Поділитись:

Як домовитися з газовиками щодо лічильників

Субота, 12 серпня 2017, 20:10
Як домовитися з газовиками щодо лічильників

Відповідно до закону про комерційний облік газу до першого січня 2018 року має бути 100% облік природного газу, тобто встановленні лічильники. Втім, останнім часом ми спостерігаємо ситуацію, коли представники газорозподільчих мереж приходять до будинків встановлювати загальнобудинкові прилади обліку. Це викликає обурення людей, повідомила експертка громадянської мережі ОПОРА Юлія Чеберяк в ефірі "Громадського радіо".

"Є колізія в законодавстві: не визначено, який саме має бути встановлено лічильник, індивідуальний чи загальнобудинковий. Встановлення лічильників передбачається у інвестиційній програмі підприємства. Чомусь було закладено встановлення загальнобудинкових лічильників, тому представники газорозподільчих компаній говорять, що на індивідуальні немає коштів", - коментує Юлія Чеберяк.

Газорозподільчі компанії можуть погодити з НКРЕКП, що за рахунок цієї інвестиційної складової, яка передбачається на встановлення загальнобудинкового лічильника, на умовах співфінансування від співвласників можуть бути встановлені індивідуальні лічильники. Але для цього потрібно, аби було рішення співвласників про те, що вони хочуть встановити не загальнобудинковий, а індивідуальні лічильники.

"Мають бути проведені переговори з самими газовиками, щоб вони підписали договори, які мають бути індивідуальними, а не з ОСББ. Поки такий алгоритм дій не був реалізований. Є лише спроби налагодити діалог між співвласниками і газовиками, щоб уникнути соціальної напруги, яка виникає внаслідок примусового встановлення загальнобудинкових приладів обліку. Газовики погрожують відключити газопостачання людям, які відмовляються", - зазначає експертка.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
19 лютого 2024
12 лютого 2024
13:15
25 січня 2024
12 січня 2024
25 грудня 2023
24 грудня 2023
20 грудня 2023