 2014 році визнала біткойн офіційною платіжною системою. Ця ініціатива виходила від податкової інспекції країни, яка провела аналіз використання криптовалюти в країні і прийшла до висновку, що цей процес необхідно легалізувати і оподаткувати.

Особливий підхід до оцінки віртуальних грошей демонструє Росія. Ще у лютому 2014 року генеральна прокуратура РФ оголосила криптовалюту як грошовий сурогат, який активно використовується наркомафією для платежів при реалізації наркотиків. А в 2015 році в Держдуму надійшов законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за майнінг і поширення криптовалюти.

Виходячи з такої статистики, напрошується висновок, що визнання цифрової валюти багато в чому залежить від ступеня розвитку країни.

Держави зі слабкою економікою не готові до впровадження подібних платіжних систем. І навпаки, високорозвинені країни все ж прагнуть врегулювати електронні платежі, взявши їх під свій контроль і обклавши податками.


ОПОДАТКУВАННЯ



Чинний податковий кодекс України зобов'язує декларувати дохід, отриманий на території України і сплачувати відповідні податки. Ухилення від сплати податків є правопорушенням і загрожує притягненням винних до адміністративної та кримінальної відповідальності.

У той же час, поки біткойн офіційно не визнаний в Україні, то і адмініструвати операції з криптовалютою, фактично, неможливо.

Відносно цього існує показове рішення Європейського суду з прав людини від 22 жовтня 2015 року у справі "Хедквіст проти Швеції", де суд ухвалив, що операції з використанням біткойнів і іншими віртуальних валют на території Євросоюзу не повинні обкладатися податком на додану вартість.

Приводом для юридичної розгляду статусу криптовалюти послужило отримане владою Швеції звернення від громадянина країни Девіда Хедквіста. Він планував офіційно запустити комерційний сервіс, який би обмінював біткойни на традиційні валюти і назад.

Однак, вивчивши питання, Хедквіст виявив, що подібні угоди обкладаються ПДВ, оскільки біткойни мають юридичний статус товару. А податки в Швеції і без того занадто високі. У підсумку Європейський суд ухвалив, що, оскільки біткойни були створені лише "як засіб платежу", то їх слід розглядати як традиційну валюту, а не як товар.

Відповідно, за новими європейськими правилами, угоди, пов'язані з валютами, банкнотами і монетами, що використовують у якості законного платіжного засобу, не повинні обкладатися податком на додану вартість.

Слід зазначити, що рішення Європейського Суду є обов'язковими на території України. Відповідно, у суперечках з податковою суди часто посилаються на рішення у справі "Хедквіст проти Швеції" і приходять до одноголосного висновку, що операції з криптовалютою не повинні обкладатися ПДВ.

Така позиція, наприклад, була відображена у постанові Харківського окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2016 року № 820/5120/16 за позовом підприємства про скасування індивідуальної податкової консультації.

При цьому потрібно враховувати, що згадане судове рішення стосується тільки ПДВ. Так, дохід фізичної особи, отриманий у вигляді цифрової валюти, в Україні оподатковується за стандартною ставкою 18%, а прибуток юридичних осіб - в залежності від системи оподаткування такої особи.



РИЗИКИ



Ризики, пов'язані з використанням цифрових грошей, безсумнівно, існують. Однак вони пов'язані не стільки з самою криптовалютою, скільки з відсутністю конкретних норм права, що регулюють її обіг.

Сьогодні основним ризиком, пов'язаним з подібними розрахунками є те, що податкова служба може визнати такі операції недійсними, а саму угоду - нікчемною. Однак, при належному документальному оформленні трансакцій, і цей ризик можна мінімізувати.

Що стосується кримінальної відповідальності за використання криптовалюти, то цей ризик скоріше перебільшений. Аналіз реєстру судових рішень показав, що особи, які використовували біткойн в особистих і законних цілях, до кримінальної відповідальності не притягувалися.

Звичайно, як і будь-яка інша нова технологія, криптовалюта для багатьох може здатися складною і підозрілою. Але слід пам'ятати не тільки про ризики, а й перспективи.

Так чи так, незалежно від думки уряду, віртуальні гроші існують і використовуються в Україні. І що раніше держава перестане закривати на це очі і врегулює правовий статус криптовалюти, тим швидше і якісніше зміниться наш фінансовий ринок.

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 січня 2024
23 жовтня 2023
18 вересня 2023
12 липня 2023
25 лютого 2023
06 грудня 2022
17 листопада 2022
15 листопада 2022
19 жовтня 2022
13 жовтня 2022